kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Fahami ekonomi untuk selamat

Masa Kunta Kinte budak-budak dulu, orang tak sebut ekonomi. Banyak tak tahu apa ekonomi. Mereka kata cari makan. Betul. Memang kegiatan ekonomi tujuannya untuk cari makan.

Masa itu, boleh kata semua orang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Pemikir dan cendekiawan ulung kita, Profesor Ungku Aziz, kemudian cipta ‘sarung index’ atau angka tunjuk sarung, iaitu ukuran kemiskinan penduduk luar bandar.

Memang benar. Masa itu susah senang seseorang boleh diukur dengan berapa helai kain sarung yang dia ada. Ada yang merantau cari makan sehelai sepinggang. Atau hanya ada baju di belakang.

Alhamdulillah selepas merdeka dengan adanya Pembangunan Luar Bandar yang Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein pelopori pada 1960-an dan diikuti oleh Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada 1970, ekonomi luar bandar dan ekonomi orang Melayu serta Bumiputera jadi lebih baik.


Ramai Melayu tak faham

Hari ini, semua orang cakap pasal ekonomi. Cuma ada yang faham dan ada yang tak faham. Banyak orang Melayu masih tak faham ekonomi. Ada yang tak faham pasal malas nak belajar dan ada yang tak faham sebab sangka ilmu ekonomi susah nak dipelajari.

Maaf cakaplah kalau Kunta Kinte kata, Kunta Kinte susah hati sikit dengan keadaan ekonomi kita sekarang. Bukan Kunta Kinte nak takut-takutkan atau nak salahkan sesiapa, tapi tanda-tanda masalah dah ada.

Mula-mula sekali imbangan antara apa yang kerajaan kutip sebagai hasil dengan apa kerajaan belanja tambah luas. Kerajaan belanja lebih daripada apa yang kerajaan pungut.

Boleh jadi banyak orang tak tahu, iaitu hasil yang kerajaan pungut setiap tahun hanya cukup untuk bayar gaji, bayar hutang dan selenggara negara saja. Boleh kata setiap sen yang kerajaan belanja untuk bangunkan negara, macam buat jalan dan bina sekolah, adalah duit hutang.


Wajib jimat cermat

Sekarang banyak ahli ekonomi bimbang berkenaan jurang antara hasil dengan perbelanjaan yang makin luas dan hutang negara yang tambah besar. Kunta Kinte rasa kita wajib laksanakan jimat cermat dan berbelanja ikut kemampuan.

Kita boleh terus berhutang, tapi yang akan tanggung beban anak cucu kita bila sampai masa bayar balik. Macam mana kita nak kata kita nak jamin masa depan anak cucu kita kalau kita bebankan mereka dengan hutang?

Dulu masa Tun Daim Zainuddin jadi Menteri Kewangan dia potong gaji menteri dan gaji pegawai kanan kerajaan. Banyaklah yang marah, kata dia kedekut.

Dia bayar balik hutang kerajaan lebih awal guna duit rizab. Dua kali dia jadi Menteri Kewangan, dua kali dia laksanakan rancangan jimat cermat. Dua kali dia bantu Tun Dr Mahathir Mohamad selamatkan negara daripada kemelesetan ekonomi. Tapi berapa orang kenang jasa dia dan guna otak dia yang bergeliga? Yang kutuk banyaklah!


Ekonomi dunia tak menentu

Sekarang ekonomi dunia tak tentu arah. Sangat menakutkan. Amerika baru nak merangkak keluar daripada kemelesetan. Eropah sedang dalam kemelesetan. Jepun baru naik sikit selepas lebih 10 tahun deflasi. Pertumbuhan ekonomi China mula menurun dan ekonomi Negeri Thai dah masuk kategori meleset.

Nilai rupiah Indonesia dah jatuh ke paras paling rendah dalam masa empat tahun dan harga sahamnya meleset ke tahap paling rendah dalam masa 22 bulan. Orang yang tahu memang susah hati dan takut. Nampak bayang-bayang macam sebelum krisis kewangan Asia 1997/98. Minta dijauhkan Allah Taala.

Selain defisit belanjawan dan hutang negara yang makin besar, petunjuk-petunjuk jangka pendek dan sederhana lain pun membimbangkan. Pertumbuhan ekonomi bawah lima peratus, nilai ringgit jatuh berbanding kebanyakan mata wang utama dunia dan pasaran saham terumbang ambing.

Walaupun permintaan dalam negara masih bertahan, permintaan luar negara lemah. Nilai ringgit jatuh, tapi eksport kita taklah pula bertambah dengan banyak sebab ekonomi dunia dalam kemelesetan. Import murah, tapi kalau kita import terlalu banyak, imbangan perdagangan kita pula akan merosot. Itu pun tak baik juga.


Minta nasihat, tunjuk ajar


Jadi banyaklah petanda dan hal yang kita kena perhati, kena fahami dan kena tangani. Kunta Kinte tak kata Kunta Kinte pandai, tapi Kunta Kinte dah tengok naik turun ekonomi negara kita sejak 1972 bila Kunta Kinte mula buat laporan ekonomi untuk BERNAMA.

Kalau Kunta Kinte boleh nasihat kerajaan, Kunta Kinte kata, mintalah nasihat dan ikutlah tunjuk ajar orang yang tahu walaupun mereka dah pencen. Orang macam Tun Dr Mahathir dan Tun Daim ada lagi. Mintalah nasihat mereka. Nak malu apa?

Berhati-hatilah urus kewangan negara dan jangan boros duit negara. Jangan lantik dan bagi bonus sekadar nak jadi popular. Kepada rakyat jelata, nasihat Kunta Kinte, jangan abaikan ekonomi. Baca dan ambil tahu. Pening sikit tak apa. Jangan asyik nak gembira tapi akhir menderita.

Berbelanjalah dengan berhemah. Jangan berhutang semata-mata kerana bank dan along sedia bagi. Kalau berhutang jangan liat bayar. Mati dalam hutang buruk bagi orang Islam. Wallahualam.

E-mel ke bhrencana@bh.com.my untuk berkongsi pendapat anda Kunta Kinte Berita Harian Online Rencana 24/08/2013
Tags: ekonomi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments