kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perisikan dahulu dan kini

DALAM sejarah peradaban dunia, mana-mana negara yang mahu menjadi jaguh serta menguasai dunia sudah tentu memerlukan jumlah ketenteraan yang besar selain keupayaan risikan yang hebat.

Hebat bukanlah dalam erti kata dilengkapi gajet canggih dan terkini walaupun ia membantu tetapi dari segi perancangan, ketelitian mahupun pujuk rayu.

Sejak berakhirnya Perang Dunia Kedua yang menandakan bermulanya penguasaan Amerika Syarikat (AS), negara itu serta sekutunya telah mendahului dalam selok belok perisikan.

Namun pendedahan seorang bekas juruteknik NSA, Edward Snowden mendedahkan bagaimana teknologi menghubungkan manusia seperti Facebook dan e-mel turut sama digunakan untuk tujuan perisikan.

Pancawarna minggu ini melihat pendedahan Snowden ini yang menurut beliau dilakukan kerana ia adalah sesuatu yang salah untuk menceroboh hal peribadi seseorang untuk kepentingan diri selain melihat beberapa gajet yang pernah popular sebagai alat perisikan.

PENDEDAHAN mengenai kisah pengintipan melalui Internet oleh bekas juruteknik komputer Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) AS, Edward Snowden telah menggemparkan dunia.

Ini kerana kebanyakan kita yang begitu teruja dengan kewujudan laman serta media sosial seperti Facebook, Twitter, e-mel dan sebagainya, tanpa disedari terdedah kepada perisikan oleh pihak AS.

Snowden didakwa membocorkan rahsia negara selepas beliau membuat pendedahan bagaimana NSA membina sistem komputer yang dapat mengintip sesiapa sahaja yang menggunakan Internet, Facebook, e-mel dan pelbagai lagi.

Akibatnya Snowden terpaksa melarikan diri dari kediamannya di Hawaii ke Hong Kong dan kini dikatakan berada di Rusia dan membuat pengakuan terbuka menerusi temuramah dengan akhbar The Guardian mengenai pengintipan terlarang tersebut.

Kerajaan AS telah mengeluarkan waran tangkap ke atasnya dan kini secara rasmi dikehendaki oleh kerajaan negara itu kerana membocorkan rahsia pengintipan mengakibatkannya menjadi pelarian paling popular.

Menjadikan isu ini lebih besar adalah bagaimana pemilik Google, Facebook dan Microsoft menjalin kerjasama sulit dengan NSA untuk membolehkan semua akaun media sosial pengguna di seluruh dunia diintip.

Pendedahan ini sudah tentu memberikan kesan besar kepada ketiga-tiga syarikat terbesar dunia itu sekali gus menjejaskan kepercayaan orang ramai dalam melindungi rahsia pemilik akaunnya.

AS sememangnya dikenali dengan kecekapan melakukan intipan yang diperlukan untuk menjamin kedudukan mereka sebagai ‘polis dunia’ selain mengekalkan dominasi sebagai negara paling berpengaruh dalam bidang politik selain pengawalan ekonomi serta menyebarluas pengaruh sosial mereka untuk dijadikan ikutan masyarakat dunia.

Kita boleh lihat bagaimana AS yang menjadi begitu berpengaruh selepas meraih kemenangan bergaya pada Perang Dunia Kedua menggunakan segala medium untuk melakukan risikan terhadap musuh sebenar mahupun musuh yang dicipta mereka.

Bermula dengan Perang Dingin dan kemudian berlarutan ke Perang Korea serta Vietnam, perisikan dan hasutan adalah dua elemen utama dalam menguatkan pengaruh mereka.

AS semakin menggila dalam melakukan pengintipan demi mempertahankan kuasa dan pengaruh mereka sebagai kuasa dunia yang tidak boleh dikalahkan dengan mencampuri urusan dalaman hampir semua negara di dunia. Sudah tentu untuk melakukan kegiatan ini unit perisikan mereka perlu dilengkapkan dengan gajet dan perisik terbaik.

Dan selama itu jugalah bagaimana teknik perisikan dan modus operandi mereka menjadi kerahsiaan penting.

Ini kerana jika terdedah sudah tentu kisah mengenai presiden sebuah negara dibunuh atau digulingkan atau kerjasama dengan ‘si kitol’ yang sanggup menggadaikan negaranya untuk kepentingan diri serta bagaimana pelbagai alasan dan fitnah disebarkan hanya untuk memastikan negara lain dijajah tanpa disedari akan menjadi berita yang begitu menggemparkan.

Namun kelicikan AS inilah melalui mainan kata-kata selain pengaruh perisikan meluas dan canggih telah membolehkan mereka menguasai dunia seperti yang kita lihat hari ini.

Berbalik kepada kisah Snowden, kisah mengenai perisikan AS bukan perkara baharu. Namun yang menjadi persoalan adalah cara mereka mengorek rahsia sehingga sanggup menjadikan medium yang lebih bersifat peribadi seperti Facebook dan e-mel untuk memenuhi kepentingan mereka.

Menceroboh

Segalanya bermula apabila Presiden AS, Barack Obama secara rahsia melalui dasar luarnya membenarkan pengintipan ke atas pemilik akaun media sosial, telefon dan e-mel.

Tindakan ini sememangnya dikecam hebat dan dianggap menceroboh ruang peribadi individu. Apatah lagi pengintipan itu bukan sahaja kepada warga AS malah terhadap sesiapa sahaja di negara lain yang disyaki menggugat keselamatan AS.

Modus operandi pengintipan adalah merakamkan data interaksi secara sulit oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan NSA. Tujuannya sebagai langkah awal mengekang dan mengenalpasti pengganas yang mengancam AS.

Usaha ini dilihat sebagai pelan pre-emtif pasca serangan 11 September 2001 yang memusnahkan mercu tanda kebanggaan AS, Pusat Dagangan Dunia di New York.

Bagaimanapun program pengintipan itu berjaya dirahsiakan daripada pengetahuan umum sehinggalah didedahkan oleh Snowden.

Tindakan mengintip yang disifatkan sebagai menceroboh ruang peribadi tanpa waran yang sah memberikan tamparan hebat terhadap rejim Obama.

Pada masa yang sama dunia mempersoalkan tindakan AS yang dilabelkan sebagai "polis dunia" kerana menceroboh ruang peribadi warga negara lain yang dilindungi oleh undang-undang negara masing-masing.

Keadaan ini sudah tentu mendedahkan sesiapa sahaja di dunia termasuk kita serta ahli keluarga sebagai mangsa intipan menerusi akaun media sosial, e-mel atau perbualan di telefon. Ini sekali gus menjadikan sebarang interaksi menerusi maya sudah tidak selamat kerana boleh diceroboh oleh pengintip AS.

Lebih malang lagi bagaimana pula dengan nasib agensi keselamatan mana-mana negara termasuk Malaysia sendiri khususnya Polis Diraja Malaysia yang terdedah kepada kebocoran maklumat.

Adalah malang bagi dunia yang dikatakan semakin bebas tanpa sempadan kini terdedah kepada pencerobohan yang direstui hanya untuk memenuhi kehendak kelompok yang mahu meneruskan kuasa sebagai polis dunia tanpa mengira dan menghormati soal kerahsiaan dan keselamatan negara atau orang lain.

KERTAS MUDAH TERBAKAR

MUNGKIN kebanyakan kita terpengaruh menonton filem Mission Impossible bilamana maklumat yang diterima akan terbakar setelah dibaca.

Namun sebenarnya taktik ini telah wujud sejak Perang Dunia Kedua apabila sebuah buku catatan atau kertas yang mengandungi maklumat rahsia akan terbakar selepas dibaca.

Kertas atau buku berkenaan diperbuat daripada Pyrofilm dikatakan mudah terbakar apabila ditekan dengan sebuah pensil khas.

Taktik ini sering digunakan ketika membawa maklumat baharu untuk diberikan kepada ejen yang bertugas di tempat lawan secara rahsia.

PERANTI PEPIJAT

ALAT ini adalah perkara yang paling berguna dalam dunia perisikan sejak ia digunakan secara meluas sekitar tahun 1960-an.

Sebelum itu transmitter merupakan alat yang sering digunakan tetapi kerana bentuknya yang besar menyukarkan penggunaannya.

Apabila peranti pepijat diperkenalkan saiznya 10 kali lebih kecil dari transmitter dan ia memudahkan perisik mendengar perbualan yang menjadi rahsia ketika musuh menggunakan telefon atau pun semasa mereka bermesyuarat di pejabat atau di rumah.

Alat ini semakin hari semakin canggih dan terus digunakan secara meluas oleh orang ramai dan tidak hanya tertumpu kepada kerja-kerja perisikan.

THE DEAD DROP

TEKNIK ini dikatakan antara paling popular dalam menghantar rahsia atau maklumat yang diperolehi.

Bagi seorang perisik untuk menghantar sesuatu maklumat bukanlah semudah yang disangka kerana segala gerak geri sedang diperhatikan.

Untuk itu mereka memerlukan usaha teliti dengan menggunakan teknik atau barangan yang boleh memesongkan perhatian musuh.

Antaranya adalah dengan menggunakan duit syiling yang boleh dibuka dan maklumat diletakkan di dalamnya. Walaupun ruang dalamnya agak kecil tetapi melalui teknik penulisan mikro membolehkan sesuatu rahsia itu diletakkan dalam mikrodot, yang berfungsi seperti sebuah cip bersaiz kecil.

Ataupun mereka akan menggunakan teknik dua beg yang serupa sebelum proses pertukaran dilakukan. Mereka juga akan menandakan sesuatu kawasan yang ditentukan sebagai satu penanda tempat itu telah diletakkan bahan rahsia yang dikehendaki dan rakan perisik mereka akan datang mengambilnya.

KOD RAHSIA

TAKTIK ini mula diperkenalkan pada tahun 1950-an dan orang yang perlu diberikan ucapan terima kasih adalah ahli silap mata.

Ini kerana seorang ahli silap mata terkenal, John Mullholland yang memberitahu CIA tentang bagaimana mereka berinteraksi sesama mereka secara rahsia.

Sebagai contoh melalui ikatan kasut, seseorang perisik akan mengetahui apa maklumat rahsia yang mahu disampaikan.

Contohnya jika ikatan simpul kasutnya longgar bermaksud seseorang dalam bahaya.

Taktik ini berkembang dengan cepat dan pelbagai kod rahsia telah dicipta sejak itu. Malah dalam satu kejadian perisikan antara AS dan Rusia, maklumat penting dikatakan terlepas kerana mereka gagal melihat dengan teliti sebuah pita rakaman yang dikatakan memaparkan filem lucah tetapi sebenarnya ia adalah mesej rahsia.

TEKNIK KNOCKOUT

DIPERKENALKAN pada tahun 1950-an teknik ini adalah antara yang paling mudah dan berkesan dalam memperoleh rahsia atau maklumat penting.

Caranya adalah dengan meletakkan dadah sama ada dalam bentuk cecair atau serbuk dalam minuman musuh. Walaupun dilihat mudah namun pelbagai taktik telah dicipta untuk memudahkan bahan itu di campur dalam minuman.

Dadah berkenaan akan diletakkan dalam kotak mancis, pen atau pensil atau mungkin diselitkan dalam pakaian dalam wanita.

Dalam melaksanakan tugasan ini walaupun kelihatan mudah tetapi ia perlu dilakukan secara tenang kerana jika dilihat gelabah atau tidak keruan adalah mudah untuk pihak musuh mengenalpasti kelemahan atau kelakuan seseorang perisik.

Utusan Malaysia Online Rencana 25/08/2013
Tags: perisikan
Subscribe

 • Apa itu republik ‘pisang’?

  Apabila seseorang menyebut tentang "republik pisang", mereka merujuk kepada sebuah negara kecil, miskin, tidak stabil dari segi politik…

 • Siapa yang betul?

  Bagi golongan yang realistik, yang berpendapat bahawa politik mempunyai piawaian etikanya sendiri, kita boleh menilai ahli politik yang korup…

 • Apa piawaian etika pegangan ahli politik?

  Dengan drama pemilihan kepimpinan, dan pengisytiharan bahawa "integriti penting" dalam politik, persoalan tentang piawaian etika yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments