kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memupuk semangat kemerdekaan dalam jiwa setiap warga Malaysia

MALAYSIAKU Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku merupakan tema kemerdekaan tahun 2013 dan yang ke-56 buat tanah air ini. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah merasmikan Kempen Kibar Jalur Gemilang pada 16 Ogos lalu di Sungai Petani, Kedah; dua minggu sebelum kemuncaknya. Ia akan diikuti dengan program Ambang Merdeka di Pusat Maritim, Putrajaya serta perbarisan dan perarakan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada 31 Ogos nanti.

Apa makna kemerdekaan bagi warga Malaysia? Adakah masih mempunyai pertautan dengan semangat kemerdekaan secara konsisten atau ia sekadar menjadi salah satu hari sambutan yang membolehkan masyarakat beriadah dan bersantai dengannya?

Saya tertarik dengan kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang menyatakan - "Siapa kita tanpa Malaysia? Dan bersediakah kita untuk berkorban demi negara tercinta ini? Jika ada yang menyatakan tema merdeka tahun ini agak old school, saya memang mengakuinya kerana kita mahu mengembalikan semula perasaan cinta ini dalam kalangan rakyat supaya bersedia mempertahankan tanah air ini dalam apa jua situasi".

Sejarah pembentukan negara-bangsa ini perlu digarap nilainya oleh setiap warga Malaysia yang bangga menjadi rakyatnya. Kita tidak boleh bersifat selektif di dalam soal kenegaraan. Kita tidak boleh berkompromi dalam nilai-nilai asas yang membolehkan kita menjadi warganya; keterangkuman yang penting dalam proses membina bangsa Malaysia.

Asasnya adalah seorang warga yang setia kepada negara akan bersama dalam pasang surut yang dilalui; perwatakan berterima kasih ke atas pencapaian dan berazam meningkatkan kedudukan negara dalam keadaan yang tidak menentu atau zaman kemerosotannya. Susah senang dilalui bersama atas semangat pengisian kemerdekaan yang memaparkan proses pembinaan negara-bangsa yang jauh maju, kompetitif, pertumbuhan dan bersaing di peringkat global berbanding dengan beberapa buah negara serantau yang masih bergelut memahami erti kemerdekaan.

Semangat nasionalisme dan patriotisme mendasari semangat kemerdekaan sebenarnya. Walau ramai mempersoalkan jati diri generasi Y hari ini, kita harus akui perbezaan suasana masa dan tempat menyebabkan wujud tafsiran berbeza ke atas penerimaan konsep sambutan hari kemerdekaan. Jika generasi merdeka melalui pengalaman penjajahan tetapi generasi baru menikmati hasil peninggalan warisan berzaman generasi lalu. Jika generasi lalu memaparkan secara fizikal semangat perjuangan kemerdekaan, generasi Y memilih untuk melakukannya dalam acuan berbeza tanpa secara fizikal menunjukkan semangat jati diri mereka. Bagi mereka, yang penting adalah kesinambungan penghayatannya melalui pengisian yang memberikan hasil akhir kepada tanah air dalam imbuhan yang berlainan. Namun, ada segelintir yang nakal dengan semangat memperlekehkan perjuangan asal pejuang kemerdekaan tanah air.

Ada pula menyoal apa gunanya merdeka jika negara masih mundur, dibelenggu kemiskinan, dihimpit dengan kos sara hidup tinggi; ditenggelami oleh persekitaran yang kurang sihat dan tidak kondusif untuk menikmati kehidupan yang berkualiti. Apa guna juga jika nilai-nilai mulia tidak dipertahankan tetapi bertembung sesama warganya atas kepentingan peribadi.

Sebagai sebuah negara yang rencam, nilai penerimaan, hormat dan memahami penting dalam pengisian kemerdekaan agar ia terus menjadi benteng yang kukuh untuk meneruskan tradisi pencapaian yang jauh lebih baik dari apa yang sudah dinikmati selama ini. Titik keseimbangan antara sesama warga adalah bagaimana boleh sapa menyapa, ziarah, bekerjasama dan tmenegur jika ada silap dan salah bukannya bermusuhan sehingga membawa kepada ketegangan hubungan. Walau berbeza agama, etnik, geografi, gender atau fahaman politik, ia tidak boleh mempengaruhi pertahanan menyeluruh yang perlu ada dalam jiwa dan sanubari setiap individu demi kedaulatan negara ini. Jiwa Malaysia berkiblatkan 'satu negara, satu matlamat' akan pertahankan apa yang sudah dibina selama 56 tahun, satu tempoh masa yang masih pendek dalam proses membina bangsa yang tahu pengertian sebenar kemerdekaan.

Pelbagai cara boleh digunakan untuk turut serta dalam meraikan kemerdekaan. Kesemua warga baik keluarga, media, rakan sebaya, sekolah, universiti, pemimpin, agensi berwajib dan badan bukan kerajaan serta pelbagai kumpulan sasar boleh memberikan maksud kepada pengertian kemerdekaan.

Saya masih ingat bagaimana guru Bahasa Melayu Tingkatan Enam di Sekolah Menengah Khir Johari, Tanjong Malim, Cikgu Borhan Shamsuddin (kini Pengarah Majlis Sukan Negeri Perak) mengarahkan saya, Azri Mukhlas, Chin Peng, Norhayati, Noni, Mamat dan lain-lain melakonkan pantomin kemerdekaan untuk menyampaikan kepada pelajar lain makna kemerdekaan. Barangkali aktiviti seperti ini masih boleh diteruskan bersama aktiviti lain yang disesuaikan dengan persekitaran yang berubah-ubah.

Ada juga individu yang menunjukkan mereka gah dengan mengkritik dan menghentam apa sahaja yang dilakukan oleh kerajaan kepada negara luar. Apakah ini dapat menjamin kedaulatan negara terpelihara. Malahan, dalam negara sekalipun, ada juga menyoal kedudukan Yang di-Pertuan Agong sehingga mempersenda kedudukan institusi tersebut melalui beberapa pendekatan khususnya media sosial. Apakah ini nilai yang mahu dipupuk dan disemai dalam kalangan warga negara ini?

Hakikatnya, pengisian kemerdekaan ini bergantung kepada keharmonian, keamanan, keselamatan dan kedaulatan tanah air. Demografi dan geografi Malaysia adalah unik. Ia menjadi akar yang menyuburkan rongga-rongga ikatan antara sesama warganya. Walau wujud ketidakseimbangan sosial baik merentasi Semenanjung, Sabah dan Sarawak serta inter dan intra kaum; kemuafakatan dan perpaduan penting sebagai landasan muhibbah dan kedamaian nasional.

Walaupun negara pernah berhadapan dengan beberapa konflik dalaman dan luaran termasuklah peristiwa seperti rusuhan perkauman 13 Mei 1969, Kampung Rawa 1998, Kampung Medan 2001, Lahad Datu 2012 dan beberapa insiden lain, keamanan tidak pernah dipinggirkan oleh kerajaan. Etnosentrik dan streotyping yang tebal sehingga menjadikan budaya lain bahan gurauan tidak tersenarai dalam usaha kerajaan membimbing nilai kemerdekaan. Kesederhanaan atau wassatiyah adalah antara ciri penting proses pengisian dan penghayatan sebenar hari kemerdekaan.

Ia juga adalah usaha memelihara keselamatan. Masyarakat mahu merasa selamat dari sentiasa perlu berhadapan dengan suasana takut, gelisah, syak wasangka, curiga dan tidak stabil. Selamat juga bererti tidak perlu gusar apa yang berada di hadapan mereka. Kepercayaan tinggi kepada autoriti perlu ada jika kita mahu merasa selamat. Jenayah dan beberapa tingkahlaku songsang lain perlu ditangani bersama dan bukan sekadar meletakkan beban di atas bahu pihak keselamatan. Ia juga terikat dengan nilai kedaulatan.

Kedaulatan negara berpegang kepada beberapa perkara dasar dalam Perlembagaan, Rukunegara dan kedudukan Yang di-Pertuan Agong serta pembentukan sesebuah kerajaan. Jika ada pihak yang melahirkan kebimbangan ke atas kedaulatan negara, mereka wajar dihukum dan dijadikan pengajaran kepada yang lain. Keyakinan bahawa Malaysia adalah negara terbaik mesti diiktiraf.

Kepada yang menyalahkan pihak lain dengan pelbagai tuduhan termasuk bertanggapan pihak Polis Diraja Malaysia berdrama di Lahad Datu dan mengutuk polis hanya memerhati apabila tembak menembak berlaku serta polis dilabel kejam apabila menembak penjenayah perlu bertanya - Apakah sumbangan mereka ke atas tanah air ini? Adakah mereka terlibat dalam memelihara ketenteraman negara ini atau adakah satu kepuasan bagi mereka ketika negara berada dalam konflik dan krisis?

Pernahkah mereka meletakkan diri mereka sebagai ibu bapa, penjaga, anak, isteri, adik beradik kepada yang sentiasa berkorban menjalankan tanggungjawab demi keamanan, keselamatan dan kedaulatan negara ini? Dimana mereka ketika keluarga perajurit tanah air dihujani dengan tangisan dan kesedihan bilamana yang terlibat terkorban demi negara yang tercinta ini?

Malaysiaku berdaulat adalah lambang keutuhan kesemua warga Malaysia yang tahu di sinilah hidup dan mati mereka. 'Dimana bumi dipijak, di situ langit dijunjung' merupakan kesimpulan dari tema hari kemerdekaan tahun ini. Marilah bersama menjunjung yang berat dan dijinjing yang ringan bersama kerana nilai kepunyaan adalah obor cahaya negara berdaulat.PROFESOR MADYA DR. SIVAMURUGAN PANDIAN, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia. Utusan Malaysia Online Rencana 26/08/2013
Tags: merdeka
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments