kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Saya tidak akan gadai negara

MUKADIMAH

PERJUMPAAN Mingguan Malaysia dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berlangsung di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur pada malam Isnin lalu. Mustapa muncul tepat pukul 10.30 malam seperti dijanjikan. Berbaju Melayu oren, beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Tok Pa ramah menyapa. Tiada tanda-tanda kepenatan pada wajahnya walaupun seawal pagi hingga lewat petang, beliau telah mengadakan beberapa pertemuan dengan pelbagai kumpulan media dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), sempat menghadiri solat sunat hajat untuk umat Islam di Mesir dan Syria, sebelum pertemuan dengan Mingguan Malaysia.

Pertemuan demi pertemuan yang bersusun untuknya tidak lain tidak bukan adalah bagi memberi penerangan tentang perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) - isu yang cukup hangat buat masa ini. Sehinggakan Tok Pa sendiri mengakui tidur malamnya kini bermimpikan TPP.

Memang ramai yang memperkatakan tentang TPP. Ada yang menyokong, lebih banyak menentang sehingga ke tahap menganggap TPP sebagai suatu bentuk penjajahan baru malahan Tok Pa digambarkan seolah-olah Si Kitul yang mahu menggadaikan negara. Bagi yang menentang, mereka melihat kesan buruk yang bakal berlaku jika kerajaan menandatangani TPP. Antaranya kebebasan negara mengurus ekonomi akan terjejas kerana tidak lagi boleh menetapkan dasar untuk mengutamakan syarikat tempatan berbanding syarikat luar, terpaksa mengikut telunjuk syarikat-syarikat besar dari negara luar seperti Amerika Syarikat dan kalau tidak mematuhi perjanjian bakal menghadapi tindakan saman.

Lebih buruk lagi, ramai membayangkan syarikat-syarikat tempatan khususnya milik bumiputera akan gulung tikar apabila kontrak-kontrak melalui tender terbuka akan dikuasai syarikat-syarikat asing yang sudah diketahui memiliki modal besar dan teknologi canggih. Menghadapi kritikan dan sindiran dari pelbagai sudut, Tok Pa tidak melatah. Beliau insaf, tanggungjawab yang terpaksa dipikul kementeriannya sebagai ‘ketua’ dalam perundingan TPP bagi pihak Malaysia walaupun sebenarnya terdapat 21 kumpulan perunding yang dibentuk termasuk di bawah beberapa kementerian lain. “Tidak timbul soal berahsia atau berselindung dalam pelaksanaan TPP seperti disangkakan sesetengah pihak," tegasnya.

Ini kerana sebelum membuat keputusan untuk menyertai rundingan TPP, kerajaan menurutnya, telah mengadakan beberapa siri konsultasi dan rundingan dengan kumpulan yang relevan termasuk dewan perniagaan, persatuan bumiputera dan pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS). Selepas mengkaji maklum balas daripada semua pihak, pada Mac 2010, Kabinet memutuskan Malaysia patut menyertai rundingan TPP. Dengan mandat Kabinet itu, Malaysia menyertai sebagai anggota perunding penuh pada pusingan ketiga yang diadakan di Brunei dari 5 hingga 8 Oktober 2010.

Dalam pertemuan selama dua jam itu, beliau bagaimanapun berulang kali menegaskan yang kerajaan tidak teragak-agak menarik diri jika TPP hanya memudaratkan negara.

“Sebagai ahli politik, saya tidak bodoh sampai hendak menggadaikan kepentingan dan masa depan negara," tegasnya kepada wartawan Mingguan Malaysia.

PERSEPSI, BANTAHAN DAN TEKANAN

MINGGUAN: Bagaimana Datuk Seri berhadapan dengan tentangan daripada pelbagai sudut mengenai isu TPP ini? Banyak pihak yang berpandangan negatif dalam soal ini?

MUSTAPA: Kita mahu masyarakat mendapat maklumat yang tepat dan seimbang dalam hal ini. Ada yang pro dan yang anti TPP. Ada yang mungkin kurang maklumat dan ada juga yang mempunyai kebimbangan yang substantif. Contohnya ada yang kata Malaysia nak tandatangan TPP tanpa mengira pandangan masyarakat termasuk kerana tekanan daripada Amerika Syarikat. Dalam hal ini, saya mahu nyatakan bahawa saya tidak akan menggadaikan negara hanya kerana mahu menandatangani perjanjian TPP ini.

Saya bersikap terbuka. Yang penting bagi saya ialah mendengar pandangan daripada semua pihak, yang pro dan yang anti. Sebenarnya pandangan negarawan kita Tun Mahathir Mohamad, tulisan-tulisan dalam media elektronik dan sosial serta yang disuarakan oleh pelbagai pihak memberi input berguna kepada saya dan pasukan perunding dalam menentukan pendirian Malaysia mengenai TPP. Saya amat menghargai kesemua pandangan. Pandangan-pandangan ini memberi peringatan kepada saya supaya berhati-hati.

Bagaimana pendirian kerajaan dalam menghadapi pelbagai tentangan?

MUSTAPA: Kerajaan Malaysia pada bulan Mac 2010 membuat keputusan untuk menyertai rundingan TPP setelah diadakan perbincangan dengan beberapa pihak berkepentingan termasuk dewan-dewan perniagaan, persatuan-persatuan IKS dan bumiputera, NGO dan kementerian serta agensi yang berkenaan. Rundingan di dalam TPP melibatkan dasar perdagangan ataupun trade policy. Oleh kerana ini urusan MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri), maka saya diberi tanggungjawab untuk melaksanakan keputusan ini. Pada peringkat awal rundingan, tidak banyak isu dibangkitkan kerana kebiasaannya di peringkat awal rundingan tidak ada banyak isu kontroversi. Walau bagaimanapun, setelah rundingan semakin mencapai peringkat akhir, semakin banyak isu ditimbulkan. Itu sebabnya saya mengadakan hari terbuka TPP pada 1 Ogos lalu. Saya amat menghargai pandangan yang diberikan kerana ia membantu kerajaan dalam membentuk pendirian negara di dalam rundingan TPP. Sebenarnya, beberapa pandangan pihak berkepentingan tidak ada beza dengan pandangan kerajaan.

Bagi saya yang penting ialah dua perkara. Pertama, mendengar kesemua pandangan pro dan kontra manakala kedua, perbincangan diadakan secara adil, terbuka dan objektif.

Tentangan ini datang daripada beberapa pihak:

i) Mereka yang akan terkesan dengan TPP jika beberapa cadangan yang sedang dibincangkan dipersetujui termasuk kepentingan bumiputera dan IKS;

ii) Mereka yang kurang memahami TPP kerana terdapat jurang maklumat; dan

iii) Mereka yang menentang perdagangan bebas atas sebab-sebab pegangan politik.

Strategi yang perlu saya gunakan bagi menangani kumpulan-kumpulan ini harus berbeza.

Kenapa terlalu banyak tentangan terhadap TPP?

MUSTAPA: TPP dianggap sebagai satu perjanjian moden, berkualiti tinggi dan untuk kurun ke-21. Oleh itu ia mempunyai beberapa cadangan yang radikal dan kontroversi. Skop TPP adalah luas. Skop FTA atau perjanjian perdagangan bebas biasanya meliputi pengurangan tarif dan pengurangan halangan dagangan. Sebaliknya TPP juga meliputi perkara-perkara yang tidak ada kaitan dengan perdagangan. Umpamanya perolehan kerajaan, syarikat milik kerajaan, perburuhan dan alam sekitar. Oleh kerana ia meliputi banyak perkara TPP menimbulkan banyak kontroversi. Persoalannya walaupun TPP penuh kontroversi, kenapakah Malaysia membuat keputusan untuk menyertai perundingan ini?.

Pada pandangan kerajaan, Malaysia boleh mendapat faedah daripada TPP, khususnya berkaitan dengan akses pasaran dan pengurangan halangan bukan perdagangan. Malaysia sedar bahawa isu-isu yang tidak berkaitan dengan perdagangan akan menimbulkan banyak masalah. Oleh yang demikian, pendirian kerajaan ialah kita akan menandatanganinya jika ia tidak menjejaskan kepentingan negara. Kita memasuki rundingan atas dasar TPP on our terms. Pada pandangan kerajaan, secara keseluruhannya TPP membawa lebih banyak faedah daripada keburukan sekiranya Malaysia mengambil pendirian yang tegas mengenai hal-hal berkaitan dengan syarikat milik kerajaan, pertikaian perdagangan, kawalan modal, perolehan kerajaan dan paten. Inilah pendirian kita. Perunding-perunding kita telah mempertahan dan memastikan kepentingan negara tidak dikompromi. Apabila rundingan ini hampir muktamad, kerajaan akan membuat pertimbangan terperinci dan jika kita dapati ia menjejaskan negara, kita sudah pasti tidak akan menandatanganinya.

Apa yang Datuk Seri telah dan rancang mahu lakukan mengenai TPP setakat ini?

MUSTAPA: Pada 1 Ogos lepas, saya telah mengadakan Hari Terbuka. Saya mahu mendengar serta memberi ruang kepada semua pihak menyampaikan pandangan. Saya juga mencadangkan supaya diadakan satu mesyuarat khas Kabinet. Mesyuarat ini telah diadakan dan setiap isu dalam TPP telah diperhalusi dan dibahaskan secara teliti. Kabinet telah membincangkan perkara ini selama tiga jam setengah. Kerajaan juga telah bersetuju penubuhan Kaukus Parlimen yang dianggotai oleh ahli Parlimen BN dan pembangkang. Saya telah pun berjumpa mereka dan akan mengadakan beberapa pertemuan lagi dengan mereka.

Minggu lalu, saya menghadiri Mesyuarat Menteri-Menteri TPP di Brunei yang dihadiri oleh kesemua 12 orang Menteri. Saya telah memaklumkan rakan-rakan saya secara telus bahawa TPP amat kontroversi di Malaysia. Antara isu yang dibangkitkan ialah tidak ada ketelusan dalam rundingan ini. Dalam hal ini, saya memberitahu rakan-rakan saya bahawa saya telah membuat keputusan untuk memaklumkan kepada rakyat Malaysia menerusi Hari Terbuka mengenai isu-isu yang dibincangkan di Brunei baru-baru ini. Saya juga memaklumkan pendirian Malaysia berkaitan dengan Perolehan Kerajaan, Paten, syarikat berkaitan kerajaan, akses pasaran dan alam sekitar, dan Investor-State Dispute Settlement (ISDS).

Bagaimana pula keadaannya dengan negara TPP lain yang bersetuju dalam soal TPP dan hanya Malaysia yang berhadapan masalah tentangan rakyatnya?

MUSTAPA: Di beberapa buah negara, TPP hangat dibahaskan. Umumnya penentangan yang paling hebat adalah di Malaysia. Di negara lain TPP tidak terlalu bermasalah. Sehubungan itu, Jepun yang menganggotai TPP telah memaklumkan mendapat sokongan daripada parti kerajaan dan pembangkang. Malah di Kanada, Australia, dan New Zealand TPP juga mendapat sokongan daripada pihak kerajaan dan juga pembangkang.

n ISU IKS, BUMIPUTERA DAN PEROLEHAN KERAJAAN

Bagaimanakah caranya kerajaan Malaysia mempertahankan kepentingan perniagaan dan perdagangan industri kecil dan sederhana (IKS) terutama melibatkan syarikat bumiputera daripada persaingan syarikat asing?

MUSTAPA: Pada hari ini, ada PKS yang mendapat faedah daripada 12 FTA yang ditandatangani oleh Malaysia termasuk AFTA dan ada yang berjaya menembusi pasaran luar. TPP mungkin akan beri kesan kepada PKS dan syarikat bumiputera, dan kerajaan perlu mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan bina upaya (capacity building). Kerajaan juga akan pastikan bahawa kita akan carve-out beberapa sektor, termasuk untuk sektor Perolehan Kerajaan. Perlu ditegaskan bahawa TPP mempunyai satu bab yang berkaitan PKS iaitu berkongsi maklumat supaya PKS boleh menyertai supply chain di luar negara. Ia juga mempunyai peruntukan untuk meningkatkan bina upaya.

Sehubungan ini, oleh kerana ada kebimbangan dalam kalangan IKS dan syarikat bumiputera, atas cadangan saya, kerajaan bersetuju untuk melaksanakan dua analisis kos manfaat tambahan:

i. Kesan TPP kepada IKS dan bumiputera,

ii. Kajian TPP atas perspektif kepentingan negara,

Kedua-dua kajian ini dijangka siap dalam tempoh dua tiga bulan lagi. Keputusan muktamad untuk menyertai TPP juga bergantung kepada hasil kajian ini.

Bagaimana dengan isu perolehan kerajaan yang akan dibuka untuk semua sektor selain apakah kerajaan telah mengambil inisiatif yang mencukupi untuk menyokong kebergantungan syarikat tempatan daripada kerajaan kepada pasaran terbuka?

MUSTAPA: Adalah benar perolehan kerajaan (Government Procurement) merupakan satu isu yang sensitif. Yang sedang dirundingkan Malaysia ialah satu threshold yang tinggi yang akan melindungi syarikat bumiputera dan PKS. Dalam pada itu, harus diingati juga bahawa bab GP juga mungkin boleh memberi laluan kepada syarikat Malaysia untuk memasuki pasaran asing. Walau bagaimanapun, Kementerian Kewangan akan meneliti semula perkara ini bagi mengambil kira kebimbangan peniaga bumiputera. Kerajaan akan terus memberi sokongan kepada syarikat tempatan melalui peluang dalam pasaran perolehan bertujuan meningkatkan keupayaan dan daya saing mereka. Walaupun kerajaan bersetuju untuk merundingkan bab perolehan kerajaan, kaedah pengecualian khusus daripada obligasi bab perolehan kerajaan telah diperjuangkan oleh pasukan perunding kita.

n PENJAJAHAN ASING DAN KEDAULATAN NEGARA.

Satu perkara yang menjadi keutamaan dan kebimbangan sekarang adalah dari sudut kedaulatan perundangan negara terutama melalui isu Penyelesaian Pertelingkahan Pelabur-Negara (ISDS). Apakah ia akan terus terpelihara dan ruang polisi tidak dikuasai oleh pihak asing?

MUSTAPA: Perkara ISDS menimbul banyak kebimbangan. Kerajaan telah meningkatkan engagement dalam perkara ini. Setelah kritikan daripada pelbagai pihak, kerajaan akan pastikan ISDS tidak akan menyekat bidang kuasa kerajaan Malaysia dalam penggubalan dasar dan perundangan. Kerajaan Malaysia tidak akan bersetuju untuk menandatangani apa-apa jenis perjanjian atau komitmen yang bertentangan dengan Perlembagaan Negara, atau pun membuat komitmen yang tidak akan dapat dilaksanakan kelak, atau memberikan ruang dasar dikuasai oleh kuasa asing. Dalam hal ini, saya perlu jelaskan bahawa pada masa yang sama, syarikat Malaysia yang melabur di luar negara perlu mendapat perlindungan dan ISDS perlu dilihat dalam konteks seimbang, iaitu kepentingan syarikat Malaysia di luar negara dan syarikat asing yang melabur di Malaysia.

Bagaimana dengan kedudukan syarikat berkepentingan kerajaan antaranya Petronas, TM dan pelbagai lagi serta peranan mereka dalam meneruskan peranan dalam soal pembangunan negara. Tidakkah mereka terikat dengan bab persaingan?

MUSTAPA: Malaysia mempunyai model sosioekonomi yang unik. GLC mempunyai peranan yang penting dalam pembangunan ekonomi negara. GLC telah memberi pandangan kepada kerajaan supaya kita ambil sikap berhati-hati. Dalam rundingan ini, Malaysia akan pastikan peranan sosioekonomi syarikat-syarikat GLC akan dapat diteruskan. Seperti mana beberapa negara TPP lain, Malaysia mempunyai sistem ekonomi yang berbeza dan GLC memainkan peranan penting di dalam pembangunan sosio-ekonomi. Bagi Malaysia, GLC adalah alat penting untuk kerajaan merealisasikan matlamat pembangunan dan sosial dan adalah pemangkin penting dalam memajukan sektor yang dianggap strategik, yang tidak menarik pembabitan komersial. Oleh itu, syarikat berkepentingan kerajaan seperti TM, Khazanah, Petronas perlu meneruskan peranan sosial dan pembangunan negara. Ini bermakna operasi sedia ada tidak harus tergugat.

Pada pandangan Datuk Seri, adakah TPP akan menaikkan kos hidup rakyat Malaysia terutamanya makanan?

MUSTAPA: Kenaikan barangan disebabkan pelbagai faktor. Bukan disebabkan oleh TPP ataupun FTA semata-mata. Kalau harga turun, apabila tarif dikurangkan, kos barangan akan turun. Begitu juga jika tarif sesuatu komponen untuk keluaran barangan akhir dikurangkan, harga sepatutnya turun. Jika pendirian sebuah negara untuk melanjutkan paten ubatan diterima, kos ubatan mungkin naik. Tetapi, sukar tempoh paten dapat dilanjutkan kerana kebanyakan negara tidak bersetuju dengan cadangan ini. Secara amnya, terdapat banyak faktor boleh menyumbang kepada kenaikan kos barangan termasuk bencana alam, perubahan cuaca dunia, konflik politik dan kegawatan ekonomi dunia. Adalah tidak adil membuat andaian FTA atau TPP akan menaikkan harga. Dalam pengalaman kita mengenai AFTA, perbezaan harga beberapa barangan seperti tekstil lebih kompetitif.

Apakah impak kepada negara jika Malaysia menarik diri dari TPP?

MUSTAPA: Jika Malaysia menarik diri daripada rundingan TPP kesan utama adalah terhadap imej dan kredibiliti Malaysia sebagai sebuah negara perdagangan yang progresif dan terbuka. TPP adalah merupakan usaha ahli-ahli di dalam negara APEC untuk membentuk Free Trade Area of the Asia Pacific (FTAAP) yang mewakili 60 peratus daripada perdagangan dunia. Kemasukan lewat akan menyebabkan kita kehilangan first mover advantage yang akan membebankan negara jika kita memasuki kemudian. Selain itu, dari segi impak ekonomi pula, ia mungkin juga menjejaskan penilaian antarabangsa terhadap negara dan pelabur asing mungkin tidak lagi melihat Malaysia sebagai hab pelaburan yang berpotensi tinggi. Eksport Malaysia juga mungkin terjejas memandangkan kita tidak lagi mampu untuk bertanding dalam pasaran TPP tanpa preferential treatment terutamanya dengan pesaing negara di dalam ASEAN seperti Vietnam. Dengan lain perkataan, produk Malaysia tidak dapat bersaing dengan produk yang sama dari negara yang menjadi ahli TPP.

Apa nasihat Datuk Seri kepada semua rakyat Malaysia dalam isu TPP ini yang menjadi topik yang begitu hangat sekarang?

MUSTAPA: Banyak lagi isu-isu sensitif yang belum mencapai kata sepakat dan untuk TPP dimuktamadkan bulan Oktober amat sukar. Kita tidak terikat dengan deadline. Hakikatnya TPP masih berada di peringkat rundingan di antara 12 negara dan setiap negara berhak untuk memastikan kepentingan masing-masing dipelihara. Keputusan yang dibuat dalam rundingan adalah melalui persetujuan bersama atau konsensus oleh kesemua 12 ahli TPP. Kerajaan tidak akan menandatangani mana-mana Perjanjian Perdagangan Bebas sekiranya didapati tidak akan memberi faedah kepada negara. Oleh yang demikian, kerajaan telah memutuskan untuk membuat dua kajian tambahan iaitu Impak TPP terhadap IKS dan bumiputera dan Kajian Kepentingan Negara. Ini adalah usaha Kerajaan untuk memastikan impak sebenar TPP dapat diteliti sepenuhnya sebelum menandatangani perjanjian ini.

Saya nak tekankan sekali lagi bahawa,

Yang pertama, rundingan belum muktamad dan masih work in progress. Kedua, perunding Malaysia yang terdiri pakar-pakar beberapa kementerian dan agensi diberi mandat oleh kabinet untuk menjaga kepentingan negara. Mereka tidak boleh melampaui mandat ini. Yang ketiga, saya terus adakan engagement dengan pelbagai pihak secara telus. Keempat, Kabinet akan membuat keputusan sebelum TPP dimuktamadkan, berpandukan pandangan pelbagai pihak dan kajian kos faedah. Saya dan kumpulan perunding daripada pelbagai kementerian dan agensi telah diamanahkan oleh Kabinet pada bulan Mac 2010 untuk berunding TPP on our terms. Sekiranya saya melanggar keputusan Kabinet adalah tidak wajar bagi saya untuk terus berada dalam kerajaan.ZULKEFLI HAMZAH, AZMAN ANUAR, MARHAINI KAMARUDDIN dan HAFIZAHRIL HAMID.Utusan Malaysia Online Rencana 20130901
Tags: ekonomi, negara, rasuah, tpp
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments