kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Suraya, Fathul Bari dan kepimpinan baharu Puteri

SUASANA rumah terbuka Aidilfitri Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri pada Jumaat lalu agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya. Mood pemilihan begitu terasa malah ada pengacara majlis secara bersahaja sempat memperkenalkan diri sebagai calon.

Perbualan mahupun ucapan di sekitar Dewan Merdeka PWTC banyak berkisar soal pemilihan. Tahun ini, UMNO melakukan anjakan transformasi pemilihan yang begitu besar maknanya dengan kira-kira 150,000 ahli akar umbi terlibat memilih kepimpinan pusat.

Dengan landskap pemilihan yang jauh berbeza yang akan diadakan serentak di 191 bahagian, cara berkempen juga banyak berubah. Hanya pemimpin yang dikenali, teruji kewibawaan dan karismanya berpotensi untuk dipilih di peringkat pusat dan bahagian.

Begitupun pada Jumaat itu dalam suasana persaingan, masing-masing membaur dalam suasana ceria. Setiap tahun sejak majlis rumah terbuka tiga sayap parti diperkenalkan pada 2009, tidak kurang 10,000 orang menghadirinya. Tetamu sentiasa melimpah ruah sehingga ke luar dewan.

Orang yang paling sibuk ialah tuan rumah, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Khairy Jamaluddin dan Datuk Rosnah Abdul Rashid Sirlin. Shahrizat dan Khairy dijangka tidak menghadapi laluan sukar untuk mempertahankan jawatan masing-masing.

Kepimpinan Shahrizat dan Khairy yang baru sepenggal menakhoda sayap masing-masing masih diperlukan. Itu yang dapat dirasai bahkan dinyatakan sama ada secara tersirat atau tersurat oleh kepimpinan pelbagai peringkat - dari tertinggi hingga akar umbi.

Setakat ini hanya bekas Ketua Puteri, Datuk Seri Azalina Othman Said yang tampil menawarkan diri secara terbuka sebagai calon Ketua Wanita UMNO. Ahli Parlimen Pengerang itu pun telah menggerakkan kempennya secara agresif.

Beberapa pemimpin wanita yang dirasakan layak menerajui Wanita UMNO masih mengambil sikap tunggu dan lihat. Mereka masih mengintai-intai peluang kerana bukan kerja mudah untuk mencabar Shahrizat yang punya aura dan tarikan istimewa kepada Wanita.

Yang agak menonjol di Dewan Merdeka itu ialah kelibat Datuk Suraya Yaacob. Satu-satunya ahli Puteri terpilih menganggotai Exco Wanita ini ada cara tersendiri untuk memperkenalkan dirinya kepada khalayak.

Penampilannya memang selalu bersemangat. Beliau memberikan kad khas berukuran hampir dua kali ganda kad kredit kepada setiap orang yang baru dikenalinya. Gayanya, gaya Wanita UMNO yang ramah dan mesra. Geraknya, sigap, cara orang muda.

Kesungguhan Tokoh Belia Nasional ini untuk mengisi kekosongan jawatan Naib Ketua Wanita dapat dirasakan. Tersepit antara Shahrizat dan Azalina yang juga bekas ketuanya beliau menyatakan "Saya menyokong penuh kepimpinan Shahrizat sebagai Ketua Wanita dan menghormati keputusan Azalina yang telah menyatakan hasrat untuk bertanding jawatan tersebut."

Ditanya beliau tim siapa, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Tiang, Pendang ini pantas menjawab "Ini pertandingan dalam keluarga, tidak ada mana-mana tim," Seperti sudah terakam rapi dalam mindanya, beliau tanpa bertele-tele menceritakan misi dan visinya.

Sentimen

Setakat ini, pencabar Suraya ialah Datuk Azizah Mohd. Dun, Ketua Wanita UMNO Bahagian Beaufort yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Sentimen orang Sabah dan banyak pengalaman dikatakan memberi kelebihan kepada Azizah tetapi belum ada petunjuk jelas siapa yang mempunyai peluang lebih besar. Sesiapapun yang bakal mengisi jawatan itu berpotensi besar untuk diangkat sebagai ketua kelak. Begitulah selalunya tradisi Wanita.

Yang nampak kurang terbeban dengan mood pemilihan dalam majlis itu ialah Naib Ketua Pemuda, Datuk Razali Ibrahim. Beliau yang melepaskan jawatan kerana faktor umur tidak bercadang untuk mencabar kedudukan Khairy dan antara pemimpin Pemuda yang akan diangkat bertanding di peringkat Majlis Tertinggi (MT).

Setakat ini, empat orang menawarkan diri mengisi kekosongan jawatan Naib Ketua. Semuanya bukan nama asing - Exco Pemuda UMNO, Lokman Noor Adam; Ketua Pemuda UMNO Perak, Khairul Azwan Haron, Ketua Pemuda Tenom, Jamawi Jaafar dan Ketua Pemuda Lenggong, Mohd. Iruan Zulkefli.

Angka itu dijangka bertambah. Bursa pemilihan Pemuda memang selalu menarik ramai pemimpinnya untuk mencuba nasib. Untuk jawatan Exco, sudah terdapat 160 calon yang menyatakan hasrat mengisi jawatan tersebut.

Tetapi dalam kumandang lagu Aidilfitri di Dewan Merdeka itu, ada suara mencadangkan agar ulama muda, Fathul Bari Mat Jahya bertanding jawatan Naib Ketua. Kata mereka. wibawa dan karisma Pengerusi Jawatankuasa Himpunan Ulama Muda (Ilmu) ini sangat sempurna untuk diletakkan dalam saf kepimpinan Pemuda.

Lagipun Fathul Bari yang mewakili golongan muda berpendidikan Islam dengan UMNO semakin akrab. Kehadirannya dalam setiap kali Perhimpunan Agung UMNO memberi impak berbeza. Beliau sentiasa menjadi pilihan sebagai pembahas terbaik.

Perbahasan beliau dalam Perhimpunan Agung UMNO 2012 yang menyelitkan video doa Pas mendapat penghormatan para perwakilan. Seorang Fathul Bari telah menjadi ikon memberi imej UMNO yang tetap relevan dan inklusif.

"Kalau Fathul Bari bertanding Naib Ketua, menang mudahlah dia," sampuk beberapa orang dalam kelompok yang sedang hangat membincangkan soal pemilihan dalam UMNO. Walau bagaimanapun kelibat Fathul Bari tidak pula kelihatan dalam majlis Aidilfitri itu.

Yang pasti bakal mendapat ketua baharu ialah Puteri UMNO. Ahli Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Samsuddin dan Ketua Puteri UMNO Petaling Jaya Selatan, Jamilah Hanim Othman adalah antara yang menawarkan diri. Dijangkakan lebih ramai ahli Puteri akan mengisi banyak kekosongan dalam jawatan Exco pergerakan itu.

Untuk jawatan Exco, terdapat lebih 20 kerusi Exco yang kosong. Kebanyakannya kerana faktor usia. Ramai yang berhijrah meneruskan perjuangan dengan mencuba nasib dalam Wanita.

Selain Rosnah, pemimpin yang pernah mengepalai Puteri, Datuk Noraini Ahmad (Ahli Parlimen Parit Sulong) turut menawarkan diri bertanding Exco Wanita. Jika dalam pemilihan 2008 ramai ahli Puteri gagal menyertai saf kepimpinan Wanita, nasib mereka diramal lebih cerah kali ini.Zulkefli Hamzah warungrakyatmingguan@gmail.com Utusan Malaysia Online Rencana 20130901
Tags: politik, umno
Subscribe

 • LHDN tegas bukan kejam

  UTUSAN: Jadi inilah resipi kejayaan LHDN selama ini? MOHD. SHUKOR: Ya. Daripada pengalaman kita, dalam sistem taksir sendiri yang diperkenalkan pada…

 • LHDN benteng negara

  KHAMIS lalu di Ibu Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) di Cyberjaya, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Dr. Mohd Shukor Mahfar, 59, berkongsi…

 • Analisis Mingguan: Bisik-Bisik Awang Selamat

  Nasihat yang betul Titah ucapan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzudin Shah pada Mesyuarat Dewan Negara Perak ke-159 telah dua minggu dizahirkan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments