kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PPPM, Don Zong, KDN dan Kongsi Gelap

Mahu apa lagi?

Awang naik semangat dengan ketegasan kerajaan dalam isu Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) dan ancaman kongsi gelap.

Dalam isu PPPM, beberapa persatuan berkaitan sekolah Cina terutama Dong Zong makin memperhebatkan tekanan ke atas Kementerian Pendidikan.

Bagaimanapun Menteri Pendidikan Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Perdana Menteri tetap bertegas melaksanakan PPPM yang akan dilancarkan 6 September ini.

Meskipun telah terkandung jaminan dalam PPPM bahawa sekolah vernakular tidak akan dihapuskan namun Dong Zong meneruskan bantahan.

Kecurigaan Dong Zong terhadap peningkatan masa pembelajaran Bahasa Melayu di sekolah vernakular, adalah keterlaluan.

Apa lagi Dong Zong mahu? Semua pihak perlu memahami dengan jelas sistem pendidikan dan Perlembagaan negara. Ingatlah Malaysia bukan Taiwan. Kepentingan nasional harus mengatasi agenda kaum. Berpeganglah kepada resam di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung.

Awang mencadangkan jika Dong Zong terus melakukan provokasi, pendaftaran pertubuhan itu wajar dikaji semula kerana membelakangkan kepentingan negara.

Dalam isu kongsi gelap, ramai yang puji langkah berani Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang diterajui oleh Ahmad Zahid Hamidi.

Usaha memerangi kongsi gelap termasuk mendedahkan senarai 49 kongsi gelap dengan keanggotaan 40,313 orang, sudah tentu meningkatkan keyakinan rakyat.

Walaupun terdapat cakap-cakap bahawa kongsi gelap tertentu akan bertindak balas, Awang percaya pihak polis akan mampu menghadapinya.

Jangan jadikan Malaysia negara mafia. Inilah masa untuk bertindak sebelum kongsi-kongsi gelap mencorakkan negara kita.Utusan Malaysia Online Rencana 20130901
Tags: dong zong, kdn, pppm
Subscribe

 • Adakah anda seorang yang berani?

  Artikel Waktu isu 1MDB lagi saya lawan, tegas Abdul Hamid dan Ketua Ulama Pas teruk kena maki hamun dengan Lokman Adam bertarikh…

 • Persepsi I

  Amar makruf nahi munkar perlu dijadikan pegangan warga PDRM (Mei, 3, 2021) ada menyebut mengenai ‘ war of perception’. Dunia…

 • Hamid Bador: Antara persepsi dan kenyataan

  Mantan Ketua Polis ke-12 memperdengarkan ungkapan "persepsi” sebelum beliau menyerahkan kuasa pada 3hb Mei 2021. Namun, beliau menyebut…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments