kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tegas Banteras Kongsi Gelap

AKHBAR Nanyang Siang Pau bertarikh 4 Ogos 2013 menyiarkan artikel mengenai usaha pihak berkuasa untuk membanteras kegiatan kongsi gelap yang dikatakan menjadi dalang dalam kejadian tembak di seluruh negara.

Artikel bertajuk ‘Kawal dan banteras kongsi gelap’ yang ditulis oleh Tan Choon Ann disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuan Lun halaman C8.

Operasi gempur bagi membanteras kongsi gelap yang dilaksanakan kerajaan Malaysia kali ini tidak boleh dipandang remeh.

Selain daripada melancarkan pembersihan bertubi-tubi dan menangkap ahli-ahli kongsi gelap yang terlibat, pihak kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) turut menyenaraikan 49 nama pertubuhan haram itu.

Mengikut statistik, ahli-ahli kongsi gelap sekarang berjumlah 40,313 orang dengan penglibatan utama mereka adalah dalam pengedaran dadah, pembunuhan, ugut dan pelbagai kegiatan jenayah lain.

Apa yang memeranjatkan kita, di kalangan ahli-ahli kongsi gelap ini, penglibatan kaum India adalah lebih ramai.

Orang Cina yang kedua dan orang Melayu paling sedikit iaitu hanya 1,923 orang! Tidak sampai lima peratus jika dibandingkan dengan bilangan keseluruhan ahli-ahli kongsi gelap.

Sebenarnya usaha membanteras kongsi gelap juga pernah dijalankan di Singapura ketika awal 1950-an dan 1960-an semasa keadaan di sana tidak menentu.

Ketika itu pasukan khas dari Indonesia membuat kekecohan dan kongsi-kongsi gelap berkeliaran dan bermaharajalela.

Mereka bergabung dengan pasukan khas Indonesia bagi mendapatkan senjata api seperti senapang dan peralatan membuat bom.

Mereka melakukan rompakan, penculikan dan membunuh menggunakan senjata api sehingga menyebabkan semua orang hidup dalam kebimbangan.

Pada masa itu, ketua-ketua kongsi gelap yang digelar dua laras pistol, Hu Jin Zhi dan manusia 1,000 wajah, Lim Ban Ling dianggap hero yang hebat dan disanjungi.

Pihak kerajaan berusaha sedaya upaya membanteras mereka untuk menghapuskan ‘kudis’ dalam masyarakat.

Akhirnya pada 1959, setelah akta dipinda, pihak polis diberi lebih kuasa termasuk tidak perlu mendapatkan perintah mahkamah bagi menahan orang yang melakukan jenayah.

Penjenayah terbabit boleh ditahan selama setahun dan selepas itu KDN diberi kuasa untuk melanjutkan tempoh tahanan berkenaan.

Penggubalan Akta 55 itu memberikan kad kuasa kepada polis untuk menjalankan Operasi Helang yang telah memberikan kesan yang baik untuk membanteras ahli-ahli kongsi gelap.

Antara kongsi gelap yang aktif pada masa itu ialah kumpulan 108, 24, 36 dan 969. Ketua-ketua samseng dan kaki pukul telah dapat ditangkap dan didakwa kerana pelbagai kesalahan termasuk pecah rumah, menculik, mengugut dan membunuh.

Pada masa itu, ahli-ahli kumpulan gelap yang dipenjarakan amat berdendam dengan Akta 55. Semasa dalam tahanan mereka menyanyikan lagu ciptaan masing-masing yang menunjukkan perasaan benci mereka terhadap akta berkenaan.

Tahap keselamatan dan kehidupan sosial di Singapura hari ini kelihatan bagus dan boleh dikatakan yang terbaik di Asia, tetapi adakah kongsi gelap terus terkubur?

Adakah kongsi gelap telah dapat dibersihkan sepenuhnya dalam masyarakat? Kelihatan ia tidak seperti apa yang dijangkakan!

Benih-benih yang bertaburan tetap masih wujud dan kongsi gelap masih berperanan melindungi pusat hiburan dan perjudian serta terlibat dalam aktiviti penyeludupan rokok dan ah long.

Bagaimanapun, satu hakikat yang tidak boleh dinafikan adalah selepas operasi pembanterasan pada 1950-an dan 1960-an, kekuatan sebenar kongsi gelap tidak dapat dipulihkan semula.

Kongsi gelap hari ini hanya berperanan seperti penjenayah jalanan yang ahli-ahlinya terlibat dengan pergaduhan, pembunuhan dan merosakkan harta benda awam.

Kumpulan ini bukan lagi satu pertubuhan terancang dan ia juga tidak lagi mempunyai keupayaan untuk menggugat keamanan sosial.

Adakah kerajaan Malaysia boleh mengambil iktibar daripada Operasi Helang Singapura? Sekurang-kurangnya kumpulan kongsi gelap ini tidak dapat membiak.

Pembiakan kongsi gelap ini boleh berlaku apabila berlaku pengangguran, kemiskinan dan wujud perasaan hampa dengan kehidupan yang dijalani sekarang.

Kongsi gelap juga dengan cepat dapat berkembang dan memperoleh banyak keuntungan jika kerajaan membiarkan sahaja aktiviti pelacuran, pusat judi haram, pengedaran dadah, pinjaman wang haram serta aktiviti memperdagangkan manusia.

Jika ekonomi di sesebuah negara tidak memberangsangkan, akan berlaku kucar-kacir dalam masyarakat.

Perbalahan politik juga akan menjadi semakin sengit sehingga menyebabkan ada pihak yang sanggup bersekongkol dengan kongsi gelap dan samseng.

Jika ini berlaku, sudah tentu pihak polis tidak mampu lagi membanteras kongsi gelap. Mereka yang bertungkus lumus bekerja hanya akan mendapat penat sahaja.Isu-Isu Akhbar Cina Utusan Malaysia Online Rencana 20130905
Tags: kongsi gelap
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments