kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kongsi gelap sudah lama bertapak

JENAYAH kekerasan yang berlaku di seluruh negara sejak kebelakangan ini khususnya yang membabitkan kongsi gelap yang dikatakan mempunyai 40,000 ahli cukup merisaukan orang ramai.

Dalam masa sama, pihak berkuasa pula diperlekehkan kerana dikatakan gagal menangani gejala terbabit dengan berkesan.

Apabila polis bertindak tegas melancarkan Ops Cantas termasuk membunuh penjenayah terbabit, ada pula pihak yang mempersoalkannya semata-mata bagi meraih keuntungan politik.

Pihak polis tiada pilihan lain untuk menangani gejala kongsi gelap kerana Ordinan Darurat (EO) 1969 yang membolehkan penjenayah dihantar ke pusat-pusat tahanan seperti di Simpang Renggam, Johor atau Pulau Jerejak, Pulau Pinang telah dimansuhkan.

Sebenarnya kewujudan kongsi gelap yang selalunya dikaitkan dengan kegiatan jenayah terancang telah dibawa oleh orang Cina yang datang ke negara ini untuk menjalankan kerja-kerja perlombongan bijih timah, khususnya kumpulan Ghee Hin dan Hai San.

Bagaimanapun, kongsi gelap tidak boleh dikaitkan dengan orang Cina semata-mata kerana maklumat terkini menunjukkan kebanyakan anggota kongsi gelap adalah kaum India dan terdapat juga orang Melayu.

BOTAK CHIN

DALAM sejarah negara kita, antara ketua samseng yang sering dikaitkan dengan kongsi gelap adalah Botak Chin atau nama sebenarnya Wong Swee Chin yang aktif melakukan rompakan ala ‘Robin Hood’ sekitar 1970-an.

Botak Chin merujuk kepada gabungan tiga perkataan ‘Bo Tak Chin’ dalam dialek Hokkien yang membawa maksud Cina tiada kerja.

Botak Chin adalah seorang yang kejam apabila sanggup membunuh orang kanan yang cuba melawannya dan tidak teragak-agak menembak mati anggota kumpulannya sendiri yang disyaki menjadi pengintip polis.


BOTAK CHIN diiringi oleh anggota polis keluar dari Mahkamah Tinggi untuk dibawa ke Penjara Pudu, Kuala Lumpur pada 17 Mei 1980.

Dia juga cuba membunuh Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur ketika itu, Deputi Superintendan, S. Kulasingam di lampu isyarat Jalan Davis-Jalan Pekeliling pada 22 November 1975.

Akhirnya dengan maklumat anggota kumpulan itu yang belot, Botak Chin dan kuncu-kuncunya berjaya ditangkap polis dalam satu serbuan di sebuah kilang papan di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur pada 16 Februari 1976.

Pada 12 Mei 1980, lelaki bujang berusia 27 tahun ini didakwa mengikut tiga pertuduhan termasuk memiliki senjata api, peluru dan bom tangan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan kemudiannya dijatuhkan hukuman gantung sampai mati.

Ketika menunggu hukuman mati dilaksanakan, dia bertindak menyerang dan mencederakan warden penjara dengan senjata tajam sebanyak dua kali. Botak Chin dihukum gantung sampai mati pada pukul 3 pagi, 11 Jun 1981 di Penjara Pudu, Kuala Lumpur.

BENTONG KALI

PENJENAYAH yang nama sebenarnya P. Kalimuthu (gambar), 32, dikehendaki kerana terlibat dengan 16 pembunuhan yang dilakukannya tanpa sebarang sebab.

Dia dikatakan mudah membunuh sesiapa sahaja apabila berang. Antara mangsanya, seorang penjual roti canai berusia 24 tahun yang ditembak mati di Taman Tanming Jaya, Kuala Lumpur kerana menegur sikap kurang ajarnya yang kencing berhampiran rumah mangsa.

Ketua Kongsi Gelap 04 yang berasal dari Bentong, Pahang ini turut disyaki terlibat dalam banyak lagi kes jenayah termasuk mencederakan polis dan mengedar dadah.

Beliau pernah dipenjara beberapa kali termasuk dikenakan sekatan kediaman terhad tetapi hukuman itu tidak menginsafkannya yang terus menjalankan kegiatannya di sekitar ibu kota iaitu

di Jalan Klang Lama, Brickfields, Segambut dan Sungei Way. Dia juga dikatakan cukup berani untuk menelefon dan mencabar pegawai polis.

Polis telah melancarkan Ops Buncit pada Jun 1993 bagi menjejakinya menerusi kelongsong peluru sembilan milimeter daripada pistol Sig Sauer buatan Jerman yang dijumpai dalam kebanyakan kes pembunuhannya.

Bentong Kali dan dua pengikutnya ditembak mati dalam satu serbuan polis di sebuah rumah teres dua tingkat di Medan Damansara, Kuala Lumpur pada pukul 6.30 pagi, 29 Jun 1993.

GENG MAMAK

KUMPULAN yang aktif sejak awal 1980-an diasaskan oleh beberapa adik beradik termasuk Mohd. Yusof

Abu Bakar yang merupakan anak seorang peminjam wang di Kuala Kangsar, Perak.

Teraju kumpulan itu kemudiannya diambil alih Khairul Affendy Mohd. Noor setelah kebanyakan anggota asalnya ditahan polis.

Mereka telah melakukan lebih 150 rompakan di seluruh Semenanjung dengan menjadikan gudang, kompleks kargo udara, lori, kereta mewah dan bank sebagai sasaran dengan nilai kerugian kira-kira RM50 juta.

Kumpulan 60 anggota itu sering menggunakan kaedah penyamaran sebagai anggota trafik, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), imigresen dan kastam sehingga berjaya mencuri jongkong emas, mikrocip dan pelbagai barangan elektronik.

Ketuanya, Mohd. Yusof, 38, berjaya ditangkap pada 2000 tetapi kemudiannya melarikan diri daripada tahanan polis.

Khairul Affendy pula pernah ditangkap pada 2002 dan kemudiannya pada 2006 tetapi turut berjaya melepaskan diri.

Mohd. Yusof dan beberapa anggota kumpulannya kemudian berjaya ditangkap semula di sebuah kondominium di Puchong Perdana, Selangor pada 2005.

MAT KOMANDO

PENJENAYAH yang nama asalnya Ahmad Mohd. Arshad, 37, mengetuai kongsi gelap Kumpulan 13 yang telah melakukan lebih 52 kes samun bersenjata membabitkan wang tunai lebih RM2.5 juta dan satu kes cubaan membunuh.

Kumpulan diketuai beliau cukup berani merompak tanpa memakai topeng dengan menjadikan cawangan bank terpencil, pemborong kelapa sawit, pengurup wang dan kedai pajak gadai sebagai sasaran.

Dia yang berasal dari Kampung Selengkoh, Yan, Kedah mempunyai sifat pendiam dan bukan seorang yang bersifat bengis ketika bersama rakan-rakan dan keluarga sehingga menyebabkan mereka sukar percaya dia terlibat dalam kegiatan jenayah.

Dia didakwa mempunyai ilmu batin sehingga membolehkannya beberapa kali melepaskan diri daripada kepungan polis. Ketika diburu dia sering mengubah penampilannya termasuk berjanggut dan berjambang ala-Taliban atau membotakkan kepala.

Dia mati ditembak dalam Ops Api Sawit 2 di Felcra Kampung Hujung Ketun, Pendang, Kedah, pada pukul 6.30 pagi, 12 September 2002.NIZAM YATIM nizam.yatim@utusan.com.my Utusan Malaysia Online Rencana 20130907
Tags: jenayah, kongsi gelap
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments