kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat PPPM

SALAH satu inisiatif dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 ialah mewujudkan 10,000 jawatan pembantu pentadbiran di semua sekolah seluruh negara, yang sekali gus membolehkan para guru memberi sepenuh tumpuan kepada tugas hakiki mereka. Guru-guru tidak akan lagi terbeban dengan kerja-kerja pentadbiran, yang selama ini menjadi sebahagian daripada tanggungjawab mereka.

Fokus para guru kepada tugas mengajar pasti akan memberi kesan kepada peningkatan kualiti pendidikan kepada anak-anak bangsa. Kita berharap idea baru ini akan menghapuskan keluh-kesah golongan tersebut yang merasa terbeban dengan tugas bukan pengajaran dan pembelajaran, seterusnya meningkatkan komitmen mereka dalam memberi ilmu terbaik kepada pelajar.

Selain mengajar, guru-guru selama ini banyak menjalankan kerja-kerja memasukkan data peperiksaan, rekod pelajar, butiran hal-hal berkaitan kokurikulum dan banyak lagi.

Dari segi penempatan secara berperingkat pembantu pentadbiran tersebut, amatlah elok jika keutamaan diberikan kepada sekolah-sekolah yang terlalu ramai pelajar misalnya yang melepasi 2,500 orang sebelum diperluaskan ke sekolah-sekolah lain.

Oleh kerana soal pendidikan ini adalah tanggungjawab semua pihak, maka amatlah tepat apabila PPPM turut melibatkan secara jelas golongan ibu bapa. Peruntukan khas yang bakal disalurkan kepada PIBG sudah pasti menjadi bukti komitmen kerajaan terhadap sumbangan ibu bapa terhadap kemajuan pendidikan negara.

Justeru ibu bapa menerusi PIBG perlulah memainkan peranan sebaik mungkin ke arah kecemerlangan pendidikan negara kita.

AWANG - Terima kasih. Utusan Malaysia Online Rencana 20130906

Tags: pibg, ppp, pppm
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments