kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kekalkan semangat perlembagaan

SEMUA pihak harus sedar bahawa kemerdekaan Tanah Melayu lahir atas kesepakatan, persefahaman dan sikap tolak ansur yang diberikan oleh semua pihak.

Walaupun asalnya negara ini milik Melayu, namun bangsa-bangsa lain seperti Cina, India dan lain-lain bangsa tetap mendapat tempat di dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu.

Namun terdapat segelintir daripada masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang mahukan hak sama rata sehingga menimbulkan kemarahan orang Melayu.

Ini memaksa Tunku Abdul Rahman menggunakan kebijaksanaannya melaksanakan tugas dalam memberikan keseimbangan di dalam perlembagaan yang digubal.

Perkara itu masih lagi terjadi kini walaupun telah lebih 50 tahun merdeka, lebih-lebih lagi dalam kalangan pihak pembangkang yang sentiasa menunggu peluang mewujudkan ketegangan di antara kaum.


KONGRES Melayu pertama yang dihadiri oleh 41 badan bukan kerajaan (NGO) Melayu
telah menjadi titik tolak kepada penubuhan UMNO dan kemerdekaan negara setelah penentangan terhadap Malayan Union.

Ahli akademik dan tokoh budaya, Profesor Dr. Zainal Kling berkata, jika mereka mengambil semangat perlembagaan itu, sudah pasti mereka tidak akan mengambil kesempatan dengan apa yang telah dikecapi hari ini.

Semangat yang ada ketika Perlembagaan Malaysia digubal telah semakin terhapus, apatah lagi dengan pelbagai anasir-anasir luar yang cuba menggugat keamanan yang telah dikecapi hari ini.

Semasa menggubal perlembagaan, ia pada dasarnya melibatkan pihak luar bagi menjaga kebebasan pendapat dan tidak berlaku sebarang isu berat sebelah.

"Jika perkara seperti itu dapat diterima pakai dan menerima persetujuan semua pihak pada ketika itu, mengapa tidak kini?

"Perkara yang dibincangkan dahulu memberikan keuntungan kepada semua pihak tidak mengira bangsa dan agama," jelasnya.

Zainal berkata, terdapat beberapa perkara yang dianggap sensitif di dalam perlembagaan negara yang harus dikekalkan kerana persetujuan telah dicapai untuk membolehkan negara merdeka.

Namun, ada sesetengah pihak masih lagi mahu mengganggu gugat kerana kumpulan ini tidak berjaya mengganggu gugat semasa kesepakatan dicapai 56 tahun lalu.

Ini menunjukkan, isu yang sama dimainkan sekali lagi yang satu ketika dahulu telah mencapai kesepakatan antara semua pihak bagi membolehkan mereka mencapai hasrat tersebut.

"Dengan semangat yang kukuh dalam menegakkan perlembagaan, masalah ini sebenarnya boleh diatasi dengan baik apabila mereka kembali kepada perlembagaan sebenar," jelasnya.Utusan Malaysia Online Rencana 20130907
Tags: perlembagaan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments