kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Semangat Perlembagaan Malaysia

APA itu perlembagaan? Merujuk Kamus Dewan, Perlembagaan membawa erti sebuah undang-undang, peraturan atau dasar yang diguna pakai dalam sesebuah negara.

Dalam mewujudkan negara merdeka, sebuah perlembagaan perlu digubal bagi memastikan setiap rakyat mendapat hak yang setimpal.

Ia menjadi elemen penting bagi sesebuah negara mencapai kemerdekaan kerana tanpa perlembagaan, kemerdekaan sukar dicapai.

Tanpa perlembagaan juga, sesebuah negara itu bakal berdepan masalah kerana hidup tanpa pegangan sosial yang mampu mendisiplinkan diri.

Lebih-lebih lagi bagi sebuah negara yang terdiri daripada berbilang kaum seperti Malaysia.


DATUK Onn Jaafar (duduk tiga dari kanan) bersama anggota jawatankuasa kerja merangka
Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu sebelum diserahkan kepada Suruhanjaya Reid.

Perlembagaan negara yang mengandungi 15 bahagian, pada asalnya dinamakan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu sebelum ditukarkan kepada Perlembagaan Malaysia setelah pembentukan Malaysia pada 1963.

Bahagian-bahagian ini pula mengandungi 13 jadual serta 183 perkara meliputi segenap aspek kehidupan.

Bagi menjejak semangat Perlembagaan Malaysia, Wartawan S2, MUHAMAD AMIRUL AFIQ MASTOR dan jurugambar, WAHIDAH ZAINAL dan MOHD. SHAHARANI SAIBI menyingkap kembali kisah penubuhan perlembagaan yang menjadi kunci kepada keamanan dan keharmonian negara.

Jerit perih generasi terdahulu mencipta perlembagaan wajar diketahui generasi muda dengan harapan ia akan meningkatkan lagi kecintaan dan patriotisme kepada negara tercinta.

Lebih penting ia dapat meningkatkan jati diri daripada diperalat oleh pihak tidak bertanggungjawab yang sentiasa mencari peluang untuk menghancur keamanan serta ketenteraman hidup yang telah dinikmati sejak negara merdeka 56 tahun lalu.Utusan Malaysia Online Rencana 20130907
Tags: perlembagaan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments