kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hayati semangat kemerdekaan

PENGORBANAN semalam, nikmat hari ini. Kata-kata ini menunjukkan bahawa generasi prakemerdekaan mengetahui betapa besarnya sumbangan, usaha dan pengorbanan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada masa lampau untuk menuntut kemerdekaan negara.

Hanya melalui kerjasama antara UMNO dan MCA pada suatu ketika dahulu dalam menuntut kemerdekaan yang menjamin nikmat yang dinikmati oleh rakyat Malaysia pada hari ini.

Malangnya, generasi pasca kemerdekaan bukan sahaja tidak mengetahui kebenaran sejarah ini malahan terus mempercayai politik persepsi terhadap segala kesalahan dan kelemahan kerajaan BN.

Di manakah DAP , PKR atau Pas ketika Malaya dijajah oleh Jepun, Komunis dan British?

Kita perlu tahu bahawa kerajaan British pada ketika itu hanya berjanji akan memberikan kemerdekaan sekiranya rakyat pelbagai bangsa dapat bersatu.

Formula perpaduan pada ketika itu adalah gabungan antara UMNO dan MCA dalam memenuhi permintaan British.

Bagaimana pula pandangan generasi baharu UMNO dan MCA yang dikatakan bersifat perkauman sedangkan faktor penubuhan dan penggabungan mereka adalah demi perpaduan?

Hal ini disebabkan penubuhan Pakatan Rakyat yang sebenarnya merupakan formula pemecahan perpaduan kaum di negara Malaysia.

Entiti inilah yang menjadi ejen membakar api perkauman dengan mencetuskan semangat kebencian dan kemarahan rakyat terhadap kerajaan BN dengan pelbagai fitnah dan tohmahan yang tidak memiliki sebarang asas kebenaran.

Sebagai contoh, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng cuba menghentikan pawagam di Pulau Pinang daripada menyiarkan filem Tanda Putera kerana menurut beliau filem ini memiliki unsur-unsur perkauman.

Hipokrit

Sikap hipokrit inilah yang ditempelak oleh Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berikutan kenyataan media yang dikeluarkan Guan Eng apabila Soi Lek mengatakan sekiranya benar beliau anti perkauman, mengapa dalam setiap ceramah DAP terdapat unsur-unsur perkauman yang cuba dicetuskan oleh parti itu terhadap bangsa lain?

Soi Lek menambah bukankah DAP selalu menekankan tentang soal demokrasi dan kebebasan media dan mengapa kini timbul isu hendak menyekat penyiaran sesebuah filem yang berlandaskan sejarah?

Sekiranya Guan Eng benar-benar ikhlas dan konsisten dalam perjuangan politiknya mengapa pula beliau lantang bangkit mempertahankan filem The New Village untuk disiarkan?

Pada masa sama, Guan Eng sendiri yang cuba mencetuskan permusuhan antara umat Islam dan Kristian di Malaysia apabila cuba mempolitikkan isu penggunaan kalimah Allah pada Hari Natal yang lepas.

Guan Eng perlu sedar bahawa negeri Pulau Pinang bukan milik peribadinya dan beliau sering kali membuat keputusan dan perkara seolah-olah seluruh negeri tersebut adalah milik peribadi.

Adakah seorang Ketua Menteri memiliki sebarang kuasa untuk menghentikan mana-mana filem untuk ditayangkan di negeri mereka?

Pembinaan patung burung UBAH yang berharga RM60,000 di negeri tersebut sebelum ini jelas menentang kedaulatan negeri tersebut.

Sekiranya MCA turut mengambil langkah yang sama dengan membina patung Panda mereka di merata-rata tempat maka sudah lama DAP akan bangkit dengan pelbagai serangan seperti pembaziran wang dan patung Panda bukanlah lambang mana-mana negeri selain kedaulatan negeri dan negara perlu dijaga.

Sebenarnya sistem dan formula perpaduan kerajaan BN adalah antara yang terbaik di dunia. Malaysia satu-satunya negara di dunia yang memiliki sistem pendidikan vernakular kepada kaum minoriti.

Rasisme melampau

Tiada negara di dunia ini yang memberi ruang kepada sistem pendidikan bahasa Cina dan Tamil kepada rakyat mereka. Rasisme di negara Amerika Syarikat pada suatu ketika dahulu begitu dahsyat sehingga rakyat berkulit hitam tidak boleh memasuki kedai makan, tandas dan sekolah yang sama dengan mereka yang berkulit putih.

Di Malaysia demi mencapai perpaduan yang sebenar, sekolah kebangsaan diperkenalkan untuk semua bangsa belajar di tempat yang sama. Namun begitu, isu ini pula dipolitikkan oleh Dong Zong dan DAP seolah-olah pemerkasaan sekolah kebangsaan adalah sesuatu yang bersifat perkauman.

Bagaimana pula boleh timbul isu rasisme apabila dalam sekolah kebangsaan rakyat pelbagai kaum duduk, makan dan belajar bersama-sama?

Kebangkitan kulit hitam di Amerika Syarikat suatu ketika dahulu adalah kerana kulit putih tidak mahu makan, duduk dan belajar bersama dengan mereka.

Peliknya, di Malaysia apabila terdapat satu sistem untuk membenarkan dan menggalakkan semua kaum bersama pula dikatakan sebagai perkauman?

Realiti

Jelas yang cuba menjadi penghalang kepada perpaduan rakyat dan negara adalah DAP , Pakatan Rakyat dan Dong Zong.

Adakah kita masih ingat seorang pelajar di Universiti Utara Malaysia (UUM), Bawani yang membangkitkan isu pendidikan percuma di negara kita?

Generasi baharu pada hari ini mudah lupa dan alpa dengan nikmat yang mereka nikmati daripada pemerintahan kerajaan BN. Bawani cuba memberi contoh negara yang memberi pendidikan percuma seperti Argentina, Cuba, Brazil dan Filipina.

Realitinya kesemua negara yang disebut oleh Bawani merupakan negara yang berpendapatan rendah dan ekonomi mereka tidak stabil. Oleh sebab itu, majoriti negara membangun dan maju tidak memberikan pendidikan percuma kepada rakyat mereka.

Negara seperti Greece dan Sepanyol yang memberikan pendidikan percuma kepada rakyat akhirnya muflis disebabkan hutang dan beban negara yang terlalu tinggi.

Generasi muda pada hari ini juga alpa bahawa sistem pendidikan di sekolah rendah dan menengah sudahpun percuma. Tambahan pula, 80 peratus daripada kos pengajian tinggi di institusi awam sudah ditanggung oleh kerajaan dan kadar pinjaman PTPTN hanya berkadar satu peratus.

Generasi hari ini perlu tahu bahawa Pakatan Rakyat bukan benar-benar ikhlas hendak memperkasakan negara. Agenda mereka adalah hanya demi merampas dan mendapat kuasa semata-mata.

Sekiranya mereka benar-benar ikhlas maka mengapa pasca PRU-12 apabila mereka memenangi empat buah negeri tetapi hanya 15 peratus daripada keseluruhan janji dan manifesto mereka ditepati?

Tema merdeka pembangkang?

Apatah lagi statistik 15 peratus ini dilaporkan oleh media Barat iaitu The Economist. Sebelum PRU-13 setiap tahun ada sambutan besar-besaran dan juga banyak tema kemerdekaan. Malah tahun lepas sahaja terdapat tiga tema kemerdekaan yang berbeza.

Malangnya pada Hari Kemerdekaan yang ke-56, apa sambutan dan tema Pakatan Rakyat? Hampir tiada kedengaran suara mereka. Sikap hangat-hangat tahi ayam inilah yang menunjukkan belang mereka yang sebenar. Rakyat hanya akan sengsara dan dilupai sekiranya silap memilih mereka untuk berkuasa.

Pada hari kemerdekaan ini rakyat Selangor yang telah mengundi untuk meneruskan pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor pula terpaksa berhadapan dengan krisis air yang melanda.

Hal ini berlaku kerana amalan politik degil Pakatan Rakyat yang enggan membenarkan kerajaan pusat membangunkan sumber air terawat di Langat Dua.

Negeri Selangor dijangka mengalami kekurangan air menjelang tahun 2016 dan keadaan ini hanya menunjukkan pihak mana yang benar-benar memikirkan kepentingan rakyat.

Mungkinkah kerana isu ini timbulnya tema HAri Merdeka kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang berbunyi, Merdekakan Diri Daripada Pemerintahan Barisan Nasional. Akhirnya Rakyat Yang Merana?

PRU-13 baharu sahaja tamat dan serangan fitnah seperti 40,000 warga Bangladesh sebagai pengundi hantu, blackout di Bentong, Gelang Patah dan Lembah Pantai dan pelbagai lagi tohmahan masih lagi berleluasa tanpa sebarang bukti yang kukuh.

Rakyat di negara ini perlu dibebaskan minda mereka daripada penjajahan berbentuk persepsi dan penipuan.

Warga Malaysia tidak kira tua mahupun muda perlu bersatu dan bangkit memerdekakan diri mereka daripada Pakatan Rakyat. Merdekakan diri daripada sebarang penjajahan minda berbentuk suntikan beracun yang penuh dengan api kebencian dan kemarahan.

Belajar erti penghargaan dan kesyukuran merupakan jawapan kepada polarisasi kaum yang semakin berleluasa.

Selamat Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia dan merdekakan minda kita daripada sebarang penjajahan minda daripada Pakatan Rakyat.Shen Yee Aun (SYA) ialah Penganalisis Politik, Presiden Pertubuhan Hak Belia Malaysia, Pengasas blog SYA For The Nation Utusan Malaysia Online Rencana 20130908
Tags: kebangsaan, kemerdekaan, merdeka
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments