kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PKM perguna pemimpin komunis asing tekan kerajaan Tanah Melayu

TEKANAN Parti Komunis Malaya (PKM) ke atas kerajaan Tanah Melayu bukan setakat berpusat di negara ini, malah turut melibatkan usaha dan permuafakatan yang diadakan di luar negara.

Pada 8 September 1956, berlangsung Kongres Kelapan Parti Komunis China (PKC) di Peking yang menghimpunkan para pemimpin parti komunis dari negara serantau termasuk dari Tanah Melayu, Thailand, Filipina, Burma dan India.

Pengerusi PKM ketika itu, Musa Ahmad yang merupakan antara pemimpin PKM yang hadir pada kongres itu menceritakan bahawa kongres itu yang dirasmikan oleh pemimpin PKC, Mao Tze Tung, adalah acara rasmi pertama beliau hadiri selepas dipilih sebagai pengerusi PKM.

"Ini merupakan kali pertama nama saya tertera dalam mesej ucapan tahniah PKM kepada PKC, selain Chin Peng selaku Setiausaha Agung (PKM)," katanya.

Dalam kongres itu, semua delegasi berpeluang bertemu dengan pemimpin komunis terkenal dari luar termasuk Mao Tze-Tung. Menurut Musa, beliau telah dimaklumkan oleh salah seorang delegasi PKM, Siew Chong bahawa Setiausaha Agung PKM telah memberi arahan kepada mereka untuk meningkatkan hubungan dengan 'rakan-rakan' di peringkat antarabangsa untuk memberi tekanan kepada Tanah Melayu.

Diharapkan 'tekanan antarabangsa' ini akan dapat diteruskan untuk mempengaruhi kerajaan Tanah Melayu supaya mengadakan rundingan sekali lagi dengan PKM, selepas kegagalan Rundingan Baling atau menerima PKM sebagai parti yang sah.

Kesempatan itu digunakan oleh Musa untuk menemui pemimpin komunis dari India, P.C Joshi dan memintanya menghubungi dan merayu supaya Perdana Menteri India, Jawaharlal Nehru memujuk Tunku Abdul Rahman untuk menerima PKM sebagai parti yang sah di Tanah Melayu.

Joshi kemudian menyampaikan pesanan itu kepada Nehru dan memujuk pemimpin itu untuk mempengaruhi kerajaan Tanah Melayu.

Itulah antara tekanan dan peranan yang dimainkan oleh PKM di peringkat antarabangsa.

Sebulan selepas kongres itu, Musa dimaklumkan bahawa hasratnya itu telah disampaikan oleh Joshi kepada Nehru, namun Perdana Menteri India itu tidak mahu membincangkan isu tersebut bersama rakan sejawatannya dari Tanah Melayu.

Bukan setakat menggunakan hubungan dengan Parti Komunis India, PKM turut menemui Khalid Baghdash, pemimpin komunis Syria bagi menyatakan hasrat yang sama semasa kongres tersebut.

Malah Khalid diminta membantu mengedarkan risalah berkaitan PKM kepada para pelajar Tanah Melayu yang menuntut di Asia Barat.

Khalid bersetuju dengan permintaan itu dan mengedarkan risalah tersebut menggunakan nama Musa sebagai penyampai mesej PKM kepada pelajar.

Mesej yang disampaikan oleh Musa itu meminta semua pelajar Tanah Melayu yang berada di Asia Barat memberi sokongan dan tekanan kepada kerajaan supaya PKM diterima sebagai sebuah pertubuhan yang sah.Utusan Melayu Online Rencana 20130930
Tags: chin peng, communist, history, komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments