kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Chin Peng akui PKM tidak berperanan capai kemerdekaan

KETUA Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng mengakui parti pimpinannya tidak memainkan peranan signifikan dalam usaha negara ini mencapai kemerdekaan, menurut satu dokumen rasmi pengakuan beberapa bekas pemimpin komunis yang tidak pernah didedahkan kepada umum selama ini.

Chin Peng atau nama sebenarnya, Ong Boon Hua sebaliknya, mengakui kejayaan itu adalah hasil usaha orang Melayu di bawah kepemimpinan UMNO yang berjaya mendorong kuasa penjajah, British untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada 1957.

Pengakuan tersebut dinyatakan oleh Chin Peng di hadapan empat pegawai tertinggi PKM semasa mereka membincangkan isu kemerdekaan Tanah Melayu 1957 dalam sesi latihan ideologi bagi kepemimpinan PKM di banglo Chin Peng di Peking (Beijing) pada penghujung 1962.

Empat orang kanannya ialah Pengerusi PKM Musa Ahmad; Timbalan Setiausaha Agung PKM, Lau Li dan dua Ahli Jawatankuasa Pusat PKM iaitu Liew Yit Fan dan Chan Tien.

Chin Peng mengakui bahawa di ambang kemerdekaan negara ini PKM menanggung kekalahan yang teruk dan begitu lemah menyebabkan British tidak mengendahkan tekanan yang diberi oleh PKM.

Bagaimanapun, Chin Peng mengingatkan keempat-empat orang kanannya supaya merahsiakan pandangannya itu dan PKM mesti menegaskan bahawa Revolusi Bersenjata PKM merupakan faktor mendorong penjajah British memberikan kemerdekaan.

Dalam satu mesyuarat pada akhir 1962 atau awal 1963, Chin Peng menggariskan perancangan untuk meluaskan pengaruh PKM terutama dalam kalangan orang Melayu.

PKM merancang melaksanakan gerakan propaganda menerusi penubuhan badan agama dan untuk menyakinkan orang Melayu bahawa 'Islam dan komunisme tidak bertentangan antara satu sama lain'. Satu lagi rancangan ialah anggota komunis Cina beroperasi di kawasan orang Melayu akan menggunakan nama samaran Melayu.

Dalam satu lagi mesyuarat, Chin Peng mengakui kesilapan besar PKM selepas Perang Dunia Kedua ialah tindakan memanggil semua anggota Barisan Bersatu (pertubuhan pro-komunis) mengangkat senjata di hutan, telah mengakibatkan runtuhnya gerakan organisasi sulit dan revolusi.

Chin Peng menyusun semula strategi untuk ejen-ejen komunis menyusup masuk ke dalam pertubuhan berdaftar termasuk parti politik dan kemudiannya dijadikan alat untuk mencetuskan kekacauan dan krisis politik di dalam negara.

PKM merancang tindakan mengeksploit secara teliti terhadap isu-isu dan rungutan awam yang dijangka mampu membakar kebencian rakyat terhadap kerajaan dan kemudiannya diatur menuju ke arah pemberontakan.

Chin Peng menggunakan pengaruhnya melantik Musa Ahmad, yang lahir di Pengkalan Bharu, Batu Gajah, Perak sebagai Pengerusi PKM dalam tempoh enam tahun sahaja menganggotai unit bersenjata PKM dan kemudian diarah oleh Chin Peng supaya menjalani sesi indoktrin komunisme di China pada 1955.

Musa yang dibenarkan kembali ke tanah air pada 1980, menyedari fungsinya sebagai Pengerusi parti hanyalah bersifat mengabui mata bertujuan menarik minat orang Melayu bahawa PKM adalah parti berbilang kaum dan kononnya parti itu memberi keutamaan kepada kepentingan Melayu.

Namun realitinya pemimpin Cina dalam PKM tidak mempedulikan orang Melayu dan hanya mengutamakan masalah berkaitan masyarakat Cina. Ringkasnya, mereka adalah cauvinis.

Dalam pelbagai perjumpaan dan mesyuarat, Chin Peng menekankan bahawa perjuangan PKM di Malaya mestilah berasaskan kaum Cina. Chin Peng memberi alasan disebabkan majoriti kaum Cina di Malaya ketika itu adalah golongan pekerja, menjadikannya sejajar dengan teori komunis supaya golongan pekerja mengetuai revolusi.

Chin Peng yang sekian lama mengetuai gerakan bersenjata sejak 1948 dan berkubu di selatan Thailand, tiba di China pada 1961 dan memberi amaran kepada para pengikutnya supaya merahsiakan kehadirannya.

Musa melaksanakan peranannya sebagai Pengerusi PKM dan menerima pengiktirafan oleh semua kuasa komunis ketika itu seperti China, Rusia, Vietnam, Albania dan sebagainya. Namun, kuasa sebenar dipegang oleh Chin Peng dalam serba-serbi urusan berkaitan dasar, kewangan dan dengan siapa komunis Melayu boleh berhubung sepanjang masa di China.

Pertentangan antara Musa dan Chin Peng tidak dapat dibendung semasa Revolusi Budaya di China berikutan keputusan Chin Peng untuk PKM turut melaksanakannya. Musa mengkritik secara terbuka kepemimpinan Chin Peng mendorong kemelut serius antara kumpulannya dengan komunis Melayu di China ketika itu.

Ibrahim Mohamad dan isterinya, Shamsiah Fakeh dibelasah oleh penyokong Chin Peng sebelum dibuang daerah ke Chan Sa, selatan China.

Pada 1968, Chin Peng memecat Musa daripada semua jawatan di dalam parti tetapi mensyaratkan Musa mengakui secara bertulis tindakan anti-parti yang dilakukannya jika mahu keahliannya dalam PKM dikekalkan. Musa tidak melayan syarat itu.

Perbalahan Musa dan Chin Peng menyaksikan keanehan kerana Musa diberi perlindungan oleh Parti Komunis China malah terus menerima ganjaran wang dan diberi pekerjaan di stesen radio milik kerajaan manakala Chin Peng dibiarkan mengendalikan urusan PKM.

Utusan Malaysia Online Rencana 20130930

Tags: chin peng, communist, history, komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments