kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Chin Peng tadbir PKM seperti diktator

CHIN Peng mempunyai cengkaman kuat ke atas Parti Komunis Malaya (PKM), sejak mula ia ditubuhkan pada 20 April 1930 sehinggalah kematiannya pada 16 September, 2013.

Beliau bukan sahaja berkuasa penuh dalam menentukan dasar-dasar parti dan hala tuju PKM, tetapi juga mempunyai kuasa penuh dalam menentukan hal-hal mengenai perancangan parti serta strategi pertempuran bersenjata.

Malahan beliau dilihat bertindak seperti seorang diktator termasuk dalam menentukan siapa yang menduduki barisan kepimpinan PKM.

Suara Chin Peng adalah keputusan PKM. PKM adalah Chin Peng, dan Chin Peng adalah PKM.

Cengkaman beliau ke atas PKM begitu ketara sehingga tidak ada sesiapa dalam PKM berani menentang keputusanya atau berani melanggar arahannya.

Apa yang jelas, Chin Peng lebih berkiblat kepada Peking (China) dalam segala hal, termasuk daripada segi nasihat, latihan kader-kader PKM, strategi peperangan, kewangan dan persenjataan, walaupun Chin Peng turut mempunyai hubungan rapat dengan Kremlin (Kesatuan Soviet) ketika era pemberontakannya demi mendapat sokongan.

Semua ini adalah kerana faktor bangsa dan budaya dalam PKM itu sendiri, dengan Chin Peng dan majoriti anggota PKM adalah berketurunan Cina.

Chin Peng berpendapat hubungan kaum, budaya dan bahasa itu akan memudahkannya mendapatkan sokongan daripada China, bukan sahaja daripada segi moral tetapi juga kewangan dan latihan bagi meneruskan agendanya melancarkan pemberontakan untuk menggulingkan kerajaan Malaya.

Ini dapat dibuktikan, walaupun Chin Peng dan anggota-anggota PKM di bawah beberapa rejimen yang diutubuhkan termasuk Rejimen Ke-10 PKM, yang kesemuanya dianggotai orang Melayu berada beratus-ratus kilometer, tetapi mereka akur dengan arahan dan perintah Chin Peng tanpa perlu kehadirannya.

Dalam sesetengah kes, Chin Peng hanya mengeluarkan arahan melalui utusannya atau melalui kenyataan-kenyataan yang dibuat dari semasa ke semasa.

Dalam kebanyakan kes, walaupun anggota-anggota PKM yang berada di dalam hutan tebal, terutama anggota-anggota komunis dalam Rejimen Ke-10 tidak mempunyai senjata yang lengkap dan makanan yang mencukupi tetapi mereka tetap mematuhi arahan Chin Peng tanpa sebarang bantahan.

Tidak ada sesiapa dalam PKM berani bersuara, mahupun meluahkan isi hati mereka lebih-lebih lagi untuk mengangkat muka terhadap Chin Peng.

Chin Peng berjaya menerapkan perasaan takut dalam diri anggota PKM bahawa sebarang bantahan, sama ada secara senyap lebih-lebih lagi secara terbuka akan membawa padah.


DOKUMEN rasmi yang diperolehi Utusan Malaysia, memetik kenyataan Pengerusi PKM,
Musa Ahmad yang mengesahkan Chin Peng adalah sebenar-benarnya berkuasa dalam parti.

Daripada segi pertempuran dan strategi peperangan serta serangan bersenjata, Chin Peng sering mengeluarkan arahan dalam pertemuan sulit yang selalunya diadakan di dalam hutan, dan tidak ada sesiapa akan tahu bila kemunculan Chin Peng.

Dalam salah satu pertemuan sulit dengan beberapa pemimpin kanan PKM di dalam hutan Kerdua pada 1949, beliau menyatakan bahawa PKM telah menubuhkan beberapa rejimen yang dianggotai kaum Cina dan beliau bercadang menubuhkan rejimen baru untuk orang Melayu.

Ketika pertemuan itu, tidak ada sesiapapun yang membantah. Kesemua anggota PKM Melayu yang hadir pada pertemuan sulit itu, hanya mengemukakan satu cadangan supaya rejimen itu diberi nama Rejimen Ke-10 kerana ia ada kaitan dengan kalendar Islam.

Selepas persetujuan itu dicapai, Chin Peng mengarahkan kesemua anggota PKM Melayu yang hadir pada pertemuan sulit itu kembali ke Temerloh untuk merekrut orang Melayu terutama tentera tani yang sudahpun ditubuhkan lebih awal di kampung-kampung Melayu untuk menyertai rejimen itu.

Chin Peng juga tidak suka sesiapa cuba mempengaruhinya. Dalam satu insiden, Musa Ahmad yang menyertai Rejimen Ke-10 pernah mencadangkan supaya anggota PKM Melayu yang menyertai Rejimen Ke-10 dibenarkan memakai songkok sebagai sebahagian uniform rejimen itu dan cadangan itu dibantah keras oleh Chin Peng, dan beliau kemudian beredar dari hutan itu ke destinasi yang tidak diketahui.

Dalam semua keputusan penting yang membabitkan PKM, Chin Peng adalah pemutus termasuk apabila semua anggota rejimen-rejimen bersenjata di bawah PKM diarah berpindah ke Gua Musang setelah pasukan bersenjata PKM mengalami tekanan kuat daripada pasukan keselamatan pada 1949.

Chin Peng menyatakan PKM terpaksa bergerak ke utara semenanjung Malaya ketika itu ke kawasan yang lebih 'liberal' di sempadan Thailand-Malaya kerana menghadapi tekanan hebat daripada pasukan keselamatan.

Ketika itu, anggota Rejimen Ke-10 yang serba kekurangan termasuk kelengkapan senjata tetap mematuhi arahan 'berpindah' itu, walaupun kebanyakan anggota rejimen itu berdepan kebuluran kerana kekurangan makanan dan ada yang jatuh sakit setelah dikepung pasukan keselamatan.

Pernah satu ketika, Chin Peng juga menghukum komander Rejimen Ke-10 Abdullah CD kerana didapati melanggar disiplin parti sebelum diturunkan pangkat dan diganti dengan Musa Ahmad sebagai komander baru Rejimen Ke-10 PKM.

Chin Peng juga mempunyai kuasa penuh menentukan siapakah pemimpin-pemimpin PKM yang perlu diberi latihan kepimpinan, mahupun kenaikan pangkat termasuk pelantikan Musa Ahmad sebagai Pengerusi dibuat oleh Chin Peng bersendirian apabila Chin Peng sendiri menghantar surat melalui utusannya kepada Musa Ahmad menyatakan tentang perkara itu.

Chin Peng juga menentukan dasar-dasar berhubung kepentingan kumpulan kaum Cina dalam PKM dengan menyatakan kumpulan Cina dalam PKM merupakan kumpulan terpenting, manakala kumpulan Melayu dan India hanya kumpulan yang dianggap kurang penting dan saranannya itu disokong oleh seorang lagi pemimpin kanan PKM yang dikenali sebagai Shi Meng yang menyatakan bahawa PKM akan menjadi lebih kuat jika asasnya ditegakkan oleh kumpulan Cina dan selagi PKM terus menekankan kepada kepentingan dan penguasaan kaum Cina dalam PKM.

Malahan Musa Ahmad sebagai Pengerusi PKM pernah mencadangkan supaya PKM turut mengiktiraf bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan memperjuangkan hak-hak orang Melayu atas dasar orang Melayu jauh ketinggalan dalam bidang ekonomi, dan cadangan itu turut ditolak mentah-mentah oleh Chin Peng.



Utusan Malaysia Online Rencana 20131001
Tags: chin peng, communist, history, komunis, musa, sejarah
Subscribe

 • Dari Sangkar Beruk Ke Pelacur Politik

  Wakil rakyat bukan pelacur politik. Ia nya bukan gelanggang menjual kerusi, maruah dan harga diri. (Salahuddin Ayub , 06/09/2021) Beliau…

 • Primat juga berpolitik?

  JANGAN cemarkan Dewan saya ini dengan perangai yang buruk. Ini adalah dewan yang mulia bukannya dewan sangkar beruk” ini adalah…

 • Penyu

  Akhirnya Penyu Kembali Ke Terengganu yang disiarkan di media 17 Ogos 2021 menarik perhatian. Selepas 16 tahun (sejak 2005) , penyu tidak lagi…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments