kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perlunya membudayakan rasuah sifar

SEBAGAI ahli akademik, saya tidak terlepas daripada tanggungjawab untuk menjalankan penyelidikan. Tanggungjawab ini pula perlu seiring dengan rasa minat yang mendalam untuk menjalankan penyelidikan, barulah hasil penyelidikan itu dapat diperoleh dengan sebaik mungkin. Bukan sekadar memenuhi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) atau bertujuan kenaikan pangkat, tetapi juga paling penting disumbangkan kepada masyarakat dan negara.

Bertepatan dengan ini, baru-baru ini, saya dan rakan penyelidikan saya, iaitu, Dr. Zaleha Othman, dan Fathilatul Zakimi telah menjalankan kerja lapangan di sebuah syarikat iaitu Thumprints Utd Sdn. Bhd. Syarikat ini terletak di Rawang, Selangor. Dari luar, syarikat ini kelihatan seperti syarikat-syarikat lain. Tiada nampak bezanya.

Namun, selepas menemubual pihak pengurusan tertinggi syarikat dan melihat dengan sendiri persekitaran syarikat dari dalam, syarikat ini amat berbeza sama sekali berbanding syarikat lain yang pernah kami menjalankan penyelidikan. Kami dilayan dengan amat mesra sekali oleh pengurusan tertinggi syarikat yang diketuai oleh pengerusi syarikat iaitu Tam Wah Fiong. Tanpa rasa gentar dan berprinsipkan ketelusan, beliau menjawab satu persatu soalan yang dikemukakan oleh kami.

Apa bezanya syarikat ini dengan syarikat-syarikat lain? Perbezaan yang amat ketara adalah pengurusan tertinggi syarikat ini cukup menitikberatkan aspek amanah, jujur dan tiada rasuah mahupun penyelewengan. Dalam banyak-banyak penyelidikan yang kami jalankan, tidak pernah lagi kami menyelidik syarikat yang meletakkan motto syarikat iaitu, tiada pembohongan, tiada penipuan dan tiada rasuah (No lies, no cheats, no bribes). Ini menggambarkan betapa seriusnya pihak pengurusan tertinggi dan tidak sama sekali berkompromi atau mengambil sikap sambil lewa terhadap sebarang gejala rasuah, hatta pembohongan dan penipuan juga dilarang sama sekali.

Sebuah Jawatankuasa Rasuah Sifar ditubuhkan oleh pihak pengurusan tertinggi bagi melaksanakan Program Rasuah Sifar. Ini menggambarkan komitmen pihak pengurusan tertinggi untuk memerangi gejala rasuah dalam semua peringkat yang melibatkan aktiviti syarikat. Tiada langsung peluang diberikan kepada mana-mana pekerja yang terlibat dengan rasuah. Jika peluang diberikan, ini akan memberi ruang kepada pekerja-pekerja lain untuk terlibat dengan gejala rasuah. Bagi syarikat ini, mengambil dan mempunyai pekerja yang berintegriti adalah aspek yang menjadi keutamaan syarikat.

Syarikat ini telah mendapat pelbagai kejayaan besar. Sebelum memperoleh pelbagai kejayaan, syarikat ini telah mengharungi pelbagai cabaran. Bayangkan selama tiga tahun syarikat ini terpaksa menderita kerana menolak keterlibatan dalam rasuah. Ini kerana dalam dunia perniagaan Malaysia, rasuah berkemungkinan diamalkan sebagai pelincir untuk mendapatkan kontrak dan tender. Bayangkan juga jika ada tiga syarikat bersaing untuk mendapatkan kontrak, dua syarikat tidak mahu terlibat dengan rasuah, manakala satu pula menghulurkan rasuah, sudah tentulah yang menghulurkan rasuah itu akan memperoleh kontrak tersebut. Ini sudah menjadi rahsia umum. Menafikan ia seperti menutup kisah benar yang sememangnya diketahui umum. Menafikan ia juga akan menjadikan rasuah semakin membarah dan akhirnya tidak boleh dirawat lagi.

Sering kali, kita mendengar penjawat- penjawat awam dipersalahkan dalam aspek rasuah. Yang menyalahkan mereka sudah tentulah ahli-ahli perniagaan. Tetapi ahli- ahli perniagaan ini terlupa, sebenarnya merekalah yang berupaya dan berkuasa untuk memerangi rasuah. Jika mereka menolak rasuah dan tidak memberi rasuah, apa yang boleh dilakukan oleh penguat kuasa? Kalau semua ahli perniagaan menerima pakai prinsip rasuah sifar dalam menjalankan perniagaan, mustahil penguat kuasa akan meminta rasuah.

Masalahnya, ahli-ahli perniagaan hanya mahu kerja mudah dan tidak langsung mempunyai komitmen untuk menyumbang kepada masyarakat dan negara. Mengambil kata-kata Tam -“Perjuangan saya ini bukanlah untuk saya tetapi untuk generasi yang akan datang dan ketika itu saya berkemungkinan besar tiada lagi di dunia ini". Beliau selanjutnya menjelaskan bahawa apabila meninggalkan dunia ini, tiada apa lagi yang boleh dibawa, menentang rasuah bukanlah kerja mudah yang boleh menampakkan hasilnya dalam satu malam sahaja tetapi berkemungkinan besar melibatkan satu generasi yang lain.

Kerana sikap yang terlalu mementingkan diri sendiri dan ditambah pula dengan sifat tamak haloba, gejala rasuah sukar ditangani. Kita perlu sedar apa sumbangan kita kepada masyarakat. Asyik menuding jari terhadap orang lain bahawa ini kesilapan besar mereka tetapi diri sendiri tidak pula berusaha untuk membantu dan bekerjasama dalam memerangi rasuah. Hak-hak orang lain diketepikan. Pembohongan pastinya akan berlaku jika sesuatu pihak ingin merasuah orang lain.

Malangnya, pembohongan itu sering kali berlaku dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Buktinya, boleh dikatakan setiap hari terdapat kes-kes pembohongan serta rasuah dilaporkan di akhbar-akhbar tempatan seperti skandal rasuah bolasepak, politik wang dan berniaga dengan cara menipu. Begitu juga, sering kali kita terbaca pelbagai kisah penipuan di blog-blog dan laman sosial melibatkan rakyat Malaysia yang akhirnya boleh bertukar dalam bentuk fitnah yang merosakkan kesejahteraan negara.

Organisasi dan syarikat-syarikat Malaysia perlu belajar dengan Thumbprint Utd Sdn. Bhd. Penerapan nilai-nilai murni dengan rasa tanggungjawab, amanah dan jujur serta menolak nilai-nilai buruk seperti berbohong dan memberi atau menerima rasuah boleh menjadikan persekitaran organisasi berkenaan lebih kondusif untuk majikan dan pekerja. Budaya rasuah sifar perlu disuburkan di semua peringkat. Barulah rakyat Malaysia akan menjalani kehidupan dengan lebih selesa dan sejahtera.Rohami Shafie ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan Pusat Pengajian Perakaunan (SOA) Kolej Perniagaan (COB) Universiti Utara Malaysia. Utusan Malaysia Online Rencana 20130930

Tags: rasuah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments