kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ekonomi AS runcing, kadar hutang tinggi

KERAJAAN Amerika Syarikat (AS) kini dalam keadaan setengah lumpuh. Beberapa jabatan kerajaan persekutuan terpaksa dihentikan operasi kerana ketiadaan peruntukkan selepas Parti Demokrat dan Republikan tidak mencapai kata sepakat di Kongres untuk untuk menaikkan kadar siling hutang negara.

Mulai 1 Oktober lalu, kira-kira 800,000 daripada 1.2 juta kakitangan kerajaan persekutuan dipaksa mengambil cuti tanpa gaji sehingga kerajaan mendapat peruntukkan tambahan tersebut. Ini mengakibatkan beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Pertahanan, (400,000 kakitangan), Jabatan Perdagangan (30,000 kakitangan), Jabatan Pengangkutan (18,000 kakitangan) dan Jabatan Tenaga (12,000 kakitangan) tidak dapat beroperasi. Penutupan itu juga membuatkan kerajaan kerugian AS$1 bilion (RM3.23 bilion) seminggu.

Ini adalah kali kedua selepas era Bill Clinton pada 1995 mengalami keadaan yang sama dan operasi kerajaan tergantung selama 21 hari. Kali ini Presiden Barack Obama menerima tamparan hebat apabila AS perlu menyelesaikan kadar siling hutang sebelum 17 Oktober ini. Sekiranya Republikan masih tetap tidak meluluskan kadar siling yang baharu, AS akan terjerumus dalam kancah krisis ekonomi yang serius.

Hutang AS sehingga Mei lalu telah melepasi kadar siling sebanyak AS$16.7 trilion. Sejak itu Jabatan Perbendaharaan terpaksa menggunakan peruntukkan kecemasan untuk menggerakkan operasi kerajaan persekutuan hingga 17 Oktober ini. Sekiranya isu kadar siling hutang ini tidak diselesaikan selepas 17 Oktober, kerajaan hanya mempunyai AS$30 bilion dalam tangan yang diperoleh daripada kutipan cukai. Maka sangat mustahil untuk kerajaan bergantung kepada kutipan cukai bagi membayar dua pertiga daripada lebihan hutang.

Kadar hutang yang tinggi dalam keadaan ekonomi AS yang merudum selepas lima tahun dilanda krisis paling teruk sejak 1930-an pasti memberi kesan yang besar terhadap ekonomi dunia.

Kesannya bukan sekadar kepada 800,000 kakitangan kerajaan persekutuan diberi cuti tanpa gaji tetapi turut menjejaskan negara-negara yang mengadakan hubungan dagang dengan AS. Sehingga semalam, Republikan tidak memperlihatkan akan berlembut dengan tuntutan supaya Obama menunda penguatkuasaan undang-undang terhadap akta pelan kesihatan yang dikenali sebagai Obamacare.

Republikan hanya akan meluluskan kadar siling baharu hutang negara dengan syarat Obama menunda pelan kesihatan yang merupakan sebahagian daripada janji semasa kempen pilihan raya Presiden yang lalu. Sekiranya Obama tunduk kepada ketegasan Republikan, dia menghadapi kekalahan moral politik yang memalukan. Dalam politik AS, Parti Republikan menguasai Dewan Perwakilan sementara Demokrat menguasai Dewan Senat di Kongres AS.

Tebusan

Sesetengah penganalisis politik menganggap kerajaan AS menjadi separuh lumpuh disebabkan Obamacare. Malah ada yang menyalahkan Republikan yang tidak mahu bertolak demi kepentingan rakyat kerana secara luarannya pelan kesihatan itu untuk kepentingan warga AS seluruhnya. Di sini kelihatan Republikan menjadikan Obamacare sebagai ‘tebusan’ untuk melihat sama ada Obama sanggup menghadapi kekalahan moral demi menyelamatkan negara yang separuh lumpuh.

Obamacare adalah janji pilihan raya Obama semasa berkempen merupakan pelan kesihatan yang bertujuan memberikan peluang kepada setiap warga mendapat perkhidmatan kesihatan yang terbaik. Caranya setiap warga perlu memiliki insurans kesihatan untuk mendapatkan kualiti rawatan yang terbaik. Dengan mengerakkan Obamacare di bawah undang-undang, beban belanja oleh kerajaan akan berkurangan.

Obamacare sebenarnya telah diluluskan oleh Kongres pada 23 Mac 2010 di bawah Patient Protection and the Affordable Care Act (ACA). Kerana itu secara logiknya Republikan tidak boleh menjadikan Obamacare sebagai ‘tebusan’ untuk meluluskan belanjawan tambahan. Tetapi tindakan Republikan yang menguasai Dewan Perwakilan itu adalah rentetan daripada Tea Party, sebuah gerakan oleh Republikan untuk melumpuhkan kerajaan sejak 2010 lagi. Kini sebahagian daripada matlamat mereka sudah tercapai. Republikan sengaja menggunakan kuasa Dewan Perwakilan untuk membalas dendam politik terhadap Obama.

Maka tindakan Republikan bertegas supaya Obama tidak menguatkuasakan undang-undang terhadap perlaksanaan Obamacare tidak lebih helah untuk memerangkap Obama dan Demokrat.

Kerana itu Obamacare bukanlah faktor utama yang membuatkan kerajaan separuh lumpuh, 800,000 kakitangan kerajaan persekutuan diberi cuti tanpa gaji dan sekali gus mencetuskan keadaan gelisah dan bimbang dalam kalangan ahli ekonomi dan warga seluruhnya. Faktornya adalah permainan politik dalam Kongres AS di mana pihak pembangkang mempunyai peluang untuk mengugut Obama yang boros berbelanja termasuk ura-ura melancarkan perang ke atas Syria baru-baru ini.

Apabila AS melancarkan perang ke atas negara lain, belanjanya terpaksa ditanggung oleh pembayar cukai. Misalnya semasa AS melancarkan perang ke atas Iraq pada 2003 hingga 2010 yang menelan belanja sebanyak AS$750.8 bilion. Ini bermakna pada setiap satu jam sebanyak AS$60.71 juta daripada pembayar cukai digunakan oleh Jabatan Pertahanan AS untuk membayar belanja perang itu.

Sementara itu dalam laporan Kennedy School of Goverment, Universiti Harvard 2013, belanja yang ditanggung oleh AS dalam perang di Afghanistan dan Iraq dianggap paling tinggi dalam sejarah perang AS iaitu lebih AS$4 trilion. Ini termasuk bayaran perubatan jangka panjang dan pampasan kepada anggota tentera yang terlibat dalam kedua-dua perang itu.

Pada Ogos lalu, akhbar The Washington Post telah menyiarkan satu dokumen sulit yang belum pernah didedahkan sebelum ini mengenai peruntukkan AS$52.6 bilion untuk operasi perisikan sejak 2007.

Ini menunjukkan isu penting yang membuatkan kerajaan AS hampir lumpuh adalah kadar hutang negara yang tinggi. Republikan menggunakan kesempatan daripada Obamacare untuk mengawal belanjawan Obama yang dilihat semakin galak walaupun dalam keadaan kedudukan ekonomi AS yang tenat.

Belanjawan kerajaan persekutuan yang dibentangkan pada 13 Februari tahun lalu mencatatkan pendapatan negara sebanyak AS$2.902 trillion sementara perbelanjaan sebanyak AS$3.803 trillion, defisit AS$901 billion atau 5.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Sekarang ini kalau kadar baharu siling hutang diluluskan oleh Kongres sekalipun, ekomoni AS berada dalam keadaan genting.


Ku Seman Ku Hussain Utusan Malaysia Online Rencana 20131006
Tags: amerika, ekonomi, kewangan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments