kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kuan Yew dapat sokongan komunis

KETUA Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng mendakwa kemunculan Lee Kuan Yew sebagai Perdana Menteri Singapura adalah kerana sokongan yang diberikan oleh elemen-elemen pro-komunis.

Dalam dokumen rasmi diperolehi Utusan Malaysia yang memetik pemimpin komunis, Chin Peng menyifatkan Kuan Yew pada mulanya adalah 'elemen politik yang progresif' tetapi disebabkan cita-cita politiknya yang tinggi telah merubah sokongan politiknya terhadap elemen reaksioner.

PKM memang menjadikan PAP iaitu parti pimpinan Kuan Yew bersama tiga parti lain sebagai sasaran untuk PKM menyusup masuk dengan meletakkan elemen pro-komunis memegang jawatan penting dalam parti.

Chin Peng menyifatkan perpecahan elemen pro-komunis dari PAP pada 1961 untuk membentuk Barisan Sosialis Singapura (BSS) sebagai 'suatu tragedi' bagi usaha-usaha subversif Barisan Bersatu Komunis atau CUF untuk menguasai parti politik dari dalam di Tanah Melayu dan Singapura ketika itu.

''Chin Peng menyalahkan Kuan Yew sebagai punca perpecahan di dalam PAP dan menyifatkannya sebagai tidak mengenang budi setelah ditekan oleh monopolis dan kapitalis asing supaya menyingkirkan elemen CUF dari PAP," kata bekas Pengerusi PKM, Musa Ahmad.

Namun di sebalik perpecahan dalam PAP tersebut, PKM memutuskan untuk menjadikan BSS sebagai organisasi CUF untuk mencabar dan menentang pengaruh PAP.LEE Kuan Yew (kanan) dan Lim Chin Siong berbincang untuk kempen
Parti Tindakan Rakyat (PAP) di Singapura pada awal 1960-an.

Pemimpin PKM itu juga kecewa dengan perubahan sikap pemimpin kesatuan sekerja berhaluan kiri Singapura, Lim Chin Siong sejak penahanannya pada 1963. Chin Siong dilihat semakin kurang menyokong komunis kesan daripada taktik diguna oleh Kuan Yew untuk meneutralisasikannya.

Chin Peng menganggap penangkapan Chin Siong memberi peluang kepada Kuan Yew untuk melakukan eksperimen menggunakan insentif material sebagai kaedah meneutralisasi atau memenangi jiwa, elemen penting CUF.

''Dalam satu perbualan, Chin Peng menyatakan dia tidak menyangka Chin Siong akan tunduk sebegitu mudah memandangkan latar belakang pendidikan Chinanya. Kes Chin Siong menjadi pengajaran besar bagi PKM," kata Musa.

Berikutan kegagalan ketara gerakan bersenjata komunis di Tanah Melayu, Chin Peng merancang untuk kembali menggunakan taktik subversif dengan menyusupkan orang-orang komunis di dalam kesatuan sekerja dan parti-parti politik.

Dalam konteks kegiatan kesatuan sekerja, Chin Peng mahu PKM mengembalikan kekuatan sebelum era-darurat di mana parti tersebut berjaya mendominasi kesatuan sekerja menerusi Persekutuan Kesatuan Sekerjaya Pan Malayan (PMFTU) yang dipimpin oleh Lum Swee, Abdullah CD dan S.A. Ganapapathy.

Rekrut

Chin Peng juga mahu supaya para intelektual di Universiti Nanyang Singapura direkrut untuk matlamat gerakan bawah tanah CUF dan elemen tersebut akan menjalin hubungan dengan elemen progresif di dalam kelab-kelab sosialis di Singapura dan juga di Universiti Malaya.

Dalam mesyuarat pada pertengahan atau akhir 1963, satu mesyuarat Jawatankuasa Pusat PKM diadakan di Peking dipengerusikan oleh Chin Peng dan Siow Chong, Lau Li, Liew Yit Fan dan Musa Ahmad. Antara topik yang dibicarakan ialah gerakan bawah tanah dan kegiatan CUF.

Dalam mesyuarat itu, Chin Peng mengakui kesilapan besar yang dilakukan oleh PKM ialah menarik keluar semua kader-kader CUF di dalam organisasi supaya mengangkat senjata di dalam hutan, sekali gus meruntuhkan sama sekali gerakan bawah tanah komunis ketika itu.

Matlamat membawa masuk elemen komunis tersebut hampir berjaya terutama parti PAP untuk mencetuskan kekecohan dan menganggu ketenteraman awam secara terancang serta mencetuskan krisis politik bagi memudahkan kembalinya PKM ke kancah politik negara.Utusan Melayu Online Rencana 20131006
Tags: chin peng, communist, history, komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Rankled by ranking exercises

  Annual rankings ignore many intangibles that should be at the heart of university education. EVERY time the Times Higher Edu­cation Index or…

 • Jangan terlalu taksub ranking universiti

  Adalah saya merujuk kepada Advokasi Ilmuwan, Ranking Universiti Malaysia: Adakah Relevan? yang berlansung di Dewan Budaya, Universiti Sains…

 • Mencari ranking mengikut petunjuk

  ULASAN Saya merujuk kepada Advokasi Ilmuwan, Ranking Universiti Malaysia: Adakah Relevan? yang berlansung di Dewan Budaya, Universiti Sains Malaysia…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments