kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Misi membentuk mahasiswa holistik

Pendidik, pentadbir universiti perlu hidupkan budaya membaca, wacana ilmu

Selamat menyambut Aidiladha. Hari besar yang mempunyai sejarah pengorbanan yang begitu tinggi nilainya di sisi agama. Apa juga pengorbanan, dalam apa keadaan sekalipun ia menjadikan kita insan yang reda – menghargai penciptaan dan kehidupan sebagai hamba Allah SWT yang tujuannya ialah menjalankan amanah di muka bumi ini.

Sebagai warga pendidik dan juga ahli akademik di universiti, saya berasakan begitu besar amanah dan pengorbanan yang perlu dilakukan demi tugas menyampaikan ilmu dan melaksanakan amanah negara. Apabila diteliti dan dihayati amanah itu, ia bukan sekadar menyampaikan ilmu dan bukan semata-mata memanjangkan hasil pembacaan kepada anak bangsa.


Lebih besar daripada itu ialah amanah membentuk mahasiswa yang tinggi ilmunya, mulia peribadinya serta bersih jiwa dan rohaninya. Di bahu pendidik itu tergalas amanah untuk membentuk mahasiswa atau pewaris negara yang kita boleh namakan sebagai mahasiswa bersifat holistik atau universal, bersesuaian dengan sifat universiti.

Harta berharga

Mahasiswa yang bersifat holistik ini mempunyai ilmu yang tinggi, minda kritis bersandarkan falsafah benar, daya intelektual tinggi, hebat dan mulia peribadinya, serta jiwa dan rohani yang berpadu dengan agama dan ketuhanan.

Mahasiswa sebeginilah yang diharapkan dapat menjadi harta berharga kepada negara. Mahasiswa sebeginilah yang diharapkan dapat dibentuk pada peringkat universiti. Mereka yang bersifat holistik inilah yang digantungkan dengan harapan dapat memimpin masyarakat dan seterusnya dapat menjaga kemerdekaan negara, menjaga agama dan meneruskan legasi bangsa kita.

Mahasiswa bersifat holisitik ini berada di tangan pendidik dan pentadbir universiti. Mereka berada di bawah jagaan, seliaan dan kawalan sistem universiti. Sekiranya berlaku kelompongan dalam kalangan pendidik dan pentadbir universiti, maka misi membentuk mahasiswa holistik yang diidamkan ini tidak dapat menjadi kenyataan dan ini akan menjadikan pendidikan di peringkat tinggi itu kurang bermakna. Maka negara juga akan kekurangan harta berharga itu.

Bagi melaksanakan amanah dan tanggungjawab itu, dalam ruangan ini pada minggu lalu saya menyebut mengenai perlunya budaya membaca dalam kalangan warga pendidik sendiri, bukan saja dalam kalangan mahasiswa. Saya juga menyebut mengenai membudayakan wacana ilmu bagi meningkatkan lagi magnitud intelektual mahasiswa. Dua perkara ini menjadi pemangkin kepada pembelajaran sepanjang hayat yang juga syarat kepada pembentukan mahasiswa holistik. Pendidik, pentadbir dan mahasiswa sendiri hendaklah menghidupkan budaya ini.

Kita maklum mengenai misi menjadikan universiti sebagai pusat penyelidikan. Namun, kita tidak harus lupa bahawa universiti juga mempunyai misi pembelajaran dan pendidikan yang mahu membentuk mahasiswa holistik itu. Kebergantungan agama, bangsa dan negara kepada warga pendidik dan pentadbir di universiti tidak boleh putus. Oleh itu, keseimbangan antara penyelidikan, pembelajaran dan pendidikan perlu diserap dan dihayati dalam jiwa pendidik dan pentadbir universiti.

Berkorban laksana amanah

Saya tidak bermaksud meletakkan tanggungjawab dan amanah ini ke atas pendidik atau pentadbir universiti saja. Kata orang, “it takes two to tango”. Kita faham bahawa pendidik atau pentadbir perlu berkorban melaksanakan amanah. Begitu juga mahasiswa. Mahasiswa juga mempunyai amanah yang perlu mereka laksanakan menurut kedudukan mereka. Mahasiswa juga hendaklah akur dengan amanah yang mereka pikul sebagai barisan kepemimpinan pada masa hadapan.

Dalam menjalani hidup sebagai mahasiswa tugas mereka lebih berat daripada orang lain yang tidak berpeluang berada di menara gading ini. Mereka hendaklah sedar akan kebergantungan agama, bangsa dan negara kepada mereka. Mahasiswa juga tidak boleh berbangga dengan kedudukan mereka sebagai mahasiswa, tetapi hendaklah melihatnya sebagai amanah.

Dalam melaksanakan amanah itu, mahasiswa perlu juga meraikan sistem universiti yang dikaji dan dinilai kalangan intelektual sebelum mereka. Bukan maksud saya mahasiswa tidak boleh bersuara dalam perkara difikirkan patut atau perlu, tetapi mereka juga harus menghormati premis ilmu itu dengan rasional dan berhikmah.

Sedikit masa lagi mahasiswa akan sibuk dengan pilihan raya kampus. Pilihan raya kampus adalah satu peluang untuk mahasiswa sendiri dan juga orang lain di luar kampus menara gading menilai kedudukan mahasiswa serta kebolehan dan sifat holistik mereka.

Shamrahayu A. Aziz ialah Profesor Madya di Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim UIAM. Berita Harian Online Rencana 16/10/2013
Tags: budaya, holistic, ilmu, membaca
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments