kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sains mampu maju dengan bahasa Melayu

Hasrat kepemimpinan negara untuk meletakkan Malaysia dalam kalangan sepuluh negara teratas, berdasarkan Petunjuk Daya Saing Dunia dan Inovasi Global pada 2020 melalui usaha menukarkan pengetahuan sains kepada tindakan yang boleh dimanfaatkan, bukan sahaja perlu dipuji tetapi harus disambut baik.

Melalui usaha ini, kerajaan berhasrat mempergiatkan penerapan pengetahuan sains dan teknologi untuk membangunkan negara ini. Penerapan ilmu sains akan membawa kepada kejayaan dalam penghasilan ciptaan baharu dan inovasi ke atas ciptaan lampau.


Usaha ini juga akan membantu pengurusan bidang sains dan teknologi selain perindustrian negara supaya lebih berkesan dan sejajar dengan Model Ekonomi Baru, iaitu satu daripada pelan transformasi untuk menjadikan Malaysia negara maju berpendapatan tinggi pada 2020.

Kebolehan mencipta, menyebar dan menggunakan pengetahuan sains, teknologi dan keusahawanan, bukan saja akan memberi banyak kebaikan kepada negara tetapi juga mempertingkat kesejahteraan hidup rakyat dari pelbagai segi, termasuk pemerolehan kekayaan.

Hasrat ini dan pelaksanaannya nanti pasti akan dipertikai oleh beberapa pihak kalau dilakukan dalam bahasa Melayu walaupun ia adalah bahasa negara ini. Apabila judul sains dan teknologi disentuh untuk apa-apa juga tujuan, pihak tertentu akan mengaitkannya dengan kepentingan bahasa Inggeris.


Keupayaan dipertikai

Maka akan timbul satu lagi kitaran polemik mengenai keupayaan bahasa Melayu untuk memajukan rakyat dan negara ini. Kontroversi yang bakal timbul antara yang memihak kepada bahasa Melayu atau kepada bahasa Inggeris, akan menambahkan lagi kekeliruan rakyat mengenai peranan bahasa Melayu dalam pembinaan peradaban Malaysia, lebih-lebih lagi dalam kemajuan sains dan teknologi.

Ia juga akan mewujudkan perpecahan linguistik di mana satu kelompok mempercayai bahasa Inggeris sahaja yang boleh membawa kemajuan kepada dunia manakala kelompok satu lagi meyakini bahasa Melayu mampu mengilmukan rakyat dalam bidang sains dan teknologi serta memajukan negara ini dalam segala bidang.


Kepentingan ciptaan, inovasi

Walau apa pun hujah yang bakal dikemukakan, yang penting dalam konteks pelaksanaan penerapan ilmu sains ialah hasil ciptaan dan inovasi. Komunikasi mengenai hasil, termasuk penyampaian ilmu sains itu sama ada bahasa Inggeris atau bahasa Melayu tidak sepenting ciptaan dan inovasi itu sendiri.

Ini bermakna soal daya cipta dan inovasi, bukan persoalan bahasa akan menjadi penentu daya saing sains dan teknologi sesuatu bangsa atau negara.

Bagi konteks kemajuan bidang sains dan teknologi ini, baik dalam negara mahupun di persada dunia, kemampuan kita menghasilkan ciptaan dan inovasi demi kesejahteraan warga sendiri dan juga dunia, adalah jauh lebih penting daripada bahasa yang digunakan untuk mewujudkan penghasilan itu.

Justeru, penggunaan bahasa Melayu dalam bidang sains dan teknologi negara tidak seharusnya dijadikan persoalan. Bahasa wahana untuk menyampai dan menyebarkan pemikiran.

Bagaimanapun, bahasa Melayu dengan tarafnya yang tinggi sebagai bahasa ilmu, memang mampu melakukan tugas ini, termasuk pada peringkat pengajian tinggi. Ia kerana bahasa Melayu selepas dibangunkan Dewan Bahasa dan Pustaka sejak 1956, memiliki dua aspek linguistik yang penting.

Pertama ialah kecendekiaan, iaitu cara untuk mengungkapkan pemikiran rumit dan secara bersambungan. Ini dimungkinkan oleh nahu bahasa Melayu yang sudah dibakukan, selain kosa katanya yang senantiasa bertambah.

Kedua ialah kesempurnaan, iaitu unsur menjadikan bahasa Melayu tepat dan berkesan semasa digunakan kerana sifatnya yang lentur, yakni senang disesuaikan dengan pelbagai bahasa.

Dengan sifatnya sebegini, bahasa Melayu memang mampu memajukan rakyat dan juga negara ini. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa meyakini dan melindunginya.

Teo Kok Seong ialah Profesor Linguistik di Universiti Kebangsaan Malaysia. Berita Harian Online Rencana Kolumnis 06/11/2013
Tags: innovation, melayu, sains
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments