kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kenangan anak seniman

BAGI anak sulung seniman Datuk Ahmad Daud dan seniwati Datin Saadiah, Fauziah Ahmad Daud atau Ogy, pengalaman membesar dalam kalangan legenda-legenda seni tanah air merupakan sesuatu yang terlalu manis untuk dikenang.

Baginya, biar pun ‘pakcik’ dan ‘makcik’ yang mengelilinginya itu kesemuanya bintang filem terkenal, namun masing-masing amat merendah diri menyebabkan seakan terdapat ikatan kekeluargaan yang cukup erat di kawasan kejiranan Jalan Boon Teck, Singapura.

“Kehidupan mereka tidaklah mewah mana pun. Malah cukup susah apabila Studio Jalan Ampas ditutup. Sehinggakan pernah berlaku kami terpaksa beratur panjang mengangkut air akibat bekalan air ke kuarters itu dipotong.

“Tetapi biar apa pun berlaku, kehidupan cukup seronok pada waktu itu. Masing-masing saling membantu dan mengambil berat antara satu sama lain dalam suasana cukup ceria. Sukar untuk saya gambarkan betapa akrabnya kami sesama jiran," katanya.

Mengimbas antara kenangan terindahnya di situ, Ogy tidak henti-henti ketawa sewaktu menceritakan bagaimana kesemua artis dan krew produksi yang tinggal di Jalan Boon Teck menghantar Wak Mustarjo (Pendekar Mustar) menunaikan haji di Pelabuhan Singapura.

FAUZIAH (dua dari kanan) bersama adik-beradik dan sepupunya di kuarters Jalan Boon Teck.


Ehsan Utusan Malaysia



Ketika itu katanya, orang ramai berpusu-pusu mengambil peluang bergambar dan bersalaman dengan seniman-seniman yang ada di situ terutama sekali ibunya, Saadiah.

“Perkara paling melucukan adalah kami perlu menghantar Wak Mustarjo selama tiga hari berturut-turut. Pada hari pertama dan kedua, Wak Mustarjo sudah pun naik ke kapal dan kesemua kami menangis sambil melambai-lambai.

“Namun kapal tidak boleh belayar akibat air cetek. Terpaksa beliau turun dan datang semula esoknya sehingga menjadi bahan jenaka ayah dan kawan-kawannya. Apabila kapal bergerak saja pada hari ketiga, kesemua rombongan kami menjerit ‘Alhamdulillah’ dengan nada yang kuat," katanya.

Dalam pada itu, Ogy memberitahu, neneknya yang juga emak kepada Saadiah, Maimon Aris pernah menyerang Normadiah di set penggambaran kerana berang dengan tindakannya memukul cucu kesayangan beliau, Bat Latiff dalam filem Lela Manja.

“
Emak yang menenangkan nenek. Nenek tidak dapat menerima apabila melihat Bat Latiff lebam akibat dipukul ketika penggambaran.

“Tetapi dahulu, memanglah begitu. Sebab itu lakonan mereka nampak hidup. Emak asyik membebel pada nenek dan mempertahankan Normadiah. Kata emak semua itu asam garam dalam lakonan," ujarnya.



Utusan Malaysia Online Rencana 20131130
Tags: filem, seniman
Subscribe

 • Skor markah bukan tujuan peperiksaan

  ISTILAH penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Gred Inflasi Stagflasi

  Apa yang kita lihat bukan inflasi gred: ini adalah tahap stagflasi Ini adalah peraturan umum bahawa apabila kuantiti item meningkat, nilai…

 • Melengkung Gred: Apa yang tidak kena?

  Istilah penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments