kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tiada prosedur laksana perintah

DALAM fail sulit pengakuan Chong Chor, dia merumuskan 'Kempen Penghapusan' untuk mengesan dan membunuh ejen-ejen kerajaan dalam PKM telah mengakibatkan banyak kerosakan kepada parti dan semangat juang anggota komunis.

Berdasarkan pengalamannya melaksanakan perintah tersebut, Chong Chor menyedari ramai daripada suspek berkenaan terpaksa bercakap bohong untuk menghentikan seksaan semasa sesi soal siasat dan menyelamatkan tengkuk mereka sendiri.

''Di bawah keadaan yang tertekan dengan tangan terikat semasa disoal siasat, kebanyakan mereka tentunya mereka cipta cerita untuk mengesah atau menafikan pertuduhan ke atas mereka. Oleh itu, sukar untuk mengesahkan cerita mereka, hanya berlandaskan pengakuan mereka.TUJUH anggota PKM yang menyerah diri kepada pasukan keselamatan di Perak.

''Atas faktor ini, saya percaya ramai yang tidak bersalah mungkin telah dihukum mati. Ini adalah kerana tidak ada garis panduan dan prosedur untuk melaksanakan penyiasatan dan mengelakkan kempen itu dibuat berdasarkan cita rasa seseorang komander semata-mata," kata Chong Chor.

Walaupun dia mengakui terdapat ejen kerajaan yang menyusup masuk ke dalam PKM, bilangannya hanya kecil. Chong Chor percaya majoriti rekrut yang menyertai PKM selepas 1962 adalah tidak bersalah.

Ini adalah kerana jika dilihat daripada latar belakang keluarga, ramai datang daripada keluarga yang baik di selatan Thailand yang tentunya tidak mendapat manfaat dengan menjadi ejen kerajaan dalam pertubuhan komunis.

Malah, sebilangan suspek pengkhianat dikenali secara peribadi oleh Chong Chor sejak zaman remaja. Dia sendiri merekrut mereka menyertai PKM, malah mengenali keluarga mereka kerana sudah beroperasi di kawasan Betong selama 10 tahun.

Chong Chor menulis surat kepada Biro Utara Malaya pada Mac atau April 1970 bagi menyatakan pandangan dan kesangsiannya terhadap 'Kempen Penghapusan'. Tetapi suratnya tidak dihiraukan.

Kempen tersebut diteruskan, sehingga mengakibatkan PKM berpecah kepada tiga kumpulan serpihan.Utusan Malaysia Online Rencana 20131217
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Reflection of current leaders

  The dramas played by the policy-maker of our country has now becoming absurdly ridiculous. Of late, Malaysians are in need of someone or…

 • March 2020 is not Ides of March

  History had made a mark in Malaysia as in March 2020, the country’s eighth prime minister took over as prime minister in order to “save…

 • Reflection of our current leaders

  I refer to ' Time to reflect on what is important' dated 3 Mar 2020. The dramas played by the policy-maker of our country has now becoming…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments