kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Daun Ketum

AWANG menyokong penuh langkah Jawatankuasa Fatwa Perlis mengharamkan penggunaan daun ketum dan produknya kerana ia boleh membawa kerosakan kepada mereka yang menggunakannya. Atas alasan yang sama, Kedah telahpun mengambil langkah tersebut dua tahun lepas.

Kita sedia maklum penjualan air ketum di utara Semenanjung dan di beberapa negeri lagi semacam suatu industri minuman yang berkembang umpama cendawan tumbuh selepas hujan. Ia semacam sukar dikawal walaupun pihak berkuasa bertindak membanterasnya. Pelbagai ramuan yang tidak masuk akal seperti abu lingkaran ubat nyamuk dicampurkan dalam minuman itu, menjadikan ia cukup berbahaya kepada kesihatan manusia.

Minuman itu disediakan begitu rupa kerana ia ditujukan kepada penagih dadah. Bagi penagih, ia adalah alternatif terbaik kepada dadah yang sukar diperoleh sama ada kerana kos dan penguatkuasaan. Seperti biasa, benda yang mendatangkan ketagihan akan mudah pula merebak kepada orang lain.


Mitragyna speciosa


Sama seperti dadah, pengambilan yang berlebih minuman yang dipersiapkan begitu rupa, akan mendatangkan ketagihan. Kesannya sama seperti dadah atau mungkin lebih buruk lagi.

Maka, jika tidak dikawal, ia akan mendatangkan kesengsaraan kepada masyarakat, apatah lagi ia sudah menular dalam kalangan generasi muda.

Jadi, sudah sampai masanya pihak berkuasa bertindak meletakkan kesalahan penggunaan daun ketum atau produk yang berasaskan daun itu di bawah Akta Dadah Berbahaya bagi membolehkan tindakan dan hukuman yang lebih berat ke atas pelakunya iaitu penjual dan pengguna terbabit. Pada masa ini mereka yang didapati memiliki, memproses atau menjual daun ketum boleh dihukum denda sehingga RM10,000 atau penjara 4 tahun atau kedua-duanya berdasarkan Akta Racun 1952.

Oleh itu, pelbagai pihak termasuk ibu bapa perlu membanteras penyalahgunaan daun ketum sebelum ia merebak menjadi wabak yang sukar diatasi.

AWANG - Masa untuk bertindak!  Bisik-Bisik Awang Selamat Utusan Malaysia Online Rencana 20131217

Tags: ketum
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments