kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ramai komunis mati kelaparan

PASUKAN keselamatan meningkatkan serangan ke atas pengganas komunis di Perak menggunakan pelbagai senjata termasuk mortar.

Pasukan keselamatan turut menggunakan helikopter menggesa pengganas komunis menyerah diri.

Ramai anggota PKM cedera, terbunuh dan menyerah diri dalam operasi pasukan keselamatan menggempur pengganas komunis di Perak.

Dalam serangan pasukan keselamatan di Tanjung Malim pada 26 Januari 1974 tiga anggota kumpulan Chong Chor cedera. Siong Lin cedera di bahu, Seong San cedera di dada dan Chun Lui cedera di tangan serta pipi akibat terkena tembakan sementara seorang lagi dikenali sebagai Nan Tng terbunuh.

Tekanan demi tekanan daripada pasukan keselamatan menyebabkan kumpulan pengganas komunis diketuai Chong Chor terpaksa berundur ke Kalumpang dan seterusnya ke Serendah dan pada 3 Februari mereka seterusnya berundur ke Ulu Slim di Perak.

Selain diserang, kumpulan pengganas itu juga mengalami kekurangan bekalan makanan.

Oleh kerana terlalu keletihan dan kelaparan akibat diburu pasukan keselamatan, Kam Seong, salah seorang orang kepercayaan Chong Chor telah meninggal dunia dan Chong Chor kecewa dengan kematian Kam Seong selain moral kumpulannya semakin merosot.

Akibat tekanan berterusan daripada pasukan keselamatan menyebabkan kumpulan Chong Chor berpecah kepada dua kumpulan kecil bagi mengelak dikesan pasukan keselamatan.

Pasukan Chong Chor berjumlah 14 orang terpaksa kembali ke Pahang, manakala satu kumpulan lagi seramai 10 orang diketuai Yit Meow menuju ke Slim River sebelum berundur ke Lembah Bertam dan Cameron Highlands dan cuba berhubung dengan Unit Penggempur Kelima yang beroperasi di Tanah Hitam di Sungai Siput.

Ketika pemburuan inilah ramai anggota Chong Chor terbunuh akibat keletihan, kelaparan, sakit dan mengalami keracunan makanan.Utusan Malaysia Rencana 20131219
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments