kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Unit Penggempur Keenam PKM ditubuhkan

UNIT Penggempur Keenam Parti Komunis Malaya (PKM) telah ditubuhkan secara rasmi pada 1 Oktober 1973 di Lembah Bertam, Cameron Highlands.

Unit itu diketuai oleh Chong Chor sendiri dengan kekuatan anggota sebanyak 52 orang.

Jawatankuasa Pusat PKM telah menyampaikan ucapan tahniah melalui wireless atas penubuhan unit penggempur itu dari sempadan Malaysia-Thailand.

Kepemimpinan PKM telah mengarahkan unit penggempur itu supaya bekerjasama memikul tugas dan tanggungjawab dengan berani untuk memperluaskan perjuangan bersenjata PKM di Pahang dan seterusnya di negeri-negeri lain.

Sebagai menandakan penubuhan unit itu, kesemua 52 anggota Unit Penggempur Keenam PKM menulis nama mereka di atas bendera Unit Penggempur Keenam yang berukuran 3 kaki kali 2 kaki yang dibawa oleh seorang pengganas komunis yang dikenali sebagai Yit Meow.

Bendera itu kemudian berjaya dirampas oleh anggota Cawangan Khas pada 14 April 1974 di kawasan Sungai Liang, Pahang setelah salah seorang anggota unit itu Sep Lee Suk Yuen @ See Hong, seorang pengganas komunis wanita menyerah diri kepada pihak berkuasa.

Enam mayat pengganas komunis turut ditemui di kawasan itu yang dipercayai mati akibat kelaparan.Utusan Malaysia Online Rencana 20131219
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments