kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kumpulan Chong Chor cari perlindungan di Perak

PADA 13 Januari 1974, Chong Chor bersetuju untuk mencari perlindungan di Tanjung Malim atas cadangan Chiang Chuen dan dia mengambil keputusan mengetuai kumpulannya keluar dari Raub menuju ke Tanjung Malim.

Chong Chor mengambil keputusan itu, setelah menyedari pihak berkuasa akan membawa lebih ramai anggota keselamatan ke Raub untuk memburu mereka.

Ketika bergerak menuju ke Perak, kumpulan Chong Chor telah bertempur dengan pasukan keselamatan setelah orang-orang Chong Chor melepaskan tembakan ke arah anggota keselamatan yang menyedari kehadiran mereka.

Pertempuran pertama berlangsung selama 20 minit sebelum mereka berundur ke sebuah bukit dan menjelang malam kumpulan Chong Chor berkhemah di situ. Ketika pertempuran itu tiada anggota Chong Chor yang cedera.


LUBANG dalam tanah yang menjadi lokasi persembunyian barangan makanan komunis
yang berjaya dibongkar oleh pasukan keselamatan, - JABATAN PENERANGAN

Kumpulan Chong Chor sekali lagi terlibat dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan keesokan harinya di Sungai Liang apabila tiga anggota kumpulan Chong Chor, iaitu Ah Lang, Ah Lai dan Siong Lin terserempak dengan pasukan keselamatan dan terlibat dalam kejadian tembak menembak ketika mereka menyeberangi Sungai Liang.

Ketiga-tiga anggota Chong Chor itu bagaimanapun terselamat dan kembali menyertai kumpulan Chong Chor.

Tidak lama kemudian pasukan keselamatan melepaskan tembakan mortar berdekatan kawasan kumpulan Chong Chor berehat dan mereka tidak ada pilihan terpaksa menyeberangi Sungai Liang untuk menyelamatkan diri.

Ketika serangan itu, pasukan keselamatan turut menggunakan helikopter untuk menggempur kumpulan komunis itu.

Pasukan keselamatan turut menggunakan pembesar suara dari atas helikopter menggesa kumpulan komunis itu supaya menyerah diri.

Keesokan harinya kumpulan Chong Chor meneruskan perjalanan mereka ke Perak dan mereka mengambil masa seminggu untuk sampai ke sempadan Pahang-Perak dan tiba di hutan Tanjung Malim pada 26 atau 27 Januari 1974.Utusan Malaysia Online Rencana 20131219
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments