kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Operasi Unit Penggempur Keenam PKM di Pahang

PADA awal Disember 1973, setibanya Unit Penggempur Keenam PKM di kawasan rehat yang baru, Chong Chor telah mengadakan mesyuarat dengan anggota jawatankuasa unit itu untuk membincangkan kehadiran pasukan keselamatan di kawasan Jerkoh di Kuala Lipis, Pahang.

Dalam mesyuarat itu, mereka telah membuat keputusan untuk memecahkan unit itu kepada dua kumpulan.

Kumpulan pertama diketuai Cheng San diarah untuk memperluaskan kerja-kerja di kawasan Benta dan Jerkoh di Kuala Lipis, kawasan Batu Balai di Jerantut serta kawasan Sungai Ruan di Raub.

Kumpulan pertama itu pada mulanya diarah mengesan tempat simpanan makanan yang ditanam oleh Pang Fong dan anggota-anggotanya di dalam hutan di kawasan Batu Balai. Selepas melaksanakan tugas itu, Chong Chor mengarahkan kumpulan Cheng San supaya berpecah kepada dua kumpulan berikutan kawasan operasi mereka terlalu luas dan Cheng San diarah bekerjasama dengan Ah Poh Suk untuk beroperasi di kawasan Sungai Ruan.


Sebahagian pengganas PKM mendengar arahan daripada ketua mereka.

Kumpulan kedua pula diketuai oleh Ah San dan Li Mun dan mereka diarah beroperasi di kawasan Benta, Jerkoh dan Batu Balai.

Kumpulan kedua pula diketuai Chong Chor sendiri yang bergerak keluar ke kawasan Cheroh, Raub. Fong Min yang sebelum itu beroperasi di kawasan tersebut diletakkan di bawah kumpulannya untuk membantu menggumpulkan bekalan makanan daripada anggota-anggota bawahannya di kawasan Cheroh.

Kumpulan diketuai Chong Chor ini berlepas ke Cheroh pada pertengahan Disember, 1973 dan mereka mengambil masa selama lebih 20 hari untuk tiba di Cheroh.

Ketika tiba di Cheroh Chong Chor mendapati bekalan makanan mereka berkurangan dan mengarahkan Fong Min untuk mengambil makanan dari simpanan makanan yang ditanam di kawasan itu sebelum itu.

Namun, Fong Min dan anggotanya kembali empat hari kemudian dengan tangan kosong.

Menurut Fong Min makanan simpanan mereka yang ditanam di kawasan itu sebelum itu telah ditemui pihak berkuasa. Fong Min mendakwa tempat dram makanan itu ditanam mungkin telah dikhianati oleh anggota bawahannya.

Ekoran kekurangan bekalan makanan, Chong Chor mengarahkan kumpulannya bergerak menuju ke Teras, Raub kerana Fong Min mendakwa dia telah menanam sebahagian makanan untuk keperluannya di situ sebelum itu.

Kumpulan itu memulakan perjalanan ke Teras pada awal Januari 1974 dan semasa dalam perjalanan itu, mereka memburu monyet dan burung sebagai makanan. Selepas dua hari berlepas dari Cheroh kumpulan itu kehabisan makanan dan terpaksa berjalan selama empat hari lagi tanpa sebarang makanan sebelum tiba di Sungai Liang, Raub pada 10 Januari 1974.

Akibat kekurangan makanan dan kelaparan, mereka terpaksa mencuri pisang dari ladang pisang yang terletak di tepi Sungai Liang.

Ekoran kehadiran pasukan keselamatan di situ, kumpulan itu terpaksa berjalan lagi sejauh tiga jam perjalanan dari situ dan berkhemah di dalam hutan di situ.

Oleh kerana kumpulan itu kehabisan bekalan makanan, Chong Chor mengarahkan sembilan anggotanya kembali ke ladang pisang itu dan mereka beredar dari situ keesokan paginya menuju ke Teras sehingga malam sebelum berhenti berehat.

Ketika mereka berhenti berehat di kaki bukit di situ untuk mencari tapak sesuai untuk membina khemah untuk bermalam, mereka diserang pasukan keselamatan dari arah atas bukit.

Selepas berlaku kejadian tembak menembak Chong Chor mengetuai kumpulannya menuju ke sebuah anak sungai yang mengambil masa 15 minit berjalan kaki dari khemah mereka bermalam sebelum itu.

Kumpulannya tidak mengalami sebarang kecederaan dalam serangan itu dan Chong Chor berkata, dia dimaklumkan seorang anggota tentera terkorban dalam kejadian itu.

Ketika meninggalkan kawasan itu, Ah Lai telah memasang periuk api sepanjang laluan yang mereka lalui, yang diletakkan di belakang pokok-pokok yang tumbang.

Mereka menyambung semula perjalanan mereka selepas subuh keesokan harinya dan berundur ke sebuah bukit terletak di tenggara dan semasa berundur dari situ, Ah Lai dan Cheong Chen menanam periuk api sepanjang laluan.

Selepas beredar hampir setengah jam, mereka terdengar bunyi letupan dari kawasan periuk api yang ditanam oleh Ah Lai. Mereka mengesyaki letupan itu berpunca dari pasukan keselamatan yang menjejaki mereka.Utusan Malaysia Online Rencana 20131219
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments