kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Chong Chor mula gerakan

Selepas penubuhan unit itu pada 1 Oktober, 1973, Chong Chor mengeluarkan arahan kepada semua anggota unit itu untuk membuat persiapan memasuki Pahang.

Persiapan itu mengambil masa selama dua hari sebelum mereka mula bergerak memasuki Pahang. Pada 4 Oktober 1973, unit itu memulakan perjalanan mereka meninggalkan Lembah Bertam untuk melancarkan operasi di kawasan Jerkoh, Kuala Lipis, Pahang.

Dari Sungai Bertam, unit itu diketuai Ah Lai berjalan menuju ke selatan selama beberapa hari sebelum mereka sampai ke Banjaran Titiwangsa dekat Gunung Berembun. Dari situ mereka menuju ke arah tenggara dan melepasi Sungai Betau sebelum tiba di kaki Bukit Tukong.


Sekumpulan pengganas komunis berkumpul di sebuah kem di tengah hutan belantara di Tanah Melayu.

Setelah berehat di situ, mereka mara ke arah timur sebelum melepasi Bukit Lima dan dari situ mereka mara menuju ke arah Barat Laut sebelum tiba di Jerkoh, Kuala Lipis pada pertengahan November. Keseluruhan perjalanan itu mengambil masa selama 20 hari.

Ketika sampai di Jerkoh, unit itu hampir kehabisan bekalan makanan. Chong Chor telah menghantar Cheng San bagi mengetuai beberapa pengganas komunis lain untuk menghubungi anggota MNLF tempatan untuk mendapatkan bantuan.

Cheng San akhirnya berjaya mendapatkan bantaun kader MNLF di kawasan itu yang menyalurkan bantuan makanan kepadanya.

Tiga hari kemudian unit itu berpindah ke lokasi baru terletak kira-kira empat jam berjalan kaki di kawasan Jerkoh.

Unit itu kemudian membina kem pangkalan di situ yang mereka gunakan selama dua minggu.

Ketika berada di kem pangkalan baru itu, Chong Chor membahagikan anggota unit itu kepada beberapa kumpulan untuk masuk ke dalam hutan bagi membantu misi mengumpul makanan.

Misi itu berjaya mengumpulkan banyak bekalan makanan.

Namun, semasa misi mengumpul bekalan makanan itu, mereka mengesan kehadiran pasukan keselamatan di kawasan mereka berehat sementara di kawasan Jerkoh. Ekoran kehadiran pasukan keselamatan itu, Chong Chor telah mengarahkan unit itu supaya memindahkan kem mereka ke lokasi baru yang terletak kira-kira lima atau enam jam berjalan kaki dari kawasan Jerkoh.Utusan Malaysia Online Rencana 20131219
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments