kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu-Isu Akhbar Cina

HORMATI HAK MENGUNDI MASYARAKAT CINA

AKHBAR Nanyang Siangpau bertarikh 12 Disember 2013 memaparkan tulisan Li Liang Shi berkenaan apa orang Cina mahu melalui ruangan Pendapat YuanLun.

Selepas tamatnya Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13, aktivis kaum mula mengeluarkan kenyataan yang fanatik terhadap masyarakat Cina kerana tidak menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN). Ini termasuk mengatakan orang Cina tidak tahu berterima kasih, apakah sebenarnya yang orang Cina mahukan dan sebagainya.

Sejak zaman Dinasti Song sudah ada orang Cina berhijrah ke Selatan untuk mencari kehidupan baharu dan pada pertengahan Dinasti Ching bermulanya orang Cina berhijrah beramai-ramai ke Selatan menjadi rakyat Malaya.

Dari situ sehingga selepas peperangan dunia kedua mereka hidup dan mati di bumi ini, menganggap di sinilah kampung halaman mereka terutama sekali generasi kedua, ketiga dan keempat, kampung halaman mereka adalah Malaysia. Mereka mempunyai saudara-mara dan sudah biasa dengan keadaan dan suasana tinggal di sini. Negara China yang jauh itu dianggap sebagai kampung asal tradisi dan kebudayaan di sana bagi mereka tidak biasa dan tidak mesra dengan China.

Negara kita telah separuh abad merdeka, sistem politik kita mengikut susur galur dari sistem politik British, kita juga telah mengharungi 13 kali PRU tetapi masih ada ramai orang yang tidak capai kualiti demokrasi. Sebuah masyarakat demokrasi dan bebas selain berhak mengundi, kita juga ada hak untuk memilih mana-mana calon dan mana mana parti, kita perlu menghormati pilihan setiap orang.

Hari ini kebanyakan orang Cina berubah kepada mengundi parti pembangkang, BN sebagai kerajaan yang memerintah tidak boleh pandang dan bersikap sinis terhadap perkara ini.

Selepas PRU sepatutnya mengambil berat perkara ini, redakan fikiran dan dendam, dengar suara masyarakat Cina dan hentikan perosak-perosak dalam parti yang sering mengeluarkan kenyataan yang merosakkan hubungan antara kaum.

Bawa negara ini ke arah perpaduan dan kemajuan, mengkritik dan bermusuh-musuhan hanya akan membawa padah kepada perpaduan negara.

Penulis yakin pemimpin yang bijaksana faham dan mengerti ke mana hala tuju yang akan dibawa.

Orang Cina sebagai keluarga besar di sini, mereka cintakan negara ini, jasa dan usaha yang mereka gembleng banyak dan tidak terbilang besarnya. Jasa masyarakat Cina kepada negara ini pasti tidak kurang daripada kaum lain, orang Cina bersama-sama kaum lain berusaha, yang penting mereka mahu negara ini menuju kepada sebuah masyarakat bersatu padu dan stabil. Hari ini ada orang tanya apakah yang orang Cina mahu?

Orang yang mengeluarkan kenyataan seperti ini perlu tanya pada diri mereka sendiri sama ada kualiti pemikiran mereka dan dada mereka terbuka luas untuk demokrasi ataupun tidak, kata-kata seperti ini bukan sahaja menyakitkan hati ramai orang Cina yang cintakan negara ini, malah merosakkan perhubungan dan perpaduan antara kaum negara ini yang selama ini wujud.

Jika masih ada orang yang bertanyakan apakah yang orang Cina mahu, pasti orang Cina akan bertegang urat berteriak kuat, kami mahukan sebuah masyarakat yang bersatu padu, jika terlaksana keadilan, kebenaran dan ketelusan.

Orang Cina tidak akan menentang negara ini, kerana mereka amat cintakan negara ini, mereka sanjung tinggi demokrasi, mereka juga tidak menentang kerajaan kerana kerajaan tidak semestinya kerajaan BN, mereka mengundi hanya mahu pilih kerajaan.

Secara ikhlas mereka berharap semua pihak lihat keputusan PRU secara rasional, bersama-sama bertungkus lumus untuk negara ini, jangan hancurkan dan koyakkan lagi perpaduan dan hubungan antara kaum.

BURUK BAIK SISTEM PENDIDIKAN NEGARA

AKHBAR Nanyang Siangpau bertarikh 16 Disember 2013, juga melalui ruangan Pendapat YuanLun memaparkan tulisan Tan Shao Lian mengenai sistem pendidikan negara.

Dalam satu pertemuan berbincang mengenai sistem pendidikan negara kita di kalangan golongan profesional, peguam, tauke usahawan pertengahan, golongan akauntan dan lain-lain, ada seorang yang berkata agenda dan sistem utama di sekolah-sekolah kerajaan tetap dapat melahirkan cendekiawan dan golongan cerdik pandai. Daripada itu lahir mereka yang dapat menyandang jawatan tinggi di dunia korporat walaupun mendapat kritikan mengatakan sistem pendidikan itu sangat teruk. Beliau memberi contoh seperti Ketua Jurutera Filem Animasi Amerika lahir di Malaysia.

Secara rasional dia berkata, sistem pendidikan itu seperti tidak elok tetapi jika melahirkan hasil yang baik, ia bermakna sistem itu masih boleh diterima pakai.

Hanya dengan berdaya usaha, ramai lagi orang yang mendapat pendidikan di bawah sistem ini akan berjaya pada satu hari nanti. Beliau sendiri dilahirkan dan diadun daripada sistem pendidikan sedemikian.

Kata-kata itu memang tidak mendapat perhatian umum kerana ia seperti ada sedikit sahaja kebenarannya tetapi ia mempunyai contoh orang yang berjaya dan juga ada contoh orang yang tidak berjaya. Lebih-lebih lagi jika difikir secara logiknya, di bawah polisi Dasar Ekonomi Baru (DEB) juga dapat melahirkan usahawan berjaya daripada golongan bukan bumiputera, ia juga tidak mengatakan bahawa DEB itu sudah lapuk dan sistem ekonomi yang tidak adil.

Tetapi ada pandangan lain mengatakan tidak sepatutnya dipertikai dan diselidik terlalu rapi, boleh dianggap pemikiran perbincangan ini secara buah fikiran spontan dan pengalaman sahaja.

Pandangan ini adalah pandangan dari kaca mata usahawan korporat kita, kebanyakan keperibadian mereka ini mempunyai semangat dan jati diri yang kuat dalam perjuangan mereka.

Sebenarnya sebahagian daripada sistem pendidikan kita masih boleh diterima pakai. Dalam keadaan dan suasana yang serba kekurangan, ia akan menggilap semangat dan jati diri seseorang kerana dengan sendiri mereka mahu meraih kemenangan dalam serba kekurangan itu.

Sebaliknya, dalam suasana yang selesa dan empuk akan berlaku kekurangan dalam cabaran hidup, kurang mendapat peluang dan pendedahan daripada segi cabaran dan latihan jati diri. Namun begitu, yang paling ideal ialah pemikiran mereka juga telah diadun dalam sistem pendidikan kerajaan, walaupun usaha ke arah itu dianggap amat pahit.

Keputusan penilaian PISA 2012 untuk murid berumur 15 tahun Malaysia baru-baru ini mendapat keputusan yang tidak memberangsangkan.

Sebanyak 65 negara yang mengambil bahagian, dalam bidang matematik Malaysia mendapat 421 mata di ranking ke 52, dari segi pembacaan buku murid negara kita mendapat 398 mata di ranking ke 59, dari segi ilmu sains kita mendapat 420 mata di ranking ke 53.

Negara kita mengambil bahagian dalam penilaian PISA sejak tahun 2009. Sistem penilaian PISA di arena antarabangsa memang sangat berwibawa, mata pelajaran sains dan matematik kita dapat meramalkan pencapaian murid negara ini agak lemah.

Secara umumnya dalam perbincangan itu memberitahu bahawa ramai dalam kalangan mereka ini yang mendapat sistem pendidikan sedemikian berjaya menjadi golongan profesional.

Kita boleh merumuskan bahawa sistem pendidikan negara kita melahirkan lebih ramai orang yang telah berjaya. Apabila sistem pendidikan condong kepada tidak adil, orang yang memperjuangkan pendidikan akhirnya menjadi orang yang boleh berdikari dalam masyarakat umum, hasil ini menggembirakan dan juga memilukan kita.Utusan Malaysia Online Rencana Rencana 20131219
Tags: cina, isu, pendidikan
Subscribe

 • Latah Wilayah atau Negeri

  Adalah saya merujuk kepada artikel ‘ Ada apa dengan istilah ‘wilayah’,’negeri’? ’ bertarikh…

 • Jujur kepada diri sendiri dalam hidup

  Kejujuran atau bersikap jujur adalah suatu perkara yang paling penting. Sentiasalah bersikap jujur dengan diri anda tanpa ragu-ragu mengenai…

 • Menghormati

  Menghormati atau memberi hormat adalah sesuatu yang membawa banyak kekuatan dan kelebihan. Ia mempunyai kekuatan untuk menyatukan atau memisahkan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments