kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kematangan Kazakhstan selepas 22 tahun 'bebas'

SEJAK 22 tahun tertubuhnya sebuah negara bernama Kazakhstan, negara ini tanpa henti terus menikmati pembangunan pesat.

Kepimpinan di bawah Presiden, Nursultan Nazarbayev telah meletakkan Kazakhstan sebagai bintang muda yang bakal bersinar setaraf dengan negara-negara maju lain.

Meskipun sebelum ini dibelenggu komunisme di bawah cengkaman Kesatuan Soviet dalam tempoh yang sangat lama, negara ini berjaya melonjakkan nama mereka sendiri dalam masa yang singkat.

Kekuatan sumber ekonominya tidak pernah dipandang rendah oleh dunia malah pemilikan rizab penting hidrokarbon dan bahan api pepejal meletakkan Kazakhstan ‘berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah’ bersama negara maju lain di peta dunia.

Tahun demi tahun, republik ini telah menunjukkan prestasi ekonomi memberangsangkan di sebalik pasaran dunia yang tidak menentu.

Perkara tersebut menjadi kebanggaan rakyat Kazakhstan apabila banyak negara lain terpaksa merasai impak daripada keadaan tersebut. Ada yang terpaksa mengurangkan perbelanjaan sosial dan berlaku peningkatan pengangguran.

Secara amnya, keadaan sosio-ekonomi di Kazakhstan lebih bernasib baik berbanding apa yang berlaku di kebanyakan negara. Dengan peningkatan penduduk seramai 215,000 setahun, populasi negara ini telah mencecah 17,000125 orang pada 1 November tahun ini. Dalam masa sama, keluaran negara kasar (GDP) untuk 11 bulan tahun ini telah tumbuh enam peratus.

Pertunjuk ekonomi jangka pendek Januari hingga November tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu mencatatkan peningkatan 105.1 peratus. Pelaburan aset tetap pada tempoh itu pula berjumlah 5 trilion 182.1 bilion tinge, iaitu peningkatan 8.7 peratus.

Dalam kerangka program industri lanjutan negara ini iaitu daripada aspek pembangunan inovatif, lebih 250 produk baharu telah dihasilkan. Produk tersebut termasuk produk kejuruteraan berteknologi tinggi, pharmaseutikal dan produk kimia.

Keluaran kasar bidang pertanian pada Januari hingga November tahun ini adalah 2 trilion 308 bilion tinge, iaitu peningkatan 10.9 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

Peta Kazakhstan


Pendapatan per kapita Kazakhstan sehingga Oktober tahun ini bersamaan 55,135 tinge, iaitu 5.1 peratus lebih tinggi berbanding tahun lepas manakala kadar pengangguran menurun 5.8 peratus.

Kejayaan tersebut bertitik tolak daripada pelaksanaan Strategi Kazakhstan 2050 - satu polisi pembangunan baharu Kazakhstan yang digariskan Nazarbayev tahun lalu bagi meneruskan Strategi Kazakhstan 2030 sebelum ini.

Matlamat hakiki Strategi Kazakhstan 2050 adalah untuk membangunkan republik itu dalam menjadikannya antara 30 negara termaju di dunia pada landasan inovasi.

Semalam, republik muda ini menyambut hari kemerdekaannya ke-22 di bawah pemerintahan Nazarbayev.

“Kita telah berjaya melaksanakan sebuah misi yang besar (yang mana) kita telah melopori kemerdekaan sebelum ini. Masa sudah berlalu, hari ini, kita melihat peristiwa-peristiwa yang berlaku sejurus selepas kelahiran Kazakhstan yang berdaulat sebagai sesuatu yang akan kekal dalam sejarah negara ini.

“Dua puluh dua tahun yang lalu, kita hanya boleh mimpi meningkatkan ekonomi kita. Dan hari ini, Kazakhstan adalah antara 50 negara yang paling berdaya saing di dunia," katanya dalam perutusan beliau.

Jelas geostrategis, Dr. Azmi Hassan, kemajuan itu membawa manfaat kepada hubungan antara negara ini dengan Malaysia.

Keakraban tersebut katanya, amat diperlukan memandangkan negara ini sebelum ini dibelenggu cengkaman Kesatuan Soviet dan memerlukan sebuah model negara Islam yang utuh seperti Malaysia untuk diikuti.

Menurutnya, model tersebut dilihat sesuai memandangkan negara itu juga majoritinya beragama Islam dan pada masa sama Nazarbayev memandang tinggi keupayaan Malaysia membangun pesat.

“Keakraban yang dimiliki Malaysia-Kazakhstan merupakan landasan terbaik bagi negara ini membantu mereka," katanya ketika dihubungi.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan perlu terus mengambil peluang dalam meningkatkan pelaburan dalam membangunkan Kazakhstan

Sebagai negara bekas Kesatuan Soviet tambahnya, Kazakhstan pada awalnya terumbang-ambing sama ada mahu cenderung ke Eropah atau Rusia.

Kata beliau, Malaysia sepatutnya membantu dalam merancakkan pembangunan mereka kerana kita sememangnya memiliki teknologi pesat.

“Perkara ini penting ekoran Kazakhstan memiliki sumber kewangan dan pendapatan yang tinggi walaupun dibelenggu ideologi komunis sejak sekian lama.

“Kita tidak boleh biarkan negara ini cenderung ke Rusia dan Eropah. sepatutnya negara Islam bantu negara-negara seperti ini di Eropah timur," kata beliau.Sofian BaharomUtusan Malaysia Online Rencana 20131219
Tags: negara
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments