kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kesiapsiagaan hadapi banjir ~ Jenis Banjir

PADA zaman bumi semakin tua, kejadian bencana alam yang diluar jangkaan semakin kerap berlaku. Banjir merupakan bencana alam yang telah menimpa banyak tempat di dunia sejak zaman dulu hingga sekarang. Al Quran juga ada menceritakan kejadian bah besar pada zaman nabi Nuh yang ditimpakan Allah SWT kepada manusia yang ingkar beratus tahun dahulu.

“Dan kapal (Nuh) itu berlayar membawa mereka ke dalam gelombang laksana gunung-gunung." - Surah Hud : 42

“Maka mereka mendustakannya (Nuh). Lalu Kami selamatkan dia dan orang-orang yang bersamanya di dalam kapal. Kami tenggelamkan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami" Surah Al-A’raf: 64

Tamadun dan pembangunan manusia boleh dipadamkan sekelip mata dengan kejadian banjir umpamanya kejadian banjir dari tsunami yang menimpa Indonesia dan Jepun tidak lama dulu.

Antara banyak bencana alam seperti gempa bumi, kemarau dan sebagainya, kejadian banjir besar di Sungai Yellow dan Yangtze, China yang dikenali sebagai 1931 Central China floods telah dikenal pasti merupakan bencana alam yang mengakibatkan paling banyak kematian dengan jumlah lebih kurang 4 juta kematian akibat lemas, penyakit atau kelaparan. (Jadual 1 menunjukkan kejadian bencana alam yang paling teruk dalam sejarah)

Perubahan iklim juga merupakan faktor peningkatan kejadian banjir ekoran pemanasan global dan kenaikan aras laut kesan pencairan glasier di kutub utara dan selatan. Statistik menunjukkan bilangan banjir semakin meningkat setiap dekad.

Banjir boleh dikategorikan dalam beberapa jenis iaitu:

1) Banjir Setempat - merupakan kejadian banjir ekoran kejadian hujan lebat luar biasa pada sesuatu kawasan yang melebihi kapasiti sistem saliran yang ada. Peningkatan permukaan yang tidak telap air seperti jalan raya, parkir dan system saliran tersumbat dengan sampah dan tidak diselenggara dengan baik akan memburukkan kejadian banjir ini. Banjir kilat di bandar-bandar di Malaysia adalah contoh banjir setempat.

2. Banjir Limpahan Sungai

Banjir ini disebabkan air sungai yang melimpah akibat kejadian hujan lebat yang berterusan atau pencairan salji.

3. Banjir Estuari

Banjir estuari adalah disebabkan kejadian air pasang luar biasa yang berlaku bersama hujan lebat berterusan. Ribut laut dan cyclone menghasilkan ombak besar yang menyebabkan air naik atau air dari daratan tidak boleh mengalir ke laut. Banjir di New Orleans pada tahun 2005 Hurricane Katrina dan banjir di Kuantan baru-baru ini boleh dikategorikan sebagai banjir estuari.

4. Banjir Katastropik

Banjir katastropik terjadi akibat kejadian malapetaka seperti empangan pecah yang menyebabkan air melimpah ke kawasan lembangan dan gempabumi yang mengakibatkan tsunami. Banjir di Jepun pada Mac 11, 2011 adalah akibat gempabumi yang menyebabkan tsunami sehingga setinggi 40-meter di beberapa tempat seperti di Miyako dan air laut masuk ke daratan sejauh 10 km di beberapa tempat seperti di Sendai lantas menenggelamkan banyak kawasan di sekitarnya.

Perubahan Iklim dan Kejadian Banjir

Laporan Penilaian ke tiga (2001) dan ke empat (2007) dari Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) menyebut sejak beberapa dekad lepas paras air laut telah meningkat, glasier telah mencair yang mengakibatkan sebahagian daratan mula dilitupi air. Kesan pemanasan global ini akan menghasilkan lebih banyak kejadian banjir dan bencana alam lain.

Contoh Kawalan Banjir

Rekod terawal kejadian bencana banjir di dunia berlaku di Belanda. Sejak tahun 838 sehingga 1953 berlaku sebanyak 18 banjir besar dengan jumlah kematian yang tinggi. Ombak dari North Sea boleh mencapai setinggi 4 meter yang mengancam Negara itu di mana berjuta-juta penduduknya tinggal di bawah aras laut sehingga ada kawasan terletak lebih kurang 6 meter di bawah aras laut.

Setelah kejadian banjir tahun 1953 yang mengakibatkan lebih 1,800 kematian, Belanda telah mula membina sistem pertahanan banjir yang sangat sofistikated, antaranya struktur gergasi benteng penghalang banjir yang cukup kuat bagi dibina bagi melindungi kejadian 10,000-tahun ribut laut menjadikan negara ini tepu-banjir.

Sistem Amaran Awal Banjir

Sistem ramalan dan amaran awal banjir yang efektif boleh memberikan masa yang mencukupi untuk kesiapsiagaan banjir. Banjir yang berlaku di pantai timur Malaysia baru-baru ini sebenarnya telah dijangka dan persediaan menghadapinya dilakukan lebih awal.

Sebagai contoh, 579 pusat pemindahan banjir telah dikenal pasti di Pahang dengan peruntukan RM1.2 juta bagi menyediakan barangan keperluan seperti makanan, seperti yang telah dilapor media sejak 15 November lagi.

Tetapi apa yang berlaku realitinya adalah keadaan yang agak kelam kabut pada mula berlaku banjir seperti tidak menjangka berlakunya banjir sedemikian. Terdapat kes tiada bekalan makanan lebih dari sehari, pusat pemindahan yang sangat sesak iaitu 7,000 orang dalam satu sekolah, keadaan yang menyedihkan seperti tidur tanpa alas dan kesejukan. Menurut tinjauan kami, ada penduduk yang tidak menerima amaran banjir lebih awal.

Sistem amaran banjir yang berkesan sepatutnya dibangunkan dengan mengaplikasikan data-data ramalan meteorologi seperti data dari radar, satelit, Ramalan Cuaca Numerikal (Numerical Weather Prediction) yang boleh memberi ramalan hujan yang agak tepat masa dan lokasinya.

Data-data dari Jabatan Meteorologi ini perlu diintegrasikan dengan data-data lembangan sungai dari Jabatan Pengairan Saliran seperti kapasiti sungai, guna tanah dan kecerunan sesuatu tempat. Bila jumlah hujan telah dapat diramalkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia dan bagaimana perjalanan hujan yang turun di atas muka bumi dapat dimodelkan oleh Jabatan Pengairan Malaysia, kejadian banjir dapat dijangka lebih awal.

Namun kerjasama kedua-dua jabatan perlu mantap dalam penyaluran data ramalan hujan sebagai input ke dalam model simulasi banjir yang lebih tinggi kadar keberkesanan (effectiveness) dan ketepatannya (accuracy).

Jabatan-jabatan berkenaan juga perlu lebih bersedia dan bekerjasama dalam perkongsian data kepada semua penyelidik di IPT demi pencarian ilmu sebaik mungkin dalam usaha menyumbang kepada penyelesaian masalah negara ini.

Perkongsian data seperti data meteorologi dan data lembangan sungai dengan masyarakat umum terutamanya penyelidik perlu diperluaskan seperti yang diamalkan oleh negara-negara maju demi pengembangan dan pengukuhan penyelidikan berkenaan banjir agar kesiapsiagaan negara bertambah mantap.

Artikel ini ditulis oleh Pusat Penyelidikan Kawalan Banjir (FCRC) Universiti Teknologi MARA. Utusan Malaysia Online Rencana 20131219

Tags: bah, banjir, musibah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments