kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perak jadi pusat keganasan Parti Komunis Malaya

SERANGAN pengganas komunis ke atas di sebuah kawasan berhampiran pekan Sungai Siput, Perak pada 16 Jun 1948 menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan perintah darurat di Tanah Melayu.

Menurut Chin Peng, kawasan tersebut disifatkan sebagai kawasan tumpuan untuk aktiviti politik komunis di seluruh Semenanjung Tanah Melayu.

Keadaan itu dikukuhkan lagi dengan Rejimen Kelima yang menjadi nadi utama PKM di Perak , pimpinan Liaw Wei Chung atau lebih dikenali sebagai 'Kolonel Itu'.

Malah, ketika perintah darurat bermula di Perak, Rijimen Kelima merupakan kuasa besar PKM sebagai batalion terkuat dengan hampir 7,000 anggota.

Lai, Lai 加入共产党 Jiārù gòngchǎndǎngPOSTER propaganda komunis untuk menarik minat orang menyertainya.

Sehubungan itu, Perak disifatkan sebagai 'nadi kepada segala keganasan komunis' di seluruh Semenanjung Tanah Melayu.

Kegiatan keganasan melibatkan MPABA (Tentera Rakyat Malaya Anti-British) iaitu nama samaran PKM ketika itu, juga dicatatkan paling tinggi di Perak berbanding negeri-negeri lain dalam tempoh enam bulan pertama perintah darurat di laksanakan.

Beberapa faktor lain turut menyumbang kepada kekuasaan komunis di Perak. Kaum Cina merupakan majoriti di negeri tersebut berbanding Selangor dan Pulau Pinang. Ini adalah kerana sejarahnya, kaum Cina terbabit dalam aktiviti melombong bijih, pertama di Larut dan kemudian di Kinta.

Bagaimanapun di bahagian pesisir Perak, kaum Cina terlibat dalam aktiviti pertanian dan penangkapan ikan. Akibat kesan penjajahan British dan kemeleseten ekonomi global (Great Depression), ramai kaum Cina beralih daripada sektor pelombongan kepada pertanian dan menjual barangan, yang sekali gus meningkatkan permasalahan setinggan.

Kegiatan keganasan komunis di Perak menyumbang kepada 14 daripada 24 kes kematian melibatkan peladang dan pelombong Eropah dalam tempoh enam bulan pertama darurat dilaksanakan.

Selain itu, kumpulan komunis turut membunuh 11 anggota tentera British dalam beberapa serangan hendap dalam tempoh yang sama.

Operasi pembanterasan komunis yang dilancarkan British ketika itu dilihat tidak mampu mengekang kegiatan keganasan kumpulan itu.

Sementara itu, di Pahang, untuk enam bulan pertama sejak perintah darurat dilaksanakan, kegiatan komunis di Pahang lebih perlahan berbanding di negeri-negeri lain.

Hal ini kerana kumpulan komunis di negeri itu berdepan dengan masalah komunikasi, selain kawasan hutan yang luas menyebabkan perpecahan kumpulan utama.

Bagi mengukuhkan kembali pergerakan kumpulan itu, PKM pada mulanya meneliti kawasan di sekitar Gua Musang di Kelantan untuk dijadikan markas utama mereka.

Namun, PKM berpendapat, bahagian tengah Pahang atau lebih merujuk kepada Temerloh dilihat lebih bersesuaian untuk pusat kegiatan mereka.

Hal ini kerana kebanyakan kawasan di Temerloh didiami oleh kaum Melayu yang menolak penjajahan British ketika itu, sekali gus memberi harapan kepada PKM untuk mempengaruhi masyarakat Melayu menyertai perjuangan mereka. Malah terdapat wakil Melayu dalam PKM di situ. Bagaimanapun, usaha itu tidak kekal lama.Utusan Malaysia Online Rencana 20131220
Tags: komunis, pkm, sejarah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments