kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat ~ Kisah PMR dan Bahasa Melayu

KEPUTUSAN Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 yang keluar semalam memperlihatkan peningkatan dari segi jumlah calon mendapat A dalam semua mata pelajaran.

Awang mengucapkan tahniah kepada semua calon yang mendapat keputusan cemerlang. Kepada yang memperoleh keputusan cukup makan dan sekadar lulus teruskan usaha.

Seperti biasa Awang kagum dengan pencapaian calon-calon keperluan khas yang mendapat keputusan cemerlang. Tidak kiralah berapa A atau B yang mereka dapat.

Golongan ini membuktikan kejayaan adalah milik semua orang. Kekurangan diri apatah lagi kecacatan bukan satu halangan. Asalkan mereka berusaha, ada kemahuan, kejayaan pasti akan datang.

Bagaimanapun, Awang merasa sedikit bimbang apabila melihat prestasi mata pelajaran Bahasa Melayu yang menurun sebanyak 0.03 mata berbanding tahun lalu.

Tidak dapat dipastikan puncanya. Adakah keadaan ini berkait rapat dengan minat pelajar yang semakin berkurangan dengan mata pelajaran ini?

Awang percaya keputusan ini sedikit sebanyak dipengaruhi oleh cara mereka berinteraksi dan berkomunikasi menerusi media sosial.

Mereka banyak terdedah dan didedahkan dengan 'bahasa media sosial' yang ringkas dan hanya difahami oleh kumpulan mereka sahaja. Tidak mustahil mereka terbawa-bawa dengan cara penulisan sedemikian ketika menjawab soalan Bahasa Melayu.

Awang berharap kemerosotan ini hanya bersifat sementara dan tidak berpanjangan. Kementerian Pendidikan dan golongan pendidik rasanya sudah menyedari perkara ini.

Awang - Bahasa Melayu dapat AUtusan Malaysia Online Rencana 20131220
Tags: melayu, pentaksiran, pmr
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments