kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kekuatan politik untuk pembangunan negara

KITA sering mengambil mudah tentang kekuatan dan kestabilan politik kerana hidup aman dan sejahtera di tanah air ini. Kita jarang berfikir panjang dan rasional dan kerap kalinya lebih mengikut perasaan daripada menjaga kemashlahatan masa depan negara dan rakyat.

Pertimbangan dibuat hanya melihat kepada model Barat dan negara maju yang sebenarnya mencapai tahap sedemikian apabila berjaya mewujudkan keamanan dan lanskap kesejahteraan yang berterusan. Mereka membangun dalam acuan sendiri dan melihat kemajuan infrastruktur mahu pun teknologinya dalam konteks keperluan sendiri dan dunia dengan memastikan kestabilan politik dan kekuatannya sebagai sebuah negara bangsa terpelihara tanpa campur tangan orang lain.

Kerana itu kita perlu lebih berhati-hati apabila cuba mencontohi apa yang dilakukan di negara lain terutamanya mereka dijadikan model dengan memandang rendah apa yang kita capai selama ini. Anehnya, tatkala kita terus tercari-cari model yang tertentu orang lain pula melihat kita sebagai contoh yang seharusnya memperkasakan kekuatan yang ada dan terus bergerak ke hadapan dengan memanfaatkan setiap sumber yang ada dengan sebaik mungkin.

Peluang melihat dari dekat negara Republik Islam Pakistan yang digambarkan oleh media Barat dengan banyak perspektif negatifnya dan suasana politiknya yang sering bergolak yang tidak semestinya tepat menyedarkan penulisnya betapa bertuahnya berada di negara sendiri.

Hakikatnya, mereka adalah masyarakat yang ramah tamah, pegawai imigresen yang menyambut di tempat pemeriksaan lapangan terbang dengan teguran dan senyuman berbanding dengan pengalaman pahit yang dilalui di sesetengah negara membuatkan terasa tenang apabila pertama kali melangkah ke bumi Pakistan.

Sebagai sebuah Republik Islam, penulis membayangkan mereka mempunyai pegangan dan kepercayaan agama yang rigid termasuk dari segi pakaian. Melihat kepada pegawai imigresen dan kemudiannya billboard besar sepanjang perjalanan ke hotel dan masyarakat sekeliling yang ditemui, ternyata mereka amat sederhana, berbanding dengan apa yang kita percaya kerapkali apabila bercakap tentang Islam.

Sememangnyalah, pemeriksaan keselamatan begitu ketat, dengan askar yang berkawal hampir di semua jalan raya utama hinggalah ke hotel, malah tatkala memasuki perkarangan universiti-universiti di sana. Pertama kali berhadapan dengan pemeriksaan keselamatan sedemikian, agak kaget, tetapi terbiasa melihat pemandangan sedemikian, termasuk diiringi oleh pegawai keselamatan bersenjata ketika melawat universiti di sana demi menjaga ketenteraman awam dalam konteks mereka sendiri. Seorang pegawai kanan sebuah universiti misalnya memberitahu, beberapa bulan lalu kafetaria universitinya dibom dan ramai yang cedera. Demikian juga keadaan di Peshawar yang dikatakan tidak menentu dengan pengebom berani mati, bom diletakkan di kawasan pasar dan sebagainya.

Membaca di akhbar tempatan di sana pula, sesetengah universiti mempunyai masalah dari segi dana dan kekurangan pensyarah. Malah ketika melawat sebuah universiti awam yang berusia lebih 100 tahun, dimaklumkan bahawa mereka mendapat dana yang sangat minimum dari kerajaan sekadar untuk memastikan universiti dapat bergerak dan menawarkan kursus kepada anak-anak muda yang kreatif dan inovatif dalam menerokai bakat mereka.

Pada masa sama rata-rata universiti terkenal di sana mempunyai tenaga pengajar yang hebat dan bertaraf dunia termasuk universiti-universiti yang ditubuhkan hasil inisiatif dari waqaf dan sumbangan pelbagai pihak yang tidak hanya berasaskan keuntungan. Naib Canselor universiti-universiti yang dilawati dengan bangganya memperkenalkan satu persatu pensyarahnya yang mempunyai kelulusan dari pelbagai universiti terkemuka dunia, dari Amerika Syarikat, England mahu pun universiti ternama lainnya.

Namun dengan cendekiawan yang sedemikian, pernah melahirkan saintis terkemuka sebagai penerima Hadiah Nobel, mereka masih berhadapan dengan banyak isu asas yang perlu ditangani serta menghadapi kesukaran kesan daripada pergolakan politik apatah lagi menurut sumber tempatan, kesan dari campurtangan pihak asing yang melaga-lagakan sesama mereka.

Khazanah ilmu mereka besar. Ilmuwan mereka juga hebat-hebat. Ini perlu dimanfaatkan dengan sewajarnya oleh negara Islam tersebut. Rakyat mereka juga sukakan keamanan dan ramah tamah dalam melayan tetamu. Budaya mereka tidak jauh sangat berbeza dengan nilai yang kita ada apatah lagi sesama negara dan umat Islam. Justeru kekuatan ini perlu dimanfaatkan dengan sepenuhnya. Potensi kerjasama sesama negara dan umat Islam ini tidak harus dipandang ringan terutamanya dalam pendidikan.

Malah ketika berbual panjang dengan keluarga yang menjemput makan malam di sana, mereka melahirkan perasaan bangga dengan kejayaan Malaysia. Kestabilan politik dan kekayaan kepelbagaian yang ada termasuk makanannya seharusnya dicemburui dan dihargai.

Malangnya, kita di sini jarang hargai apa yang ada. Pergilah ke mana sahaja dalam negara ini, tidak ada kawalan keselamatan yang ketat, tidak ada kebimbangan kekacauan dan nyawa terancam, malah kita bebas melakukan apa sahaja yang kerapkali pula disalahgunakan.

Kita banyak merungut malah ada kalanya sesetengah pihak dengan sengaja mengundang orang lain atau pihak-pihak lain termasuk kuasa besar untuk campurtangan dengan urusan dalam negara. Kita berbangga dengan orang lain, hingga lupa apa yang kita ada.

Sesetengah kita suka memprovokasi untuk berdemonstrasi dan sering mengatakan orang lain lebih baik daripada kita dan mendesak menerima nilai-nilai songsang yang ada semata-mata kerana ramai yang percaya model kita adalah negara-negara maju tertentu dengan nilai-nilai mereka yang semakin bercelaru. Kita jarang berusaha tangani masalah secara bersama-sama, berhemah dan menghormati apatah lagi menghargai apa yang diusahakan.

Namun, hakikatnya semua pihak harus bersama-sama mengekalkan kestabilan politik dan kesejahteraan yang ada jika ingin terus ke hadapan. Sekali kita hancur, terikat dan diikat, amat payah untuk bangun semula. Sejarah telah membuktikannya, apatah lagi bagi negara dan umat Islam yang sering dicemburui, dipandang sebelah mata dan dicurigai.

Lebih penting, selesaikan masalah secara berhemah, menegur dengan beradab dan sentiasa pentingkan masyarakat dan negara bukan diri dan kelompok sendiri. Berilah cadangan dan ambil tindakan bersama dengan cara yang terbaik tanpa provokasi yang boleh memusnahkan apa yang ada. Sekali musnah, selama-lamanya akan hanya tinggal sejarah.


MOHAMAD ABDULLAH ialah Timbalan Pendaftar Kanan Pejabat Naib Canselor Universiti Sains Malaysia. Utusan Malaysia Rencana 20131225
Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments