kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kalau, aku, engkau, mereka kaya ... tiada masalah

SEKIRANYA aku kaya, tidak mengapa. Namun di negara bernama Malaysia ini rakyat tidak semuanya kaya. Pelbagai golongan rakyat ada di bumi bertuah ini. Soal mencari kekayaan dan membelanjakan banyak cara boleh dilakukan.

Namun di sebalik mencari wang ia perlu juga dibelanjakan untuk memenuhi keperluan dan kehendak rohani dan jasmani. Tahun baru 2014 kenaikan dalam beberapa aspek kehidupan menyebabkan ada yang sudah kepanasan hingga ada yang saling tuding-menuding jari.

Dalam menangani masalah kenaikan bayaran tol, tarif elektrik dan taksiran cukai pintu (3T) semua pihak seharusnya bersikap terbuka dan tidak melenting hingga ada yang emosional memasang niat hendak menggulingkan kerajaan yang dipilih secara sah melalui Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) baru-baru ini.

Di sebuah negeri yang baru-baru ini kenaikan gaji Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menjadi kontroversi, kita lihat kurang pula penyokong kerajaan tersebut yang berasa marah. Tidakkah kenaikan gaji orang atasan akan menyebabkan juga kenaikan harga barangan dan perkhidmatan dalam kalangan rakyat marhaen. Sebagai contoh seorang usahawan dan bekerja sendiri pasti akan terasa perit kerana kenaikan pendapatan orang lain selalunya tidak berjangkit kepada dirinya.

Jika kumpulan-kumpulan rakyat yang menentang kenaikan 3T ini berniat untuk mengadakan perhimpunan untuk meruntuhkan kerajaan, ada baiknya anda berfikir semula.

Adakah memprotes boleh mengubah suatu ketetapan yang telah dibuat atas asas-asas dan teori ekonomi yang rumit lagi memeningkan. Memanglah kalau bercakap burung kakaktua pun bijak mengatakan kenaikan tol sebanyak 50 sen tidak patut dan sebaliknya biarlah naik 10 sen atau 20 sen.

Hujah dangkal yang menyebut bahawa kenaikan 3T membebankan rakyat sewajarnya dirasionalkan dengan mencari asbab kepada kenaikan tersebut bukan sekadar membantah dan menimbulkan huru-hara hingga menyebabkan ekonomi menjadi barang pertaruhan. Bagi tarif elektrik pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah menguar-uarkan kenaikan tersebut di akhbar-akhbar arus perdana sejak tiga bulan lalu melalui siaran berbentuk iklan.

Sementara itu, kenaikan tol dilihat sebagai tindakan bersifat organisasi hasil perjanjian konsesi yang dimeterai bertahun-tahun yang lalu. Begitu juga kenaikan cukai pintu ia merupakan kenaikan bersifat organisasi dan tidak menyentuh Kerajaan Pusat yang diterajui Barisan Nasional (BN) secara langsung.

Pengenalan cukai perkhidmatan dan barangan (GST) juga menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat yang tidak mahu cukai tersebut dijalankan sebelum ia dilaksanakan. Yang lebih menghairankan cukai belum menjalani ujian masa tersebut pada peringkat tunas sudah mahu dicantas sedangkan tempoh untuk pelaksanaan masih ada berbaki setahun lebih iaitu pada tahun 2015.

Masa yang ada sepatutnya digunakan pihak Kerajaan Pusat untuk memahamkan rakyat yang sering menjadi mangsa penghasut di dunia nyata dan di dunia siber. Pelaksanaan cukai GST dikatakan menguntungkan pengguna maka kita berilah peluang untuk ia dilaksanakan barulah tindakan sesuai diambil bukannya membuat tindakan melulu tanpa usul periksa lagi.

Mutakhir ini, pada kenyataannya rakyat yang kaya hasil daripada perniagaan dan harta warisan tujuh keturunan tidak kisah pun apa barangan atau perkhidmatan yang naik harga. ADUN-ADUN atau wakil rakyat yang naik gaji pun bukan kisah sangat pasal kenaikan 3T tersebut kerana ia merupakan proses yang memerlukan masa untuk melihat kesannya kepada ekonomi setiap isirumah.

Sebaiknya kenaikan 3T mahupun perkara-perkara lain dinilai dengan masa bukannya dengan rasa yang pasti akan membinasakan negara. Justeru, sama ada rakyat mahupun pihak berkuasa dan organisasi perlu memainkan peranan pro-aktif menerangkan kepada golongan yang tidak kaya seperti penulis dan kawan-kawan di sektor kerja sendiri. Memang golongan yang terkesan bila 3T naik adalah golongan yang bekerja sendiri kerana kos tidak menentu.

Golongan miskin pada dasarnya memang tidak menggunakan tol mahupun menonton televisyen LCD hampir sedepa panjang. Cukai pintu pun tidak berapa mahal. Tapi yang akan menggelisahkan mereka pada waktu malam di kala tidur apabila disebabkan kenaikan 3T dan lain-lain akan menyebabkan kos yang mereka perlu tanggung dari segi barangan dan perkhidmatan yang dibeli sekali-sekala akan berubah dari harga semasa.

Kalau golongan pekerja sendiri naik gaji seperti ADUN-ADUN di Selangor, hendak naikkan apa pun tidak mengapa. Namun pada saat ini kalau aku, engkau mereka kaya… tiada masalah nak menyerap kenaikan harga barangan. Namun pada detik ini ia hanyalah kalau semata-mata, kaya belum tentu bila.ABDUL RAZAK IDRIS Utusan Malaysia Rencana 20131225
Tags: kaya, kos
Subscribe

 • Wise and Positive Words Jan 20

  Today's Inspirational Quote:"Do not wait; the time will never be 'just right.' Start where you stand, and work with whatever tools you may…

 • Wise and Positive Words Jan 7

  Today's Inspirational Quote:"Then give to the world the best you have, and the best will come back to you." -- Madeline Bridges…

 • Wise and Positive Words Jan 6

  Today's Inspirational Quote: "The self is not something ready-made, but something in continuous formation through choice of action." --…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments