kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat

PADA Awang, kemelut di penghujung tahun 2013 khususnya isu peningkatan kos sara hidup boleh diselesaikan. Jadi orang ramai tak perlu ikut serta perhimpunan Gerakan Turunkan Kos Sara Hidup (Turun) pada malam tahun baharu esok.

Awang sangat setuju dengan pandangan pemimpin Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan menggesa orang ramai mengerakkan semangat kepenggunaan bagi menangani peningkatan kos sara hidup.

Setiausaha Agung PPIM, Datuk Dr. Maamor Osman pula yakin ilmu kepenggunaan mampu membangkitkan kesedaran pengguna dan peniaga tentang peranan masing-masing di samping membantu kerajaan menyelesaikan isu kepenggunaan.

Cara paling mudah pada Awang ialah setiap orang perlu bijak menentukan barangan yang perlu dibeli mengikut keutamaan dalam senarai perbelanjaan seharian.

Masa untuk berbelanja pada perkara yang kurang utama seperti makan atau berhibur di luar rumah elok dikurangkan. Dengan cara berjimat begini, kita sendiri dapat mengurangkan kesan kenaikan kos sara hidup.

Sebenarnya mainan harga ini sudah Awang kesan lebih setahun lalu apabila mendengar keluhan peniaga bumiputera tentang harga barangan.

Banyak kalangan peniaga bumiputera tersepit akibat mainan pembekal dan pemborong bukan bumiputera. Selain harga bahan asas, kadar sewa premis perniagaan juga dinaikkan.

Awang ingin bertanya, punca kenaikan harga sebenarnya daripada pihak mana? Perkara asas seperti ini, tidak mahukah diperjuangkan oleh kumpulan yang menganjurkan himpunan haram pada malam esok?

AWANG - Sambut 2014 di rumah.Utusan Malaysia Online Rencana 20131230
Tags: kos
Subscribe

 • Benci dan kebencian!

  Artikel Steven tegur Pas isu Timah: ‘Anda tanam kebencian, dapatlah kebencian’ Oktober 19, 2021 menarik perhatian pembaca mungkin.…

 • Berjalan kaki tingkatkan mood

  Kerajaan bersetuju memberi kebenaran kepada Keluarga Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri…

 • Bersikap Berani Menjadikan Hidup Kita Bernilai?

  Kegelisahan dan kesukaran adalah sebahagian daripada kehidupan. Cara anda mengatasi dua perkara ini dan menjalani kehidupan yang ceria adalah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments