kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Catatan bersejarah negara 2013

PILIHAN Raya Umum Ke-13 menjadi fokus utama sepanjang tahun 2013 apatah lagi disifatkan sebagai pilihan raya umum paling mencabar dalam sejarah demokrasi negara.

Di sebalik keyakinan tinggi pembangkang menawan Putrajaya dengan menggunakan pelbagai strategi termasuk fitnah yang disebarkan menerusi media sosial, Barisan Nasional (BN) tetap berjaya membentuk kerajaan selepas memenangi sebanyak 133 kerusi Parlimen.

Selain itu, beberapa catatan bersejarah tercatat dalam diari negara sepanjang 2013 antaranya lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Gaza, Palestin.

Lawatan itu merupakan peristiwa penting buat Najib apatah lagi beliau merupakan Perdana Menteri yang pertama dari Malaysia berbuat demikian.

Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad sendiri turut mencatat sejarah penuh bermakna apabila secara rasmi beroperasi di bangunan korporat baharu selepas 55 tahun beroperasi di bangunan lama.

Pembubaran, pembentukan kerajaan baharu

3 APRIL - Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

20 APRIL - Hari penamaan calon.

20 APRIL - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memperuntukkan tempoh berkempen yang panjang iaitu selama 15 hari, bermula pada hari penamaan calon.

5 MEI - Pembuangan undi dilakukan sempena PRU-13 yang berlangsung di seluruh negara.

5 MEI - Barisan Nasional (BN) mendapat mandat baharu pada PRU-13 apabila menguasai 133 kerusi Parlimen bagi membolehkannya membentuk kerajaan dengan majoriti mudah.

6 MEI - Datuk Seri Najib Tun Razak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Balai Rong Seri, Istana Negara.

15 MEI - Pengumuman senarai menteri bagi Kabinet baharu penggal 2013-2018.

24 JUN - Mesyuarat pertama penggal pertama Parlimen ke-13 berlangsung selama 16 hari bermula 24 Jun, selepas PRU-13.Perasmian bangunan Utusan

Tarikh 13 September merupakan hari bersejarah bagi warga kerja Utusan Melayu (Malaysia) Berhad (Utusan Melayu) kerana pada tarikh itu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan bangunan Ibu Pejabat baharu kumpulan itu di Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur.

Peristiwa besar itu sekali gus menyorot kembali kenangan kira-kira 41 tahun lalu ketika bapa beliau yang juga Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak merasmikan bangunan tambahan Utusan Melayu pada 22 Jun 1972.

Detik penting itu juga membawa Utusan Melayu setapak lagi ke hadapan dalam industri penerbitan akhbar selepas 55 tahun beroperasi di bangunan lama yang terletak berhadapan bangunan baharu iaitu sejak berpindah dari Singapura pada 6 Februari 1958.

Selain Jabatan Pengarang Utusan Malaysia, bangunan moden setinggi tujuh tingkat yang menelan kos lebih RM90 juta itu turut menempatkan sebuah akhbar terbitan Kumpulan Utusan iaitu Kosmo!.Pemilihan UMNO (12-19 Oktober)


(DARI kiri) Mas Ermieyati Samsudin, Khairy Jamaludin dan
Shahrizat Abdul Jalil bersama Najib Tun Razak dan Muhyiddin Yassin.

UMNO menempa sejarah dalam sistem pemilihan apabila proses pemilihan pemimpin melibatkan jumlah perwakilan yang amat besar berbanding sebelum ini.

Format baharu yang digunakan adalah berdasarkan pindaan Perlembagaan parti pada 2009 ke arah mewujudkan pemilihan lebih terbuka dan telus melalui sistem electoral college, di samping membasmi gejala politik wang.

Lebih 220,000 perwakilan daripada ketiga-tiga sayap UMNO memilih pemimpin mereka dalam pelbagai peringkat - pengerusi tetap, timbalan pengerusi tetap, ketua, naib ketua dan ahli jawatankuasa.

Transformasi yang dilaksanakan itu benar-benar meremajakan UMNO dan secara langsung menunjukkan parti tersebut bukan lagi sekadar kuasa di tangan segelintir perwakilan tetapi menunjangi demokrasi secara terbuka.

13 OKT. - Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Khairy Jamaluddin mempertahan jawatan Ketua Pergerakan Wanita dan Pemuda UMNO manakala Mas Ermieyati Samsudin dipilih sebagai Ketua Pergerakan Puteri UMNO baharu.

19 OKT. - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengekalkan kerusi Naib Presiden UMNO.Utusan Malaysia Online Rencana 20131231
Tags: peristiwa
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments