kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Catatan menarik sepanjang 2013

22 JAN. - Malaysia dipilih sebagai venue pertama bagi kampus cawangan luar negara Universiti Xiamen pada 2015. Kampus cawangan itu akan dibina di tanah seluas 60.72 hektar di Salak Tinggi dan dijangka beroperasi pada September 2015.

30 JAN. - Sebanyak 10 ekor gajah spesies terancam, Pygmy Borneo yang berusia antara empat dan 20 tahun ditemui mati di Hutan Simpan Gunung Rara, Tawau dipercayai akibat racun tikus.

3 OGOS - Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku menjadi tema sambutan Hari Kemerdekaan negara ke-56.

27 OGOS - Universiti terkemuka Mesir, Universiti al-Azhar bersetuju membuka sebuah cawangan pertamanya di luar negara di Malaysia tahun hadapan. Cawangan pertama itu akan dibuka di Nilai dan dikenali sebagai Universiti al-Azhar Kampus Tuanku Muhriz.

28 OGOS - Semua pawagam di seluruh negara akan memulakan tayangan filem dengan dua promo dan nyanyian lagu Negaraku sempena sambutan Hari Kemerdekaan Ke-56.

20 SEPT. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, kerajaan tetap tidak membenarkan jasad bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng disemadikan di negara ini. Beliau berkata, mereka yang tidak berpuas hati boleh mencabar keputusan kerajaan itu di mahkamah.

10 OKT. - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry hadir ke Malaysia bagi menyertai Sidang Kemuncak Keusahawanan Global (GES). Beliau mewakili Presidennya, Barack Obama yang tidak dapat menghadiri persidangan itu ekoran berhadapan masalah dalaman AS.


8 NOV. - Balu pengasas kumpulan Al-Arqam yang diharamkan, Hatijah Aam atau dikenali Ummu Jah yang mengetuai lafaz taubat nasuha bersama kira-kira 400 pengikut pergerakan itu bertekad tidak lagi mengulangi perbuatan mereka mengamalkan ajaran Aurad Muhammadiah.

13 DIS. - Amerika Syarikat (AS) secara rasmi mengucapkan terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang menyelamatkan tentera negara tersebut di Mogadishu, Somalia selepas 20 tahun kejadian itu berlaku.Utusan Malaysia Online Rencana 20131231
Tags: peristiwa
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments