kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Dasar pacu kemajuan negara 2013

25 OKT. - Bajet 2014
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2014 melibatkan peruntukan berjumlah RM264.2 bilion meliputi RM217.7 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM46.5 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.

Bertemakan Memperteguh Ketahanan Ekonomi, Memperkasa Transformasi dan Melaksana Janji, Bajet 2014 merupakan bajet pertama selepas kerajaan Barisan Nasional (BN) sekali lagi diberi mandat dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Bajet yang menggariskan lima teras utama itu juga merupakan bajet kelima yang direncana Najib selaku Menteri Kewangan sejak 2009.

MANDAT sebagai pemerintah yang diberikan sekali lagi oleh rakyat kepada Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 membolehkan kerajaan meneruskan pelbagai agenda transformasi negara ke arah negara maju dan berpendapatan tinggi. Matlamat itu didorong dengan pelbagai pendekatan dan dasar baharu yang diperkenal kerajaan serta dasar yang ditambah baik serta dipertingkatkan. Selain mengkhusus kepada kelompok sasar tertentu seperti orang Melayu dan kaum bumiputera, dasar bersifat menyeluruh bertujuan meningkatkan kesejahteraan masyarakat pelbagai kaum, agama, latar belakang dan peringkat turut dirangka kerajaan.6 SEPT. - Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025

Dilancarkan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin, PPPM 2013-2025 merupakan dokumen rasmi yang amat signifikan untuk pembangunan negara serta dalam masa sama mampu melahirkan pelajar bersahsiah terpuji serta berkeperibadian tinggi.

Menerusi pelan itu, kerajaan meletakkan harapan tinggi supaya pendidikan yang menjadi teras kepada pelan berkenaan berperanan sebagai tunjang kepada proses transformasi negara.

Pelan tersebut lahir selepas proses pencernaan daripada pelbagai pihak sejak dua tahun lalu dan merupakan rangka yang terhasil dengan begitu teliti, tuntas, menyeluruh dan mencakupi semua lapisan masyarakat.

16 JAN. -Bantuan Persekolahan RM100 seorang seperti yang dijanjikan oleh kerajaan dalam Bajet 2013 mula diagihkan kepada 4.98 juta pelajar di seluruh negara.

17 JAN. - Kerajaan mengumumkan pengecualian pembayaran bil elektrik RM20 ke bawah bagi pengguna domestik dilanjutkan sehingga Disember.

31 JAN. - Skim Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) dilancar bagi membantu lebih ramai golongan muda mendapatkan lesen motosikal B2 dengan mudah dan murah.

15 FEB. - Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KARISMA @Hati Rakyat) - inisiatif terbaharu bagi membantu rakyat berpendapatan rendah dan miskin dilancarkan dengan peruntukan sebanyak RM50 juta diagihkan kepada 200,000 penerima.

20 FEB. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menandatangani Ikrar Integriti Pilihan Raya Transparency International dan memperteguh komitmen memerangi rasuah terutama dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

19 MAC - Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dijadikan inisiatif tahunan.

16 MAC - Mini Pusat Transformasi Bandar (UTC) pertama dibuka di Kompleks Perniagaan dan Komuniti Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur.

25 MAC - Penubuhan Zon Selamat Sabah Timur (ESSZONE) meliputi 10 daerah sebagai memberi asas perundangan kepada Eastern Sabah Security Command (ESSCOM).

30 MAC - Kerajaan mengumumkan penambahan 1,000 lagi unit Unit Rondaan Bermotosikal (URB).

19 MAC - Pembentangan laporan tahunan Program Transformasi Negara (sebahagian besar matlamat Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) berjaya dicapai).

25 MAC - Kerajaan meluluskan tuntutan Dana Pencen, imbuhan tetap perumahan, pembayaran sagu hati tamat perkhidmatan dan penyelarasan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada tujuh agensi Badan Berkanun yang Diasingkan Saraan (BBDS).

13 APRIL - Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) memperuntuk sebanyak RM1.4 bilion bagi membina 20,000 unit rumah generasi kedua Felda di bawah Projek Perumahan Generasi Baru Felda (PGBF) dalam tempoh lima tahun.

18 APRIL - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyempurnakan majlis pecah tanah dan melancarkan Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia untuk fasa pertama membabitkan pembinaan 1,256 unit rumah di Presint 17 dan 256 unit di Presint 11, Putrajaya.

1 JUN - Nasib lebih 63,000 kakitangan kerajaan bertaraf kontrak dan sementara dalam perkhidmatan awam kini terbela kerana kerajaan mula mencarum untuk mereka kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

1 JULAI - Berkuat kuasa hari ini, Kementerian Sumber Manusia tidak akan menerima lagi sebarang permohonan daripada mana-mana syarikat untuk menunda pelaksanaan gaji minimum kepada pekerja tempatan atau asing.

19 JULAI - Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan shisha adalah haram.

11 OKT. - Penubuhan Pusat Inovasi dan Kreatif Global Malaysia (MaGIC) dengan matlamat merancakkan lagi kegiatan keusahawanan di negara ini.

11 OKT. - Perkidmatan Teksi 1Malaysia, TEKS1M yang menggunakan kereta Proton Exora dilancar.

7 DIS. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemberian wang tunai RM500 bagi setiap keluarga mangsa banjir di Pantai Timur.

10 OKT. - Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2013. Rang undang-undang akta itu diluluskan Dewan Negara sekali gus antara lain memberi kuasa kepada Lembaga Pencegahan Jenayah mengeluarkan arahan menahan penjenayah selama dua tahun. Rang undang-undang itu diluluskan selepas dibahaskan oleh seramai 31 Ahli Dewan Negara selama dua hari walaupun dibantah anggota dewan propembangkang yang menggunakan alasan hak asasi manusia.

6 FEB. - Datuk Seri Najib Tun Razak (tiga dari kiri) melancarkan Skim Prihatin Pendidikan 1Malaysia (SPP1M) di Pejabat Perdana Menteri, Putrajaya.

23 OGOS - Projek hospital pakar kanak-kanak yang secara komprehensif memfokus kepada disiplin pediatrik atau kesihatan kanak-kanak dilancar secara rasmi di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

14 SEPT. - Strategi Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat satu anjakan besar dalam agenda membela serta meningkatkan taraf kehidupan bumiputera dengan melancarkan strategi Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, Selangor.

Inisiatif itu merangkumi lima fokus utama iaitu mendaya modal insan bumiputera, memantapkan pemilikan ekuiti bumiputera dalam sektor korporat, memperkukuh pemilikan aset bukan kewangan bumiputera, memperhebat keusahawanan dan perniagaan bumiputera dan memantapkan ekosistem penyampaian perkhidmatan.

Antara inti pati utama inisiatif itu adalah:

l Skim Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB2) akan dilancarkan oleh Permodalan Nasional Bhd. dengan suntikan sebanyak 10 bilion unit saham.

l Dana tambahan berjumlah RM700 juta kepada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional. Bilangan usahawan TEKUN Nasional dijangka meningkat kepada 370,000 pada 2015.

l Tambahan pembiayaan pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) sebanyak RM300 juta untuk tempoh lima tahun. Sahabat AIM disasarkan meningkat kepada 500,000 pada 2015.

l Skim Permulaan ‘Entrepreneur’ Baharu Bumiputera (Superb) yang akan membantu syarikat permulaan menerusi dana sebanyak RM100 juta, dalam tempoh tiga tahun.Utusan Malaysia Online Rencana 20131231
Tags: dasar, peristiwa
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments