kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Buku bertemu ruas ~ Jenayah 2013

2 JAN. - Polis menahan empat penjenayah termasuk dua wanita serta merampas tiga pucuk pistol berserta 68 butir peluru dalam serbuan di sebuah rumah di Kepala Batas, Pulau Pinang.

22 JAN. - Polis berjaya menahan enam anggota Geng Chandra dan merampas pelbagai jenis dadah bernilai hampir RM1 juta dalam serbuan ke atas sebuah setor yang dijadikan makmal mini memproses dadah di Jalan Masai Lama, Plentong, Johor.

18 FEB. - Ketua penjenayah curi kenderaan mewah bergelar Geng Farid yang bermaharajalela di Manjung sejak dua tahun lalu mati dalam kejadian berbalas tembakan dengan polis di Ayer Tawar, Sitiawan, Perak.

30 MEI - Polis Kelantan merampas sebanyak 93,694 biji pil kuda bernilai RM2.97 juta selepas menyerbu sebuah rumah di Kampung Kebakat di Wakaf Bharu, Tumpat, Kelantan.

30 JULAI - Seorang bekas tahanan Ordinan Darurat (EO) yang mempunyai 20 rekod jenayah mati selepas berbalas tembakan dengan polis dalam satu sekatan jalan raya berhampiran Kompleks Desa, Kepong.

19 OGOS - Polis menembak mati lima anggota kumpulan kongsi gelap dipercayai pembunuh upahan yang dikehendaki kerana terbabit dalam kes bunuh dan cubaan bunuh di Pulau Pinang, Kedah dan Negeri Sembilan.

10 SEPT. - Jabatan Kastam Diraja Malaysia merampas sejumlah 7.4 kilogram dadah jenis syabu bernilai RM1.48 juta dalam serbuan di kawasan pesisiran Sungai Batu, Teluk Kumbar.

12 SEPT. - Dua penjenayah dipercayai ahli Geng 36 mati ditembak polis di persimpangan lampu isyarat Jalan Cheng, Melaka.

21 SEPT. - Sembilan lelaki ditahan disyaki terlibat dengan penghasilan bom buatan sendiri di dua premis berasingan di Sungai Petani.

23 SEPT. - Suspek utama kes pembunuhan pengasas Ambank, Hussain Ahmad Najadi ditahan polis di Taman Larut Tin Taiping, Perak.

3 OKT. - Dua daripada tiga penjenayah yang ditembak mati di Gerik, Perak dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan penjenayah yang paling dikehendaki.

9 OKT. - Sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor berjaya menembak mati tiga penjenayah dalam kejadian berbalas tembakan di Lebuh Raya Duta-Uu Kelang (DUKE), arah Gombak.


10 NOV. - Genap 19 hari pemburuan pasukan polis terhadap pengawal keselamatan yang membunuh seorang pengawai operasi AmBank di Subang Jaya, Selangor pada 23 Oktober lalu, suspek warga Indonesia itu, Ardi Hamza, 37, akhirnya berjaya ditangkap di Kota Tinggi, Johor.

20 NOV. - Selepas 10 hari diburu, polis akhirnya memberkas ketua Tuhan Harun iaitu Harun Mat Saat dalam serbuan ke atas sebuah rumah di Bandar Baru Tangkak, Johor.

13 DIS. - Sebanyak 47 individu kebanyakannya dari benua Afrika ditangkap dalam operasi bersepadu yang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Jabatan Imigresen di sekitar Taman Sri Kepong.

Lahad Datu bermandi darah

9 FEB. - Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

11 FEB. - Sekumpulan nelayan terserempak dengan lebih 100 individu berpakaian tentera dan bersenjata api di Kampung Tanduo.

12 FEB - Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mat Bom.

14 FEB - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan kerajaan akan melakukan yang terbaik termasuk melalui rundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut.

26 FEB - Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.

1 MAC - Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera.

2 MAC - Enam anggota polis terkorban ekoran pertempuran di Kampung Simunul, Semporna.

4 MAC - Kira-kira 40 orang penduduk ditawan kumpulan penceroboh dari Sulu bagaimanapun 16 berjaya lolos.

5 MAC - Op Daulat dilancarkan menyebabkan lebih banyak pengganas terbunuh sehingga kumpulan pengganas Kiram lumpuh sepenuhnya.

7 MAC - Seramai 32 lagi pengganas Sulu ditembak mati dalam Op Daulat di Kampung Tanjung Batu dan Kampung Tanduo, Lahad Datu.

8 MAC - Lebih 50 individu yang dipercayai terlibat dengan pengganas Sulu ditangkap dalam operasi memburu saki-baki kumpulan itu.

12 MAC - Seorang lagi wira negara gugur dan seorang lagi cedera dalam pertempuran di Kampung Sungai Nyamuk, Lahad Datu yang turut menyaksikan dua pengganas Sulu mati ditembak.

20 OKT. - Ketua kumpulan pengganas Sulu di Filipina, Jamalul Kiram III dilaporkan meninggal dunia akibat kegagalan fungsi organ.

KEJADIAN pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu, Sabah pada awal Februari menjadi peristiwa hitam dalam catatan sejarah negara sepanjang tahun ini. Pencerobohan kira-kira sebulan itu menyaksikan sebanyak 10 anggota keselamatan negara terkorban manakala lebih 60 pengganas Kiram ditembak mati selepas enggan menyerah diri. Selain itu, Op Daulat yang dilancarkan bagi menamatkan pencerobohan tersebut turut berjaya menangkap lebih 100 anggota kumpulan pengganas berkenaan. Dalam pada itu, tahun 2013 turut menyaksikan komitmen tinggi Polis Diraja Malaysia (PDRM) membanteras kejadian jenayah berat tertutama kongsi gelap menerusi Operasi Cantas Khas (Op Cantas) selain lumpuhnya beberapa kumpulan yang aktif menjalankan aktiviti-aktiviti jenayah di seluruh negara.


Op cantas

17 OGOS - PDRM lancar Op Cantas secara besar-besaran sebagai perang terhadap individu atau suspek jenayah.

29 OGOS - Kementerian Dalam Negeri mendedahkan senarai 49 kongsi gelap yang mempunyai keanggotaan seramai 40,313 ahli dan aktif beroperasi di seluruh negara. Antara senarai kongsi gelap tersebut ialah Geng 007, Tiga Line dan Geng 30 yang majoritinya dianggotai oleh kaum Melayu. Kebanyakan kaum India pula menganggotai Geng 04, Geng 21, Geng 24, Geng 08, Geng 18, Geng 35, Geng 36, Geng 303 dan Geng Satu Hati.

9 DIS. - PDRM umum memeriksa lebih sejuta individu sepanjang Op Cantas dengan sebanyak 39,097 individu yang terlibat dalam pelbagai kesalahan ditahan. Sebanyak 1,160 senjata api dan senjata berbahaya turut dirampas.

Utusan Malaysia Online Rencana 20131231
Tags: jenayah, peristiwa
Subscribe

 • Brain and body of people in power

  From the bully in the playground to the office, power dynamics are everywhere in our lives. Allegations aside, it is seen that powerful men in…

 • Using our brain power

  DUA telur setengah masak dan satu kopi-o, kurang manis. This is one phrase that first-time visitors to our country will find most useful if they…

 • Low wages at home behind brain drain

  VISITING New York recently, I met up with a former colleague who was transferred to the North American headquarters of Thomson Reuters in Manhattan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments