kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ratu Oleokimia Malaysia

WE must have vision to see our potential, And faith to believe that we can; Then courage to act with conviction, To become what God meant us to be!"

Inilah kata-kata yang menjadi pegangan Ketua Pengarah Lembaga Getah Malaysia, Datuk Dr. Salmiah Ahmad yang boleh digelar Ibu Oleokimia Malaysia.

Dilahirkan di Penanti, Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Dr. Salmiah dan kakaknya dibesarkan oleh seorang ibunya yang merupakan seorang ibu tunggal.

"Ketika itu hidup memang susah, kalau dapat makan lauk tauge dah kira mewah," katanya yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Penanti aliran Melayu.

Beliau kemudian bertukar ke Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Mertajam sebelum berpindah ke Kolej Tunku Kurshiah selepas mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Lower Certificate Education (LCE).

Selepas mendapat keputusan yang cemerlang dalam Malaysia Certificate Education (MCE) Dr. Salmiah melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat (AS) dalam bidang kimia sehingga ijazah sarjana dalam bidang kimia organik.

DR. Salmiah Ahmad (kanan) melihat mesin menoreh getah ARTS sambil diberi penerangan oleh
Ketua Unit Reka Bentuk Produk, Dr. Nazirah Ahmad (kiri) dan pegawai penyelidik Lee Jiang Joon (tengah).


"Di sana saya mendirikan rumah tangga dan pada tahun 1981 saya balik ke Malaysia dan bertugas sebagai pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM)," katanya.

Apabila suami berpindah kerja ke Kuala Lumpur, Dr. Salmiah bertukar sebagai Pegawai Penyelidik di Institut Penyelidikan Minyak Sawit Malaysia (PORIM) sehingga 2010.

"Bagaimanapun langit tidak selalu cerah apabila jodoh dengan suami tidak panjang setelah mempunyai seorang anak.

"Malangnya jodoh ke dua juga tidak kekal lama. Bagi mengubat luka, saya menjadi wanita workaholic dan pada masa yang sama ibu banyak bergantung dengan saya," katanya.

Semasa di PORIM juga, Dr. Salmiah melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD dalam bidang kimia fizikal serta Degree Exec MBA.

Di PORIM, Dr. Salmiah menjalankan kajian berkaitan oleokimia sehingga boleh digelar, Ibu Olekimia Malaysia.

Beliau juga bertanggungjawab mengasaskan Oleochemical Technology Centre atau Pusat Teknologi Oleokimia (AOTC) di PORIM bagi menghasilkan pelbagai produk hiliran sawit.

Pelbagai jenis barangan siap dapat dihasilkan daripada oleokimia seperti bahan pencuci, kosmetik, pelincir, aditif, plastik, bahan bakar, farmaseutikal, bahan kimia untuk industri dan pertanian.

Terhad

Produk-produk lain termasuk makanan haiwan, cat polimer, bahan campuran makanan, alat pemangkin pemprosesan dan sebagainya.

"Ketika bertugas di PORIM, masa saya amat terhad kerana memberikan sepenuh komitmen kepada kerja.

"Masa lapang hanya untuk ibu dan anak kesayangan yang memberi semangat kepada saya," katanya yang gemar menonton filem Hindustan, memasak dan membeli-belah dengan keluarga.

Seperti ahli kimia, berikutan minatnya yang mendalam dalam bidang masakan, Dr. Salmiah gemar memasak dan menukar resipi yang ada sehingga mendapat apa yang diinginkan.

"Mungkin ini juga warisan daripada arwah ibu yang pandai memasak dan menjual kuih selain menanam padi untuk menyara hidup kami sekeluarga," katanya.

Walaupun gila bekerja tetapi sejak menerima cucu awal tahun lepas, beliau kini lebih banyak menghabiskan masa bersama-sama cucu kesayangan.

"Kini kami sering menghabiskan masa bercuti dengan keluarga sejak ada cucu," katanya yang bertanggungjawab menjaga arwah ibunya semasa sakit.

Dr. Salmiah menyifatkan anaknya juga workaholic atau kuat bekerja sepertinya tetapi lebih cenderung kepada bidang seni.

Bercerita mengenai tugasnya sebagai Ketua Pengarah LGM, Dr. Salmiah berkata, "Saya amat bersyukur dengan pencapaian dan saya tidak sangka akan sampai ke tahap ini".

"Tetapi memulakan tugas di tempat baru memang mencabar," katanya.

Dr. Salmiah memulakan perancangan dengan objektif mengembalikan kecemerlangan penyelidikan dan pembangunan (R&D) di LGM.

"Saya menetapkan semua pegawai penyelidik perlu mempunyai dua projek penyelidikan setahun," katanya.

Bagi Dr. Salmiah walaupun latar belakangnya banyak terarah kepada minyak sawit tetapi baginya getah adalah sesuatu yang unik.

"Saya berharap dapat menjadikan LGM bertaraf dunia selain mengembalikan kecemerlangan institusi berkenaan seperti sebelumnya," katanya.

Namun begitu, Dr. Salmiah senantiasa bersyukur dengan kejayaannya sekarang walaupun pada asalnya hidup susah bersama ibunya tetapi berjaya mendaki ke puncak dengan menjawat jawatan tinggi dalam perkhidmatan awam.KHAIRUNNISA SULAIMAN nisa.sulaiman@utusan.com.my Utusan Malaysia Online Rencana 20140105

Tags: oleokimia, tokoh
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments