kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sabri Yunus sang sutradara

Di negara kita, kerja yang paling mudah sekali ialah jadi pengarah drama. Siti tengok siapa sahaja boleh jadi pengarah. Asalkan boleh pekik “camera roll...action....cut" layaklah jadi pengarah drama. Disebabkan laluannya mudah jadi sedikitlah yang berkualiti sebagai pengarah atau sutradara, kata orang Indonesia.

Ada orang kata, kalau baling batu mesti jatuh atas kepala mereka yang “bergelar" pengarah drama. Banyak sungguh. Dan banyak juga drama yang sungguh teruk.

Kerana peluang menjadi pengarah drama terbuka luas, muncullah Sabri Yunus. Banyak orang kenal Sabri sebagai pelawak tapi sebenarnya dia seorang pelakon. Ada watak komedi ada watak gedebe macam dalam filem Jogho.

Sekarang Sabri bukan sahaja “bergelar" pengarah drama, malah pengarah yang sangat berpotensi di negara ini. Setakat ini kalau tak silap sudah lapan drama telefilem yang dihasilkan, tujuh sudah siar dan satu akan disiarkan.

Dimensi

Sabri memberikan dimensi tersendiri dalam pengarahan dan sebahagian besar dia turut menulis lakon layar dan cerita asal. Dari segi subjek dan struktur naratif, tujuh drama yang telah disiarkan memperlihatkan tandatangan Sabri.

Dia bermula dengan drama Sanggul Berdarah, Parut Asyikin, Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman, Sorok Bau Budu, Sebuah Piala Seekor Kambing, Vespa Sharif Dol, Asyura dan yang akan disiarkan ialah Olong.

Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman dan Asyura adalah adaptasi naskhah pentas karya Johan Jaafar. Asyura dari pentas dan pernah menjadi drama dalam slot Drama Minggu Ini (DMI) di RTM pada awal 1980-an.

Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman adalah sebuah novel karya Sasterawan Negara Anwar Ridhuan. Siti fikir tidak ada penerbit atau pengarah yang akan mengadaptasi novel ini kerana bukan dari laras novel I Love You Mr Arrogant, Playboy itu Suamiku atau Ombak Rindu.

Jangan silap faham pula, I Love You Mr Arrogant itu bukan novel Inggeris, itu novel Melayu cuma judulnya Inggeris. Salah satu sebabnya tentulah judul bahasa Melayu tidak melambangkan kemajuan dan kemodenan.

Sabri mampu memberikan kelainan dan kesegaran ketika drama televisyen kita menuju zaman suram. Bagi Siti, Sabri juga telah mengangkat maruah kepada drama Melayu ketika terjatuh dalam kecelaruan antara memburu rating dan nilai. Sebahagian besar drama Melayu lebih kepada gambar bergerak daripada memancarkan wacana sosial.

Dalam kegilaan penerbit, pengarah dan stesen televisyen melonggokkan drama yang meminjam fantasi sosial di luar kotak sosiobudaya setempat, Sabri kembali ke dalam dan mengungkapkan pemikiran Melayu yang sesetengah pihak “malu" untuk memikirkan tentangnya.

Ketika banyak drama Melayu memilih lokasi di luar negara menjejaki filem Bollywood yang sudah malu dengan lokasi di India, Sabri kembali ke kampung dan pendalaman. Siti percaya kalau dari kayu ukur sesetengah penerbit dan pengarah, drama arahan Sabri tak vouge. Sebabnya dia bukan excapist yang membawa penonton lari daripada realiti.

Drama-drama arahan Sabri mengemukakan wacana dari galur cerita yang tidak melodrama. Tidak ada sedu sedan untuk memagut simpati penonton. Yang ketara tidak ada pesanan atau khutbah yang didaktik untuk memberi “mesej" kepada penonton. Kalau nak cari mesej baca telegram saja.

Siti secara peribadi tertarik dengan drama Parut Asyikin, Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman, Sorok Bau Budu dan Sebuah Piala Seekor Kambing. Sebabnya drama-drama ini bukan berdrama dengan plot yang bersimpang siur tapi mendekati gaya simplycity. Tapi banyak pengarah dan penerbit tak suka gaya ini kerana mereka masih di takuk lama, asal drama mesti berselirat plot dan sub-plot.

Barangkali sebab itulah semua drama-drama arahan Sabri setakat ini hanya diterbitkan oleh syarikat produksi Balang Rimbun. Mungkin penerbit dan pengarah sudah satu kepala dan mereka dapat mencipta keserasian.

Apabila Siti tengok cara Sabri berkerja, berfikir dan memerah otak, rupanya nak “bergelar" pengarah jauh lebih mudah berbanding menjadi pengarah. Kerana itu teori auteur oleh Andre Bazin meletakkan pengarah berada pada kedudukan tertinggi. Mungkin yang “bergelar" pengarah jauh lagi kot.

SITI JARUM: Tahniah.Siti Jarum Utusan Malaysia Online Rencana 20140105
Tags: sutradra, tokoh
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments