kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat

Mudahnya Melayu...

Perhimpunan haram untuk menggulingkan kerajaan pada malam 31 Disember lalu, sekali lagi gagal. Pencapaian terhebat sebahagian peserta perhimpunan itu apabila bertindak liar menawan pentas persembahan di Dataran Merdeka. Tetapi mereka dimalukan oleh rakyat Malaysia yang tidak memberikan sambutan.

Semoga ia diambil iktibar oleh semua pihak. Demonstrasi sebagai senjata tidak akan berjaya di Malaysia yang budaya demokrasi cukup matang.

Antara yang banyak diperkatakan selepas itu adalah komen Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang dalam Twitter tentang anak-anak muda Melayu yang terus diperguna dalam perhimpunan haram itu.

``Saya bukan rasis. Saya sedih lihat anak-anak Melayu diperalat untuk buat demo jalanan pembangkang. Pernah nampak kaum lain? Fikirkanlah masa depan anda. Selalu dalam demo jalanan, yang kena tangkap majoriti Melayu. Kenapa adik-adik perlu diperguna.''

Awang hanya senyum. Keng Liang 100 peratus betul. Anak-anak muda bukan Melayu berjuang dengan ilmu dan keinsafan untuk majukan diri, ramai pemuda Melayu pula terutama siswazah yang prestasi akademik tidak sehebat mana, berjuang dengan emosi yang dicaturkan oleh pihak lain.

Memang serba-serbi Melayu mudah diperalat termasuk ke tahap mengkhianati agama dan bangsa sendiri. Untuk mengharapkan berfikir secara strategik, jauh sekali. Seperti kata mantan Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad, Melayu mudah lupa dan Awang ingin menambah - tidak tahu bersyukur. Nilai perjuangan sekadar untuk menang sorak kampung tergadai.

Utusan Malaysia Rencana 20140105

Tahniah Guan Eng!

Ketika kerajaan pusat memulakan pelbagai langkah penjimatan dan mengurangkan perbelanjaan kos sektor awam, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyambut tahun baharu 2014 dengan kereta mewah.

Di sebalik bajet defisit kerajaan negeri empat tahun berturut-turut, beliau tergamak mengambil keputusan menggunakan kereta Mercedes Benz S300L menggantikan Toyota Camry 2.5 yang baru diperoleh kerajaan negeri Oktober tahun lalu.

Seseorang Menteri Besar yang berjiwa rakyat tidak akan luluskan pembelian itu. Dalam keadaan rakyat berdepan dengan peningkatan kos sara hidup dan ramai lagi penduduk Pulau Pinang yang hidup di bawah paras kemiskinan, beliau tidak seharusnya kelihatan bermewah dan boros.

Walau apa alasan yang diberi, ia tidak boleh mewajarkan pembelian tersebut. Pada Awang, ia menyerlahkan lagi belang sebenar Guan Eng. Segala slogan indah yang beliau canangkan termasuk janji untuk berjimat cermat dan mengelak pembaziran, hanyalah retorik. Boleh muntah hijau mendengarnya.

Selama ini Guan Eng mentohmah pemimpin kerajaan pusat kononnya boros berbelanja wang rakyat, beliau sendiri bagai ayam kokok berderai-derai, ekor bergelumang tahi.

Awang mahu mengingatkan Guan Eng, undi yang rakyat beri semasa PRU-13, bukan mandat untuk bermewah. Untuk rekod, Guan Eng pernah dilaporkan membatalkan pembelian Proton Perdana V6 sebaik sahaja beliau menjadi Ketua Menteri selepas PRU-12 pada 2008.

Entah mengapa beliau menolak kereta buatan tempatan. Persoalannya, beliau membatalkan pembelian itu atas kuasanya sebagai Ketua Menteri tetapi mengapa tidak berbuat demikian apabila melibatkan kereta mewah?

Awang tidak fikir pemimpin DAP seperti Karpal Singh menyokong pembelian Mercedes-Benz S300L. Orang Cina yang banyak mendokong Guan Eng juga tidak teruja kerana bukan sifat kaum itu suka melihat pemimpin boros. Bagi sebahagian orang Cina, sikap Guang Eng itu hanya memalukan kaum mereka.

Apa pun tahniah kerana dapat bergaya dengan kereta mewah guna wang rakyat pada tahun baharu. Syok ma!

Harapan 2014

Masalah kesesakan lalu lintas di jalan-jalan utama di Kuala Lumpur dan sekitarnya terus menghantui warga kota. Lebih-lebih dengan adanya kerja-kerja pembinaan projek pembinaan MRT di banyak lokasi.

Di Jalan Lingkaran Tengah Dua (MRR2), keadaan lebih teruk dan tidak stabil. Ia diburukkan dengan kerja-kerja pembaikan dan mengorek jalan di merata-rata tempat, yang tidak sistematik. Itu belum menyentuh permukaan jalan tidak berkualiti dan kelemahan penguatkuasaan.

Di kebanyakan lokasi yang memerlukan peranan polis trafik, ia tidak dimanfaatkan. Sudah sampai masanya polis trafik digembleng semaksimum mungkin. Jika tidak, rakyat selaku pembayar cukai akan melihat pasukan itu lebih memberi keutamaan menjaga urusan trafik orang kenamaan.

Mesejnya, kerajaan perlu lebih efisien menangani kesesakan lalu lintas dengan menubuhkan pasukan petugas khas membabitkan semua pihak berkaitan.

Contohnya, setiap kali cuti umum di Selangor, Kuala Lumpur sesak teruk dengan semua pihak menanganinya secara biasa seolah-olah kesesakan itu tidak boleh diuruskan dengan lebih efisien.

Semoga 2014 ada pembaharuan.

Utusan Malaysia Online Rencana 20140105

DAP dan Islam

Cadangan tiga wakil rakyat DAP supaya Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda bagi memastikan hak orang bukan Islam dibela, mencetuskan tanda tanya besar apa muslihat parti itu.

Persoalan berlegar apa lagi DAP mahu dalam isu kalimah Allah yang sepatutnya parti itu sudah jelas dan faham dalam menjaga sensitiviti umat Islam.

Tidak cukupkah provokasi demi provokasi yang dilakukan bermula dengan gesaan Lim Guan Eng, Setiausaha Agung yang belum disahkan jawatannya oleh Pendaftar Pertubuhan ) pada awal Januari 2013, menuntut kalimah suci umat Islam itu dibenarkan penggunaannya oleh agama lain. Siapa yang terlebih dahulu percikkan api?

Sampai saat ini, Guan Eng belum meminta maaf kepada umat Islam. Tidak lama selepas kenyataan tersebut, terdapat beberapa individu mengedarkan Bible berbahasa Melayu yang mempunyai kalimah Allah di Pulau Pinang termasuk di perkarangan sekolah.

Apakah pendirian DAP menyokong penggunaan kalimah Allah oleh gereja Katolik mempunyai agenda lebih besar meliputi penerbitan dan pengedaran Bible versi Bahasa Melayu yang lebih meluas kepada umat Islam? Awang berharap tidak.

Tetapi soalan ini pernah dibangkitkan oleh tokoh politik, Dr. Mohd. Puad Zarkashi yang mahu penjelasan dakwaan kononnya DAP akan mencetak 100,000 naskhah Bible versi tersebut. Tidak pasti sama ada pertanyaan itu sudah dijawab, yang kita semua mahu DAP diberi peluang menjelaskannya.

Awang juga ingin menyampaikan keresahan umat Islam yang nada pertanyaan makin membara. Apakah DAP anti-Islam dan mengapa mahu terus menggugat kepentingan umat Islam yang selama ini sudah banyak berkorban dan bertolak ansur?


Utusan Malaysia Online Rencana 20140105

Pencerobohan

Awang bersyukur masyarakat Islam masih bertenang menghadapi provokasi keterlaluan dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh pihak Persatuan dan Kolej Bible Malaysia.

Tindakan Jabatan Agama Islam (JAIS) merampas 351 Bible Bahasa Melayu yang mengandungi kalimah Allah dalam serbuan di premis persatuan itu telah meredakan kemarahan umat Islam.

Terdapat kebimbangan jika pihak berkuasa lewat bertindak tegas, segelintir pihak Islam mengambil jalan ekstrem yang boleh mencetuskan pertelingkahan agama.

Tiada mana-mana pihak wajar diberi ruang memudaratkan keselamatan dan ketenteraman awam. Dalam isu tindakan JAIS, jabatan itu harus dibela kerana melindungi kesucian Islam.

Logik amat mudah. JAIS tidak akan bertindak jika pihak-pihak berkenaan tidak melanggar titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berpandukan fatwa yang diwartakan bahawa kalimah Allah tidak boleh digunakan oleh bukan Islam di negeri itu.

Keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes tersebut juga cukup jelas. Sudah banyak kali peringatan termasuk oleh Sultan Selangor dibuat tetapi diingkari. Kenyataan pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew yang menyeru gereja Katolik di negeri itu menggunakan kalimah Allah, memburukkan lagi keadaan. Umat Islam bangkit membantah.

Pada Awang, tohmahan kononnya JAIS bertindak keterlaluan, adalah cubaan untuk mengalih isu pokok yang sebenarnya tidak boleh lagi dikompromi.

JAIS juga pernah dipersalahkan selepas melakukan pemeriksaan ke atas sebuah gereja yang cuba memurtadkan orang Islam pada Ogos 2011.

Awang angkat topi kepada JAIS kerana menjalankan tanggungjawab mengikut undang-undang dalam mempertahankan kesucian Islam biarpun berdepan dengan banyak cabaran. Sebarang kegagalan untuk bertindak akan memberi isyarat yang salah kepada umat Islam dan seluruh masyarakat di negara ini.

Apa yang berlaku ini, adalah satu lagi pencerobohan ke atas kedaulatan Islam yang tidak boleh diambil mudah. Pencerobohan besar bermula dengan pencerobohan kecil, yang sudah banyak kali terjadi.

Bagi pihak-pihak berkenaan yang berniat serong, inilah masa untuk menilai sejauh mana umat Islam yang telah berpecah belah atas ideologi politik memberikan respons. Jika kecil reaksi dan orang Islam mengambil sikap tidak peduli, mereka akan jauh lebih berani dan dominan selepas ini. Salah siapa jika semua itu berlaku?Utusan Malaysia Online Rencana 20140105
Tags: dap, harapan, islam, melayu, pencerebohan, politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments