kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kami tahu siapa mastermind itu’

ISU serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas premis Persatuan Bible Malaysia dan merampas 351 naskhah Bible versi bahasa Melayu dan Iban yang mengandungi kalimah Allah dua hari lalu seperti dijangka telah menimbulkan banyak reaksi negatif.


Dalam menjawab isu itu, Pengerusi Yayasan Murni Aqidah Malaysia yang juga Timbalan Presiden Jalur Tiga Malaysia (Jati), Datuk Dr. Aidit Ghazali (gambar) menyifatkan kelompok penganut Kristian yang cuba menimbulkan huru-hara dengan cara sedemikian adalah mereka yang menjadi boneka kepada kuasa-kuasa politik.


Dalam satu sidang akhbar bersama Presiden JATI, Datuk Dr. Hasan Ali yang dihadiri wartawan Mingguan Malaysia, MAISARAH SHEIKH RAHIM, beliau mengingatkan kelompok berkenaan agar sedar dan berhenti menjadi boneka kerana mereka sedang diperalatkan.


WARTAWAN: Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 secara jelas melarang penyebaran agama lain kepada umat Islam. Mengapa mereka mempersoalkan tindakan JAIS itu?


AIDIT: Kelompok ini yang menimbulkan huru-hara ialah kelompok yang menjadi boneka kepada kuasa-kuasa politik tidak bertanggungjawab. Kita lihat mereka melampaui batasan Perlembagaan dan peruntukan undang-undang peringkat negeri mahu pun persekutuan.

Sekiranya mereka hendak buat dakwah dalam kalangan bukan Islam dipersilakan. Tetapi dalam Perlembagaan, kebebasan beragama itu adalah bersyarat, iaitu tidak boleh menimbulkan ketidakharmonian dan ketidakstabilan dalam kalangan orang Islam. Justeru, kalau satu-satu perkara itu menimbulkan kegusaran masyarakat Islam, maka ini bercanggah dengan Perlembagaan.

Mengapakah ada desakan untuk meminda enakmen ini?

AIDIT: Enakmen ini sekadar menterjemah semangat Perlembagaan. Begitu juga fatwa yang dikeluarkan demi melindungi hak orang Islam yang terkandung dalam al-Quran dan al-Sunnah serta Perlembagaan. Kita tidak buat lebih daripada apa yang sepatutnya. Begitu juga apa yang diperlakukan oleh Paderi Lawrence telah mencabar titah sultan termasuk mencabar keluhuran penghakiman yang telah diputuskan oleh Mahkamah Rayuan.

Saya dan rakan-rakan musykil adakah ibadat mereka tercemar sekiranya tidak menggunakan kalimah Allah? Kami amat bersimpati kepada mereka yang menjadi boneka kepada kuasa politik. Mereka kena kembali memahami apa yang terkandung dalam enakmen itu, memahami Perlembagaan, fatwa dan kuasa raja-raja Melayu.

Kita lihat parti pembangkang memberi sokongan luar biasa kepada kelompok ini. Tetapi apabila dicabar, mereka diam. Saya menyeru kepada paderi-paderi terutamanya untuk kembali sedar dan berhenti menjadi boneka.

Tindakan gereja itu termasuk Paderi Lawrence boleh dianggap cubaan untuk memesongkan akidah umat Islam. Komen Datuk?

AIDIT: Pemesongan adalah SOP (prosedur operasi standard) mereka untuk memporak-perandakan umat Islam. JATI telah mengenal pasti 15 cara puak-puak ini menimbulkan propaganda yang akan membinasakan akal dan kerohanian serta kepercayaan umat Islam.

Kami nak ingatkan mereka ini mana ada orang bukan Islam yang tidak mahu kepada keamanan. Daripada isu yang dipermainkan oleh boneka ini, apa manfaat yang kita dapat? Kepada tiga ADUN yang nak bawa pindaan enakmen ini, kami alu-alukan kerana kita akan lihat pekung sebenar di sebalik agenda konspirasi jahat mereka termasuk mengganggu-gugat Perlembagaan dan undang-undang negara.

Kami mahu mengingatkan bahawa enakmen itu bukan lahir semalaman tetapi berlandaskan kepada Perlembagaan yang menyokong enakmen ini selain telah mendapat perkenan raja-raja Melayu, disokong Majlis Fatwa serta mendapat persetujuan yang telah dicapai satu ketika dahulu.

Sekiranya mahu meneruskan pindaan ini, seolah-olah mencabar sejarah dan segala usaha yang telah membawa keamanan negara iaitu bukan sekadar meminda enakmen tetapi cuba meminda segala asas yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara aman.

Boleh jelaskan apakah 15 cara itu?

AIDIT: Kami di JATI telah membuat analisis profail mereka yang mahu menimbulkan porak-peranda ini sama ada dalam kalangan parti politik atau NGO yang mempunyai agenda jahat ataupun dalam kalangan mereka di luar negara yang menyokong mereka. Dalam hal ini, kami dapati ada 15 kaedah penting mereka gunakan.

Salah satu kami dapati mereka suka membawa kepada pelabelan. Kedua, jika mereka hendak sesuatu isu itu diterima sebagai sesuatu yang benar, mereka akan mengasak isu tersebut. Ketiga, kalau mereka lihat ada gagasan untuk mempertahankan keamanan dan hak-hak di negara ini, mereka akan cuba menimbulkan isu lain dengan harapan puak-puak yang buat kerja baik akan sibuk menjawab isu itu.

Mereka akan meletakkan landasan perjuangan mereka dengan retorik yang masyhur. Sebagai contoh, mereka akan membuat sesuatu itu atas nama hak asasi. Mereka akan laungkan perkara itu sehingga ada pula orang Islam termakan takrifan hak asasi ala mereka sedangkan takrifan hak asasi Islam perlu berlandaskan al-Quran dan al-Sunnah.

Adakah kita boleh mengaitkan pembabitan pembangkang dalam isu ini?

AIDIT: Kita sedia maklum yang banyak menjadi pencetusnya adalah dalam kalangan mereka (pembangkang). Tetapi ada juga segelintir mereka dalam Pas menyokong apa yang kita buat namun mereka tidak mahu bersuara. Ada kawan-kawan dalam DAP yang cintakan keamanan tetapi mereka dikongkong. Ada juga kawan kita dalam PKR setuju apa yang kita suarakan tetapi tidak mahu bersuara kerana takut kena hempuk.

Kalau kita kata pembangkang di sebalik isu ini, kita menzalimi mereka. Sebenarnya anasir dan elemen yang nak merosakkan ini sudah menjalar dalam pelbagai forum dan wadah sehingga saya rasa sektor tertentu akan terkejut juga dengan anasir sebegini. Bagi saya, 15 propaganda yang dikenal pasti ini dipercayai telah digubal oleh satu kumpulan mastermind. Kami tahu siapa mastermind itu. Dia lahirkan sub-mastermind, dan kami juga tahu siapa sub-sub mastermind itu.Utusan Malaysia Online Rencana 20140105
Tags: bible, enakmen, islam, jais, kristian
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments