kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Oportunis politik peralatkan rakyat

ORANG yang bertanggungjawab menganjurkan perhimpunan haram TURUN di Dataran Merdeka pada 31 Disember lalu adalah Mohamad Azan Safar. Mamat ini kononnya adalah Pengerusi Gerakan Turun kos Sara Hidup (TURUN). Siapa sebenarnya mamat ini? Adakah benar dia golongan yang teruk menderita akibat kenaikan kos sara hidup di negara ini?

Perhimpunan haram ini malah sekian banyak perhimpunan haram yang diadakan di Kuala Lumpur sebelum ini semuanya berselindung di sebalik istilah “rakyat". Kononnya perhimpunan itu digerakkan oleh rakyat yang menuntut keadilan. Dalam perhimpunan haram terbaru ini kononnya rakyat bangun memerangi kenaikan kos sara hidup.

Memang benar kita sekarang dilanda bencana apabila kos sara hidup meningkat akibat kenaikan harga minyak, tarif elektrik, tol (tidak lama lagi) serta harga barang keperluan yang dinaikkan secara haram. Mereka yang tergolong dalam kelompok miskin dan miskin bandar sangat terkesan dengan peningkatan kos sara hidup ini.

Takrif kemiskinan berbeza antara luar bandar dan bandar. Di luar bandar negara ini, sesebuah isi rumah dikategorikan miskin tegar apabila pendapatan hanya RM666 sebulan ke bawah. Sementara miskin bandar pula yang pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan ke bawah dan memiliki aset kurang daripada RM50,000.

Laporan media menyebut peserta perhimpunan haram dianggarkan tidak melebihi 10,000 orang. Ada yang menganggarkan hanya 5,000 sahaja. Katakanlah 10,000 orang peserta perhimpunan itu, adakah itu sahaja golongan miskin bandar di Kuala Lumpur?

Terkesan

Jumlah ini pada relatifnya terlalu kecil berbanding jumlah golongan miskin bandar di Kuala Lumpur. Jadi, perhimpunan ini tidak boleh sewenang-wenang memperalatkan istilah “rakyat" kerana rakyat yang terkesan dengan peningkatan kos sara hidup peratusannya sangat kecil terlibat dalam perhimpunan ini.

Kalau bukan rakyat golongan miskin bandar, siapa mereka yang berhimpun dan membuat kacau di Dataran Merdeka? Mereka ini sebenarnya puak-puak oportunis politik yang menangguk faedah politik daripada isu yang melibatkan rakyat.

Sebenarnya saya tidak dapat membayangkan kalau separuh daripada golongan miskin bandar di Kuala Lumpur berhimpun malam itu. Jumlahnya bukan 10,000 malah ratusan ribu orang. Maknanya yang datang malam itu hanya terdiri daripada penyokong parti politik tertentu, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong parti tertentu dan beberapa individu yang mengambil kesempatan membuat promosi dalam politik.

Jangan mudah percaya bahawa rakyat yang menerima kesan daripada kenaikan kos sara hidup yang menggerakkan perhimpunan haram ini. Semua itu pembohongan kerana tujuan sebenar bukan untuk memperjuangkan nasib rakyat yang menderita dengan peningkatan kos sara hidup.

Memang benar Mohamad Azan ini seorang rakyat. Tetapi yang menggerakkan dia menganjurkan perhimpunan ini bukan kerana rakyat. Perhimpunan haram ini adalah premis untuk golongan oportunis politik mengaut faedah politik. Atau lebih tepat lagi pemimpin-pemimpin politik pembangkang yang menangguk keuntungan daripada ketidakpuasan hati rakyat.

Oportunis politik sentiasa melihat dari kacamata politik. Mereka ini umpama pemain judi tikam ekor yang akan membuat tafsiran segala yang melintas di depan mata sebagai petanda nombor. Oportunis politik melihat kerajaan telah membuka laluan kepada mereka untuk meraih keuntungan apabila membuat tindakan meningkatkan kos sara hidup.

Mereka pun dengan memakai topeng kononnya sangat prihatin dengan kesengsaraan rakyat dan turun ke jalan jalan raya berjuang bersama rakyat. Mereka mahu rakyat melihat keterampilan mereka sebagai pejuang yang hasilnya akan dikutip pada Pilihan Raya Umum ke 14 akan datang.

Kenapa rakyat tidak turun sendiri ke Dataran Merdeka menyatakan bantahan terhadap peningkatan kos sara hidup?

Memang rakyat tidak puas hati dengan kenaikan mendadak di setiap penjuru; tol, minyak, elektrik dan barang keperluan. Tetapi rakyat tidak memilih cara tidak bertamadun untuk membuat kacau di Dataran Merdeka. Nama rakyat hanya digunakan oleh oportunis politik kononnya itulah tindakan rakyat. Padahal merekalah yang memperalatkan rakyat.

Ku Seman Ku Hussain kusemankh@gmail.com Utusan Malaysia Online Rencana 20140105

Tags: demonstrasi, kos, oportunis, politik
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments