kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perbezaan politik lemahkan orang Melayu

TIRAI 2013 telah ditutup dengan menyaksikan harapan untuk melihat orang Melayu bersatu dalam soal-soal berkaitan kepentingan umat Islam dan kedudukan mereka terus sekadar menjadi impian. Orang Melayu masih berpecah belah kerana perbezaan politik biarpun kaum lain bersedia bersatu demi kepentingan mereka.’

Orang Melayu bersedia turun ke jalanan untuk memburukkan kerajaan yang dipimpin oleh orang Melayu sendiri sedangkan kaum lain tidak berbuat demikian kepada pemimpin sebangsa dengan mereka biar pun ada kepincangan yang berlaku.

Masih ada orang Melayu begitu bangga menolak penyatuan ummah antara dua parti terbesar orang Melayu iaitu UMNO dan Pas atas alasan politik. Sedangkan ada kaum lain sudah bersedia untuk menggabungkan parti mereka demi kepentingan bersama.

Ada pula orang Melayu membela perbuatan kaum lain yang berhubung kait dengan kesucian Islam sedangkan kaum lain sudah pasti tidak akan berbuat demikian. Pembelaan itu dilakukan atas dasar untuk meraih keuntungan politik dan bukannya demi demokrasi.

Justeru persoalan ketika kita berada di minggu pertama 2014 ini, apakah kesudahannya nasib orang Melayu di tanah air sendiri. Apakah kita akan terus berpecah belah? Apakah kita akan terus diperalatkan? Apakah antara kita akan terus menjadi ‘pak turut’ demi kepentingan politik kekuasaan?

Bagaimana pula hubungan antara UMNO dan Pas, apakah akan mencapai persefahaman dan perpaduan sesama mereka? Apakah salam persaudaraan yang dihulurkan oleh UMNO selama ini akan diterima oleh Pas?

Sememangnya terlalu banyak persoalan mengenai orang Melayu yang hendak diperkatakan tetapi apa yang pasti usaha perlu dilakukan untuk memastikan orang Melayu tidak terus berpecah belah dan jatuh menjatuhkan antara satu sama lain sehingga ia memberi keuntungan kepada pihak-pihak lain.

Kajilah selama ini kenapa orang Melayu menjadi lemah khususnya dalam politik kerana apa, bukan disebabkan parti orang Melayu tidak kuat atau lemah tetapi berpunca daripada perpecahan sesama kita. UMNO sentiasa keseorangan untuk memperjuangkan hak orang Melayu dan umat Islam, manakala Pas pula sentiasa bermain cara selamat demi menjaga kepentingan politik dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Atas sebab itulah, perasaan gerun kepada kekuatan orang Melayu sudah tiada lagi. Kita mengakui dan berbangga dengan peranan yang dimainkan oleh beberapa badan pertubuhan kerajaan (NGO) Melayu tetapi kuasa mereka adalah terhad.

Beracun

Tanpa kuasa politik, mereka hanya mampu membuat bantahan dan paling tinggi pun laporan polis. Kenyataan ini bukanlah bertujuan merendah-rendahkan peranan NGO ini tetapi inilah hakikatnya kalau kita mahu bercakap soal masa depan orang Melayu.

Mahu tidak mahu kita harus mengakui dan menerima hakikat masa depan orang Melayu di tanah air yang suatu ketika bernama Tanah Melayu ini adalah terletak kepada kekuatan politik mereka. Jika kekuatan politik orang Melayu menjadi lemah atau sengaja dilemahkan percayalah ia akan membawa petaka kepada golongan itu.

Sebab itulah, agenda memecah belahkan orang Melayu melalui politik yang dipelopori oleh British melalui penubuhan Pas cukup berkesan sehingga ke hari ini. Orang Melayu terus bertelagah, bermasam muka dan berbalah sesama sendiri kerana berbeza fahaman politik.’

Inilah hasil kebijaksanaan British yang bersedia memberikan kemerdekaan kepada negara ini tetapi dalam masa yang sama telah ‘menanam benih pohon beracun’ untuk orang Melayu sehingga mereka tidak mampu bersatu sehingga ke hari ini.

Perpecahan dan perbezaan antara mereka semakin ketara apabila terwujud pula PKR, maka orang Melayu terus berpecah, kalau berpecah tetapi bersedia untuk bersatu dalam soal-soal menyentuh kepentingan bersama, tidak mengapa…tetapi apa yang kita saksikan ialah politik kebencian yang disemaikan oleh parti itu terhadap UMNO yang menjadi payung orang Melayu.

Pemimpin-pemimpin PKR dan Pas terlalu takut untuk bercakap soal perpaduan Melayu, terlalu bimbang untuk duduk semeja dengan pemimpin UMNO dan terlalu alergi untuk sependapat dengan kerajaan kerana khuatir ia akan menghilangkan sokongan politik mereka.

Justeru apa sahaja yang dilakukan oleh UMNO dan kerajaan BN tidak pernah mendapat pujian hatta dalam soal kepentingan orang Melayu dan umat Islam sekalipun. Sudahlah tidak menyokong, mereka bersedia pula mengecam dasar atau tindakan yang dibuat termasuklah kononnya UMNO rasis.

Tetapi tidak pula kita dengar pemimpin PKR dan Pas mengkritik DAP atas sebab yang sama kerana semua orang tahu bagaimana corak politik parti tersebut.

Situasi inilah yang memungkinkan kekuatan orang Melayu semakin lemah, mudah dilemahkan dan diperlemahkan oleh pihak-pihak lain yang memahami bahawa perpecahan dalam kalangan orang Melayu adalah satu keuntungan kepada mereka dalam menguasai politik.

Atas sebab itulah, biar pun kita berasa sukar namun harapan dan doa tetap kita panjatkan supaya pemimpin-pemimpin Melayu dalam PKR dan Pas akan menyedari ancaman yang sedang menanti orang Melayu.

Mahu tidak mahu kita harus berusaha untuk memastikan parti-parti Melayu khususnya UMNO dan Pas mencapai kesepakatan, kalau tidak mahu bekerjasama dalam pilihan raya pun cukuplah dalam soal menyentuh kepentingan orang Melayu dan umat Islam.

Semoga tahun 2014 menampakkan sedikit cahaya di hujung terowong dalam kita menaruh harapan untuk melihat orang Melayu bersatu sebelum ‘nasi menjadi bubur’, orang Melayu tidak menjadi lebai malang ‘menang sorak kampung tergadai’ dan kita bagaikan ‘pelarian di bumi sendiri’…contohnya sudah ada cuma kita tidak mahu memikirkannya.Zulkiflee bakar zulkifleebakar@gmail.com Utusan Malaysia Online Rencana 20140105
Tags: melayu, politik
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments