kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Teknologi inverter, istiqamah dan penjimatan kos elektrik

UMUM sedia maklum bermulanya 1 Januari 2014, kadar elektrik telah berubah. Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah mengumumkan kenaikan tarif elektrik sebanyak 14.98 peratus atau 4.99 sen hingga 38.53 sen per kWh bagi Semenanjung Malaysia dan 5 sen bagi Sabah dan Labuan.

Serentak dengan itu, masyarakat mencari pelbagai alternatif bagi menjimatkan kos elektrik. Pengeluar produk elektrik menarik perhatian pengguna dengan mendakwa penggunaan produk elektrik berteknologi inverter (penyongsang) boleh menjimatkan kos elektrik.

Inverter dikatakan yang ada pada produk seperti microwave, pendingin hawa, peti sejuk dan sebagainya boleh mengefisienkan penggunaan tenaga elektrik. Ia dapat menjimatkan bil elektrik antara 10 hingga 30 peratus.

Persoalannya benarkah begitu? Ini kerana penulis mendapat rungutan daripada masyarakat yang mendakwa bil elektrik mereka sama sahaja walaupun menggunakan pendingin hawa dengan teknologi inverter. Sebenarnya, apakah itu inverter? Bagaimana teknologi inverter dikatakan boleh mengurangkan penggunaan tenaga elektrik?

Berdasarkan pembacaan dan perkongsian pengalaman bersama-sama rakan dan masyarakat setempat, dapat disimpulkan bahawa penggunaan produk elektrik berteknologi inverter memang benar dapat mengurangkan penggunaan tenaga elektrik dan sudah pasti menjimatkan bil elektrik. Walau bagaimanapun, penjimatan ini berlaku dengan syarat.

Inverter dikenali sebagai satu alat atau peranti penyongsang arus elektrik. Dalam keadaan biasa, keadaan arus elektrik adalah berarus terus. Dengan inverter, arus terus ini akan ditukarkan kepada arus ulang alik berubah frekuensi.

Biasanya, inverter digunapakai pada peralatan elektrik yang dilengkapi motor atau pemampat (compressor). Teknologi inverter dikatakan boleh mengawal kelajuan motor atau pemampat mengikut keperluan.

Pemampat dalam sesuatu alat elektrik akan sentiasa berjalan pada kelajuan berbeza tanpa fungsi hidup mati (on-off) sepertimana alat elektrik konvensional. Fungsi inilah yang membantu pengurangan tenaga elektrik.

Sebagai contoh, katakan kita menghidupkan alat pendingin hawa dengan menetapkan suhu 24 darjah celcius (24 oC). Bagi pendingin hawa tanpa inverter apabila ia dihidupkan, motor elektrik akan beroperasi pada kelajuan maksimum bagi mencapai suhu tersebut. Apabila suhu 24 oC tercapai, motor tersebut akan berhenti.

Namun, apabila keadaan bilik kembali panas, iaitu suhu melebihi 24oC, maka motor elektrik itu akan aktif semula dan terus 'bekerja' untuk menurunkan suhu kembali kepada 24 oC. Keadaan ini berterusan sehinggalah suis penghawa dingin dimatikan.

Motor yang 'bekerja' secara 'on off' ini mengakibatkan penggunaan tenaga kuasa yang tinggi pada setiap kali ia mula memulakan 'kerja'. Kajian menunjukkan bahawa motor elektrik akan menggunakan arus sebanyak hampir 7 kali ganda lebih tinggi daripada biasa semasa memulakan operasinya.

Bagi alat elektrik dengan teknologi inverter, motor elektriknya akan sentiasa 'bekerja' daripada mula suis dihidupkan sehinggalah pada ketika suis dimatikan. Kelajuan motor dapat dikawal dan disesuai dengan suhu yang ditetapkan tanpa ada fungsi 'on off'.

Keadaan yang berterusan ini menyebabkan motor tidak perlu menggunakan tenaga yang banyak ketika beroperasi. Pengurangan penggunaan kuasa bagi permulaan operasi juga dapat dikurangkan. Penggunaan tenaga yang kurang bermaksud bil elektrik menjadi lebih murah.

Untuk lebih mudah memahami, teknologi inverter bolehlah dikaitkan dengan amalan seharian kita, iaitu istiqamah manakala alat elektrik tanpa inverter adalah amal yang tidak istiqamah. Istiqamah bermaksud melakukan sesuatu secara berterusan manakala tidak istiqamah bermaksud melakukan sesuatu secara 'on off'.

Dalam Islam, sesuatu amal yang dilakukan secara istiqamah walaupun sedikit adalah lebih disukai Allah SWT daripada amal yang dilakukan secara tidak istiqamah walaupun banyak. Hal ini bersesuaian dengan hadis Baginda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Aisyah r.ha., Nabi SAW bersabda: "Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Berbalik kepada inverter, teknologi ini memang benar dapat menjimatkan kos elektrik. Namun, penjimatan ini berlaku dengan syarat.

Pertama, alat elektrik berteknologi inverter biasanya lebih mahal daripada produk tanpa inverter. Pengguna perlu membuat sedikit pengiraan mengenai kos pembelian dan bandingkan dengan jumlah penjimatan yang dapat dibuat.

Kedua, inverter jimat jika penggunaannya melebihi tempoh masa tertentu. Ada pihak mendakwa penjimatan hanya berlaku jika ia digunakan lebih daripada 6 hingga 8 jam. Maksudnya, inverter hanya menjimatkan jika ia digunakan untuk tempoh masa yang panjang. Justeru, alat elektrik seperti peti sejuk inverter lebih praktikal untuk penjimatan kos elektrik berbanding pendingin hawa dan microwave oven.

Ketiga, sebarang kerosakan elektronik pada produk ini sukar dikesan. Jika berlaku kerosakan, ia perlu dihantar kepada syarikat pengeluar. Hal ini secara langsung akan meningkatkan kos perbelanjaan.

Justeru produk elektrik berteknologi inverter boleh digunakan sebagai alternatif bagi mengimbangi kenaikan kadar elektrik. Namun, pengguna dinasihatkan untuk membuat analisis kos-faedah terlebih dahulu memandangkan kos produk ini adalah lebih mahal berbanding produk biasa.RAM AL JAFFRI SAAD ialah Pensyarah Kanan Perakaunan Islam dan Penyelidik Utama Institut Penyelidikan dan Pengurusan, Universiti Utara Malaysia.Utusan Malaysia Online Rencana 20140108
Tags: istiqamah, kos, teknologi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments