kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tegas pertahan Islam

ISU penyalahgunaan kalimah Allah masih rancak dibincangkan di dada-dada akhbar, sama ada media arus perdana mahupun media alternatif. Ia diperhangatkan lagi dengan siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Bible Soceity of Malaysia (BSM) dan menyita sejumlah Bible berbahasa Melayu dari premis berkenaan.

Siasatan JAIS ke atas premis tersebut adalah berdasarkan titah Sultan Selangor yang tidak mahu kalimah suci Allah ini disalahgunakan oleh penganut agama lain. Malah hasrat ini telah lama dijadikan undang-undang melalui Enakmen Kawalan Pengembangan Agama Bukan Islam di Kalangan Orang Islam 1988 dahulu.

Namun sebenarnya terdapat banyak kekeliruan yang ditimbulkan daripada situasi ini yang pada saya sebahagiannya sengaja ditimbulkan mungkin bertujuan mewujudkan perasaan tidak selesa dalam kalangan rakyat.


ISU-isu sensitif di dalam sebuah negara majmuk perlu ditangani secara berhikmah agar
tidak membawa mudarat dan merugikan semua pihak. - Gambar hiasan


Salah faham yang pertama ialah adakah orang bukan Islam langsung tidak boleh menyebut kalimah-kalimah yang disenaraikan di dalam enakmen tersebut? Hal ini jelas telah dipaparkan oleh sebuah media altenatif yang menyenaraikan perkataan-perkataan yang dikatakan tidak boleh disebut oleh orang bukan Islam.

Jika diteliti daripada enakmen tersebut, larangan yang ada ialah menggunakan perkataan-perkataan tersebut bagi merujuk kepada agama bukan Islam, bukannya larangan penuh langsung tidak boleh menyebutnya.

Orang bukan Islam hanya dilarang menggunakan perkataan tersebut dalam agama mereka seperti mengatakan Allah itu tiga, Allah mempunyai anak dan sebagainya. Begitu juga dengan perkataan-perkataan lain. Inilah kegusaran yang cuba diketengahkan oleh sesetengah pihak yang langsung tidak mempunyai asas. Media seperti ini adalah amat tidak bertanggungjawab kerana memutarbelitkan fakta sebenar.

Disalahertikan

Keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya juga sering disalahertikan. Keputusan tersebut hanya terpakai kepada Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur sahaja. Ia tidak mengikat secara langsung pihak-pihak lain tetapi alasan penghakiman di dalam kes tersebut boleh dijadikan autoriti sekiranya ada pertikaian berhubung isu ini.

Perkara yang dituntut oleh pihak Gereja di dalam kes tersebut adalah untuk mendapatkan perisytiharan bahawa tindakan Menteri Dalam Negeri melarang gereja menerbit perkataan Allah sebagai terjemahan kepada Tuhan di dalam terbitan berkalanya adalah tidak sah.

Keabsahan larangan inilah yang diteliti oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya dan akhirnya, memutuskan bahawa larangan tersebut adalah betul dan tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan atau mana-mana undang-undang, khususnya Akta Mesin Cetak.

Namun walaupun saya mengatakan keputusan Mahkamah Rayuan tersebut tidak mengikat, saya tidak juga mengatakan tindakan JAIS menyiasat dan menyita Bible dari premis BSM adalah salah. Ini adalah kerana tindakan JAIS tersebut bukan berdasarkan kepada keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya tetapi berpaksikan kepada undang-undang yang sah dan sedang berkuatkuasa iaitu Enakmen Kawalan Pengembangan Agama Bukan Islam di kalangan Orang Islam 1988.

Seksyen 10 Enakmen tersebut jelas memberi kuasa kepada JAIS untuk menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya dalam hal ini, di samping pegawai polis berpangkat inspektor ke atas. Segala tindakan JAIS tersebut hendaklah diambil melalui Kanun Prosedur Jenayah Mahkamah Sivil dan bukan Enakmen Jenayah Syariah Selangor 2013. Pendakwaan pula dilakukan di mahkamah sivil bukan di mahkamah syariah.

Oleh yang demikian, tidak timbul juga isu orang bukan Islam diletakkan di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.

Malah tidak kurang juga dalam kalangan orang Islam yang berkelulusan tinggi dalam bidang agama memberi pelbagai komentar dari sisi teologi semata-mata tanpa mengambil kira aspek sumber hukum dan perubahan kerana siasah syariah itu sendiri. Kita tidak menafikan mana-mana ayat di dalam al-Quran tetapi al-Quran juga memberi panduan yang luas kepada kita di dalam menangani sesuatu isu yang kompleks.

* DATUK ZAINUL RIJAL ABU BAKAR ialah Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM) dan boleh dihubungi melalui emel di zainul.rijal@abubakar.my.Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20140116
Tags: islam, kalimah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments