kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PATI: Jangan tolak ansur lagi...

MENJELANG Tahun Baharu Cina pada 31 Januari ini, operasi memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) mengundang rasa tidak senang hati dalam kalangan tauke restoran dan kilang.

Mereka mendakwa operasi itu menjejaskan urusan perniagaan. Lalu mereka meminta operasi itu ditangguhkan sehingga selepas sambutan Tahun Baharu Cina.

Permohonan itu sama ada dilayan atau tidak oleh kerajaan belum pasti. Tetapi, mungkin kita boleh nampak kesannya selepas dua hari operasi besar-besaran baru-baru ini.

Pada awal pagi 21 Januari lalu operasi memburu PATI dijalankan di seluruh negara.

Banyak pekerja warga asing yang lintang pukang lari dan ada yang terperangkap dalam serbuan bersepadu yang dilakukan oleh Jabatan Imigresen, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Ada operasi yang berjaya menahan beribu dan beratus PATI, ada juga sekadar berpuluh orang sahaja yang melibatkan warganegara terutama Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Kemboja, Vietnam, India, Pakistan, Filipina, China, Nigeria dan Thailand.

Tetapi sejak dua, tiga hari ini, semakin berkurang laporan tentang operasi memburu PATI. Kenapa agaknya? Jawapannya ada pada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Elok urusan pemburuan itu diserahkan kepada pihak berkuasa sahaja. Mungkin pihak berkuasa sedang menguruskan tentang penghantaran pulang semua pendatang tanpa izin yang ditahan dalam Operasi Bersepadu (6P) Fasa 2 di seluruh negara baru-baru ini ke negara asal dalam tempoh tujuh hari bagi mengelak kesesakan di pusat tahanan serta mengurangkan kos perbelanjaan.

Sehingga 20 Januari lalu, kira-kira 420,000 PATI masih berada di seluruh negara selepas program khas pengurusan PATI (PKPP).

Pengarang Berita Utusan Malaysia, Ramli Abdul Karim menulis tentang isu pekerja asing dan PATI ini, sejak sekian lama, pengumuman 'melancarkan operasi besar-besaran', 'melipatgandakan operasi', 'memberi amaran keras', 'akan memburu PATI' dan 'meningkatkan penguatkuasaan' sudah sebati dan sinonim dengan KDN serta agensi di bawahnya.

Namun sejauh mana pengumuman itu benar-benar dilaksanakan. Setakat mana kemampuan Jabatan Imigresen, polis dan Rela memikul tanggungjawab 'besar-besaran' itu, adakah mereka cukup penguat kuasa berbanding bilangan PATI yang melibatkan jutaan orang?

Dalam tempoh empat bulan lalu (21 Oktober 2013 -20 Januari 2014), 68,000 PATI berada dalam pusat tahanan dan perbelanjaan mereka termasuk makan minum ialah RM29 juta.

Walaupun kerajaan berjaya mengutip levi sebanyak RM39 juta, ia masih membebankan untuk menanggung tahanan PATI yang akan ditahan sepanjang operasi ini.

Bukankah dengan menangkap lebih ramai PATI, akan meningkatkan lagi beban dan kos yang ditanggung kerajaan? Jaminan untuk menghantar pulang segera PATI bukan semudah yang kita jangka.

Imigran

Hakikatnya perbahasan isu kehadiran imigran sama ada secara sah mahupun haram di sisi undang-undang bukanlah hanya berlaku di Malaysia malahan turut mengundang polemik di banyak negara maju dan makmur termasuk Amerika Syarikat dan negara di Eropah.

Di London misalnya, cadangan paling radikal yang dikemukakan oleh Menteri Imigresen, Damian Green ialah pekerja asing bakal disingkirkan selepas lima tahun sekiranya pendapatan mereka dalam setahun kurang daripada £31,000.

Beliau berkata, pendatang dari negara bukan Kesatuan Eropah (EU) perlu membuktikan bahawa mereka adalah yang terbaik dan cerdik, jika ingin menetap di Britain.

Di bawah peraturan sedia ada, pekerja berkemahiran seperti jururawat dan chef yang dibenarkan bekerja di bawah visa pekerja, berpeluang memohon menjadi penduduk tetap selepas lima tahun. Setiap tahun, 60,000 pekerja mahir diberikan taraf penduduk tetap.

Menurut Green, tujuan beliau mengemukakan cadangan itu adalah bagi membolehkan hanya mereka yang terbaik sahaja datang ke Britain.

Perkara yang hampir sama iaitu mencari warga baharu daripada kalangan profesional dan cerdik sudah pun berlaku di Australia.

Tetapi Malaysia jauh berbeza.

Kalau kita 'lepak' di kedai mamak, pasti kita akan memesan makanan daripada pendatang asing. Begitu juga, di medan selera, kita akan berjumpa dengan pendatang asing (izin atau haram) yang mengambil pesanan dan memasak makanan.

Jika kita menaiki pengangkutan awam, kita pasti akan bersesak-sesak dengan pendatang asing. Pendek kata, keluar rumah sahaja, kita akan berselisih dengan warganegara asing.

Rakyat Malaysia kini dikelilingi oleh pekerja asing sehingga memeningkan kepala. Malah pembantu rumah juga, terdiri daripada pekerja asing.

Hari ini kita boleh lihat pendatang asing dari Pakistan bebas berniaga kain, tikar, permaidani dan pelbagai keperluan hiasan rumah dari satu taman perumahan ke perumahan lain dan dari kampung ke kampung.

Ada beribu-ribu warga asing dari Thailand berniaga restoran tomyam, kaum Rohingya berniaga sayur di pasar, warga India bekerja di kedai gunting rambut dan restoran mamak, warga Indonesia berniaga runcit, pasar malam dan menjadi kontraktor binaan.

Fenomena warga asing berniaga di negara kita mungkin bukan menjadi isu kepada sesetengah pihak berkuasa tetapi tidak kepada rakyat. Namun ramai warga tempatan tanpa sedar turut menyokong dari segi menggunakan khidmat atau membeli barangan jualan peniaga asing tersebut.

Bumi Malaysia memang subur dan bertuah kepada sesiapa yang rajin berusaha termasuk pendatang asing. Kalau tak kaya pun tapi boleh hidup senang.

Adakah wujud undang-undang atau peraturan yang mengatakan rakyat asing dibenarkan menjalankan perniagaan di negara ini sebagaimana layaknya pelabur atau pedagang yang berdaftar.

Pekerja asing yang ada permit sepatutnya bekerja dan bukannya menjalankan perniagaan. Mereka hanya layak bekerja dalam lima sektor yang dibenarkan oleh kerajaan Malaysia iaitu perkilangan, perladangan, pertanian, pembinaan dan 15 jenis pekerjaan dalam sektor perkhidmatan. Tak ada pun disebutkan mereka dibenarkan berniaga.

Rakyat kita sudah rimas menunggu pihak berkuasa untuk mengambil tindakan ke atas pendatang asing yang berniaga.

Empayar perniagaan mereka pula berkembang daripada kecil kian membesar dan menambah cawangan baru di kawasan lain.

Perkara warga asing berniaga di kawasan pentadbiran PBT bukan baharu dan tidak nampak di mata pegawai penguat kuasa. Tapi apa yang mereka buat hingga bertambah ramai warga asing berniaga?

Kalau dilihat di sekeliling kita, perniagaan rakyat asing ada di mana-mana. Fenomena ini patut diperbetulkan segera dengan tindakan tegas lagi berani daripada kerajaan melalui KDN dan PBT.

Tidak patut ada lagi alasan itu dan ini daripada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap warga asing yang berniaga di negara ini. Minggu lalu pun Perdana Menteri sudah menegur perihal premis yang disewakan kepada warga asing. Bila pihak berkuasa hendak bertindak?

Pendatang asing sudah pun membanjiri bandar-bandar besar di seluruh negara. Impak daripada kebanjiran pendatang asing ini jelas semakin membimbangkan terutama dari segi konflik sosial dan keselamatan negara. Contohnya kes jenayah seperti rogol, bunuh, rompak, samun dan ragut. Ini belum mengambil kira pencemaran bandar, pelacuran serta masalah setinggan.

Dasar liberal pelancongan memburukkan lagi permasalahan pendatang asing terutama yang memanipulasi dokumen dan tinggal lebih masa sebelum menyerap dalam masyarakat pelbagai kaum di negara kita.

Pendatang asing melimpah ruah di bumi Malaysia kerana kemakmuran ekonomi kita yang menjanjikan kehidupan lebih selesa berbanding dengan negara asal mereka. Mereka sanggup meredah ombak dan bergadai nyawa untuk memasuki Malaysia secara haram semata-mata untuk hidup senang.

Isu sempadan kita mudah dibolosi keluar masuk pendatang haram telah lama diperkatakan. Buktinya bagaimana lelaki Lombok boleh melarikan anak gadis Malaysia dengan begitu mudah. Jangan jadikan undang-undang kita hanyalah simbol dokumentasi, sedangkan pelaksanaannya belum tentu mampu menyelesaikan masalah.

Kenapa isu PATI tidak sudah-sudah dibicarakan? Jawapan yang dipersetujui banyak pihak adalah kerana pihak berkuasa tidak bertindak berani, tegas dan berterusan ke atas majikan-majikan yang menggajikan PATI. Kalau melancarkan 'operasi besar-besaran' pun hanya bermusim dan 'hangat-hangat tahi ayam'.

Ingatlah kehadiran terlalu ramai pendatang asing ini jika dibiarkan satu hari kelak menjadi bom jangka yang bakal mencetuskan bencana besar kepada negara kta.

Kerajaan mesti bersungguh-sungguh menghantar mesej kepada pendatang asing termasuk PATI bahawa kita amat bertegas dalam perkara ini. Tiada tolak ansur lagi. Datanglah secara sah.

Walaupun kita memerlukan pendatang asing untuk bekerja tapi kita tidak sesekali akan berkompromi dengan PATI.Azman Anuar azman.anuar@utusan.com.myUtusan Malaysia Rencana 20140126
Tags: pati
Subscribe

 • Semua akan hilang kerana politik dan berpolitik

  Politik dan bermain politik ( politicking) adalah merupakan definisi agak mudah sehingga sering digunakan secara longgar. Politik adalah cara…

 • Membaca Terlalu Banyak Berita Politik

  Mengamati dan taksub akan isu politik boleh membahayakan kesejahteraan, kebahagiaan dan hubungan anda Tak kira ketika musim pilihan raya atau…

 • Fitnah dan Memburukan

  Minta maaf atau sedia di saman , minta maaf atau jumpa di mahkamah sudah menjadi ‘bahasa pertuturan’ kegemaran masa kini baik kepada…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments