kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tangani isu PATI secara jimat kos

TINDAKAN tegas kerajaan untuk tidak lagi menanggung kos penghantaran pulang pendatang asing tanpa izin (PATI) yang masuk ke negara ini dilihat merupakan permulaan yang baik dalam menangani isu kebanjiran mereka yang saban tahun bagaikan tidak pernah bernoktah.

Ini memandangkan, sudah sekian lama kerajaan Malaysia berlembut dengan mereka sehinggakan terpaksa memperuntukkan bajet khas dalam jumlah jutaan ringgit pada setiap tahun untuk menampung kos penghantaran pulang, selain kos makanan di depot tahanan PATI dan juga kos penyelenggaraan depot itu di seluruh negara.

Apabila segala kos yang terlibat bersangkut paut proses penghantaran pulang PATI terletak di bahu kerajaan Malaysia, pastinya ia menyebabkan mereka semakin ‘naik lemak’ dan tidak serik untuk masuk semula ke negara ini setelah dihantar pulang.

Ini kerana mereka memikirkan tidak perlu untuk mengeluarkan wang untuk pulang, sebaliknya beban itu digalas oleh kerajaan kita sendiri.

Sedangkan, alangkah bagusnya jika bajet yang diperuntukkan untuk tujuan berkenaan digunakan untuk kepentingan rakyat kita sendiri, misalnya bagi menampung kos sara hidup yang kian meningkat pada hari ini atau untuk tujuan lain bagi pembangunan negara.

Malahan, melalui program-program pengampunan dan pemutihan PATI yang dilakukan sebelum ini, mereka boleh pulang ke negara asal tanpa sebarang tindakan undang-undang dikenakan ke atas mereka. Ini sedikit sebanyak menyebabkan mereka langsung tidak takut dan terkesan dengan pelbagai operasi yang dilakukan oleh pihak berkuasa.

Selain terpaksa menanggung kos yang banyak untuk penghantaran mereka pulang, kebanjiran mereka yang tidak terkawal juga menyebabkan kita terpaksa berhadapan dengan pelbagai permasalahan lain yang dicetuskan oleh mereka.

Misalnya, kita dapat lihat bagaimana mereka dengan sewenang-wenangnya membentuk dan menguasai penempatan-penempatan tertentu serta bebas melakukan pelbagai aktiviti sehingga mengganggu gugat ketenteraman awam.

Malahan, daripada rekod kes-kes lepas jenayah sadis yang berlaku di negara kita seperti bunuh, rogol, ragut, rompakan dan sebagainya banyak membabitkan pendatang asing sehinggakan rakyat tempatan berasa tidak selamat walaupun berada di negara sendiri.

Selain isu yang melibatkan jenayah, kebanjiran mereka juga banyak mengundang masalah kepada alam sekitar. Daripada pengamatan, didapati masalah-masalah pencemaran juga banyak membabitkan dalam kalangan mereka.

Misalnya dapat dilihat di kawasan-kawasan penempatan yang dimonopoli oleh mereka, sampah-sarap (seperti bahan buangan perabot, tilam buruk dan sebagainya) sangat tidak terkawal sehingga mencacatkan pemandangan dan keindahan di kawasan terbabit, sekali gus merumitkan lagi usaha kerajaan dalam memastikan tahap kebersihan persekitaran sentiasa terjaga.

Ini pastinya juga menuntut peruntukan kos berasingan yang tinggi untuk menangani permasalahan berkenaan.

Dalam erti kata lain, kerajaan bukan sahaja terpaksa memperuntukan kos yang terlibat dalam proses penghantaran mereka pulang, tetapi juga terpaksa menanggung beban kos lain akibat daripada segala permasalahan yang dicetuskan oleh mereka.

Selain banyak mengundang permasalahan sosial dan alam sekitar, kebanjiran mereka juga turut merampas hak rakyat tempatan dari sudut ekonomi. Misalnya, daripada dakwaan yang dibuat oleh Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu (PPPKM) Wilayah Persekutuan, didapati kira-kira lebih daripada 60 peratus premis perniagaan telah disewakan oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab kepada pendatang asing.

Keadaan ini sekali gus mengundang masalah kepada peniaga kecil tempatan yang terpaksa bersaing dengan warga asing.

Ini pastinya agak tidak adil kepada rakyat tempatan kerana pendatang asing yang masuk secara haram yang sepatutnya tidak mempunyai sebarang hak istimewa di dalam negara kita dengan mudah sahaja bebas melakukan aktiviti perniagaan yang seharusnya dimonopoli oleh rakyat tempatan.

Justeru, langkah yang diambil oleh kerajaan untuk meletakkan tanggungan kos penghantaran pulang PATI di bahu pihak majikan, pekerja atau pihak kedutaan negara masing-masing adalah langkah yang tepat dalam usaha mengurangkan kebanjiran mereka di negara ini.

Apabila kita meletakkan tanggungan kos penghantaran pulang PATI di bahu mereka sendiri, ia pastinya akan menyebabkan mereka berfikir lebih panjang untuk masuk secara haram ke negara ini.

Begitu juga bagi pihak majikan, dengan cara ini pastinya mereka lebih bertanggungjawab dalam urusan mengambil pekerja asing dengan cara yang sah agar mereka tidak dibebani kos penghantaran pulang di kemudian hari yang membabitkan PATI.

Malah, ia juga dilihat satu langkah yang baik agar pihak pemerintah negara masing-masing lebih bertanggungjawab untuk melakukan sesuatu bagi mengatasi masalah kemasukan rakyat mereka ke negara ini secara haram.

Perhatian daripada mereka berhubung perkara ini juga pastinya sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan beban kerajaan kita untuk memikirkan masalah kebanjiran PATI di negara ini, sekali gus membanteras kebanjiran PATI dari semasa ke semasa dan pembaziran kos untuk proses penghantaran mereka pulang juga dapat dielakkan.

PENULIS Pegawai Penyelidik Kanan Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar, Institut Kefahaman Islam (IKIM) Utusan Malaysia Rencana 20140127

Tags: kos, pati
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments